Hirdetés

Kormányszóvivő: egyedülálló hibrid műtőt kap a városmajori szívklinika

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája 806 millió forintot kap egy úgynevezett hibrid műtő kialakítására - jelentette be a kormányszóvivő pénteken, az intézményben.

szívklinika, hibrid műtő, diagnosztika |

MTI Hírek11

Kurucz Éva elmondta, az európai viszonylatban is egyedülálló műtő nemcsak a legmagasabb szintű ellátást biztosítja majd, hanem képzési, kutatási és innovációs lehetőséget is jelent a hazai szakembereknek. A műtőt várhatóan jövő tavasztól használhatják majd.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár azt mondta, a beruházás azért is jelentős, mert szervesen illeszkedik a népegészségügy területén felvázolt kormányzati koncepcióhoz.

Az államtitkár jelezte, az akut kardiológiai ellátás feltételei magas szinten vannak Magyarországon, így az egyik leggyakoribb halálokként számon tartott akut szívinfarktus esetében ötven százalékkal csökkent a halálozás. Egyértelmű célja a kormánynak, hogy a lakosság általános egészségi állapota mellett a gyógyulás esélyein is javítsanak és közelítsenek az európai szinthez.

Merkely Béla, a klinika igazgatója mérföldkőnek nevezte a beruházást. Mint mondta, a klinika valamennyi érgyógyászati, érsebészeti, szívgyógyászati és szívsebészeti betegséget kezel, így alapvető, hogy egy ilyen szakmai intézményben minden szakterület orvosa a lehető legkisebb műtéti megterheléssel végezhesse az adott beavatkozást.

A hibrid műtő a beteg mozgatása és szállítása nélkül, egyazon időben egyazon berendezésen bármilyen kardiovaszkuláris sebészeti, illetve katéteres eljárás elvégezhető - ismertette a klinikaigazgató. A műtő kombinált képalkotó és operációs helyiségként fog működni, a rendszer képes különböző diagnosztikai képalkotó módszerek (ultrahang, MR-felvételek) egyidejű felhasználására és megjelenítésére, ami nagy pontosságú beavatkozást tesz lehetővé a kombinált ér- és szívműtétek során.

Merkely Béla azt tervezi, hogy a hét minden napján műtenek majd, így évente ezer beavatkozást lehet majd végezni.

szívklinika, hibrid műtő, diagnosztika

2014-11-29 17:33:12

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop