Hirdetés

A nitroglicerin-kezelésről

A koszorúérgörcs, angina pectoris megelőzésére ma már számos gyógyszer van forgalomban. Abban, hogy a kezelőorvos éppen melyiket választja ki adott beteg esetében, számos körülmény játszik szerepet.

nitroglicerin, keringés, koszorúérgörcs, angina, pectoris |

Gyógy-ír   Kisalföld

A klasszikus nitrátadagolásban a tabletták mellett megjelentek a kapszulás kiszerelésű készítmények. Azonban a szájon át bevitt gyógyszerek esetében nem ez a jól látható változás jelenti a lényeges különbséget az egyes nitrátkészítmények között. Sokkal inkább a bevitt hatóanyagoknak a felszívódási, hatástani és kiürülési dinamikájában megmutatkozó lényeges eltérések. Mindezt az alábbi rajzok kiválóan szemléltetik, 24 óra függvényében ábrázolva.

A nyelv alá anginás roham esetén tablettával vagy spray-vel bejuttatott nitroglicerin naponta többször, a rohamok jelentkezésének számától függően adható. Hatása gyors, erőteljes és időben hamar lecseng.

A napi 2 alkalommal (reggel és délben) adagolt tabletta vagy kapszula a lecsengő vérszérumszint (hatáserősség) szempontjából bizonyos mértékű átfedést biztosít. Azonban a csúcshatás és a maradékhatás nap közben kifejezett ingadozást mutat.

A napi egy alkalommal adható, hosszú hatású nitrátok, az úgynevezett "depo" készítmények elhúzódó felszívódás és kiürülés miatt a nap folyamán csupán egy huzamosabb csúcskoncentrációt, s ehhez kapcsolódó elnyújtott maradékhatást biztosítanak.

Az éjszakára lecsengő nitroglicerin-vérszérumszint a hozzászokás és ezáltal csökkenő reakciókészség megelőzését hivatott szolgálni, melynek létjogosultságát egyesek vitatják. A legfontosabb elv, azt hiszem, ebben a kérdésben is az lehet: "nincs két egyforma beteg". Tehát az adagoláson belül akár a folyamatos nitroglicerin-hatás biztosítása is egyedi mérlegelést igényel. Tapasztalatok

A modern kezelések egyik újszerűnek mondható formája az, amikor a gyógyszer hatóanyagot a bőrön keresztül juttatjuk be a beteg szervezetébe. A nőgyógyászati kezelésben és a kardiológiában éppúgy sokéves tapasztalattal rendelkezhetünk ezen a téren, csakúgy, mint például a dohányzásról való leszokás kezelésében is alkalmazott "bőrtapasz" esetében.

Mindehez hozzátartozik az is, hogy a bőrön keresztül nemcsak tapasz formájában juttathatunk be nitroglicerint, hanem létezik transdermalis depo-spray is.

A bőrön keresztül történő hatóanyag-adagolás nemcsak a kardiológiai szereknél, hanem többek között nőgyógyászati gyógyszer esetében is alkalmazott módszer.

A nitroglicerin-tartalmú bőrtapaszok esetében, folytatva a fentebb megkezdett hatástartam-hatáserősség gondolatmenetet, a következő látható: a nitráttapasz felhelyezését követően gyorsan eléri a hatékony vérszérum-koncentrációt és ezt követően állandó szintet biztosít az alkalmazás teljes ideje alatt. Eltávolítás után pedig gyorsan csökken a gyógyszer-koncentráció. Ez utóbbi egyben arra is garancia lehet adott esetben, hogy a gyógyszerbevitel ellenőrzötten és hatékonyan felfüggeszthető (például jelentős vérnyomásesés esetén stb.). Ma már a tapaszoknak is alapvetően két formáját különböztethetjük meg:

  • Rezervoártapaszok - 0,3-0,4 mm vastagságú készítmények, melyek több rétegből épülnek fel. Közvetlenül a bőrrel egy áteresztő tulajdonságú ragasztófelület érintkezik, s a hatóanyagtartályt ettől egy adagolómembrán választja el. Ez utóbbi szabályozza a leadott nitroglicerin mennyiségét.
  • Mátrixtapaszok - 0,14 mm vastagságú, hártyaszerűen vékony készítmények. Ebben nincsenek a rezervoártapaszokhoz hasonló külön rétegek, hanem a nitroglicerin-molekulák egyenletesen diszpergálva kötődnek az akril alapú polimer mátrixban, s a hatóanyag felszívódásában a bőr játssza az adagolómembrán szerepét.
  • Mi a bőrtapaszon keresztül történő nitroglicerin-adagolás előnye?
    • Hatása hamar kifejlődik
    • A felszívódott hatóanyagmennyiség könnyen kontrollálható, nem befolyásolja a gyomornyálkahártya aktuális állapota (pl. szívelégtelenség miatt kialakult vizenyő, hányinger) avagy az étkezés.
    • Hatása biztonsággal és bármikor felfüggeszthető.
    • Nem terheli a májat.
    • Egyenletes hatóanyagellátást biztosít.
    • Különböző erősségekben és fajtákban is létezik.
    Nem árt tudni!
    • Bármely szőrtelen testfelületre felhelyezhető, nem muszáj a szív fölé ragasztani ahhoz, hogy hatásos legyen.
    • Úszás vagy zuhanyozás előtt sem kell eltávolítani.
    • A mátrixtapasznál egyértelmű, nem téveszthető, de a rezervoártapaszok esetében figyeljünk arra a felhelyezésnél, hogy a "testszínű" lapocska tartalmazza a hatóanyagot - nehogy a védőfóliát próbáljuk meg felragasztani! (Többször előfordult.)
    • A tapaszok nem felezhetők, vagyis nem szabad kétfelé vágni.
    • Akut, gyors hatás elérésére (angina pectoris esetén) nem helyettesíti a nyelv alá adható nitroglicerin-készítményeket!
    nitroglicerin, keringés, koszorúérgörcs, angina, pectoris

    2002-07-18 14:00:55

    Hirdetés
    Hirdetés

    Web Design & Development Prowebshop