Hirdetés

Látható öregedési jelek jósolhatják meg a szívbetegséget

Az öregedés egyes látható jelei, mint a hajvonal visszahúzódása, a fejtetőn való kopaszodás, a szem körüli zsírlerakódás vagy a fülcimpa gyűrődései megjósolhatják a szívbetegségeket - állapították meg 35 éves követéses tanulmányukban dán kutatók.

öregedés, szívbetegség |

MTI Hírek 2012 ;9

A nagy méretű, hosszú távú tanulmány eredménye szerint azoknál az embereknél, akiknél három-négy ilyen öregedési jel megfigyelhető volt, 57 százalékkal nagyobb kockázattal jelentkezett szívroham és 39 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki náluk más szívbetegség.

Az alsó és felső szemhéjon megjelenő zsírlerakódás volt a legerősebb egyéni előrejelzője mind a szívrohamnak, mind a szívbetegségeknek - közölték a kutatók az Amerikai Szív Társaság éves tudományos ülésén Los Angelesben. A tanulmány eredménye szerint akinél ez az egyetlen elváltozás jelentkezett, annak 35 százalékkal nagyobb kockázata volt a szívrohamra.

"Az öregedési jelek a fiziológiai vagy biológiai korra utalnak, és függetlenek a kronológiai életkortól" - mutatott rá Anne Tybjaerg-Hansen, a Koppenhágai Szív Tanulmány kutatásvezetője, a Koppenhágai Egyetem klinikai biokémikus professzora.

Mint hozzátette, a szívbetegségeket előrejelző öregedési jelek közül ki tudták zárni az ősz hajat és az arc ráncait. Ezek inkább a kronológiai életkorra és nem egészségügyi problémákra utalnak.

A tanulmány 1976-ban indult, mintegy 11 ezer 40 év feletti embert követtek nyomon benne. A résztvevők közül 2011 májusáig 3401-nél alakult ki szívbetegség és 1708-an kaptak szívrohamot. Az öregedési jelek a hagyományosan kockázati tényezőnek tekintett magas koleszterinszinttől, magas vérnyomástól és dohányzástól függetlenül jelezték előre a megemelkedett szívkockázatot.

Az öregedési jelek által jósolt kockázatemelkedés a nőknél és férfiaknál egyaránt megjelent, és az életkortól is független volt.
öregedés, szívbetegség

2012-11-07 23:03:32

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop