Hirdetés

Felmérés: az orvosok nincsenek tisztában a szívbetegség tüneteivel.

WASHINGTON. A szívbetegség, melyet régóta férfiak problémájának vélnek, a vezető halálok amerikai nők között, de számos családorvos nem tudja, hogy a nőknél és a férfiaknál a betegség más tünetekkel jelentkezik egy új felmérés szerint.

szívbetegség, közvélemény kutatás |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Yeager, H.

"Ha az orvos követi a klasszikus férfi modellt a szívbetegség diagnosztizálására, több szívbetegségben szenvedő nőnél nem fogja a betegséget megállapítani" mondta dr. Patricia Davidson, a Washington Hospital Center kardiológusa.

"A nőknek és orvosaiknak egyaránt figyelembe kell venni, hogy a nők szívbetegségének tünetei különböznek a férfiakétól".

Évente 479 ezer amerikai nő és 447 ezer férfi hal meg szív és érrendszeri megbetegedésben. Ez a szám a szív és erek összes megbetegedését magába foglalja, mely szívinfarktust és stroke-ot okoz.

A kórház számára végzett közvélemény kutatás szerint a statisztikák ellenére a családorvosok meglepően járatlanok a nők körében előforduló szívbetegségek néhány kulcsfontosságú jellemzőjével.

A közvélemény kutatás kimutatta, hogy a családorvosok 64%-a helytelenül úgy véli, hogy a szívbetegség tünetei nőkben és férfiakban ugyanazok.

A nők tünetei sokkal rejtettebben jelentkeznek, mondta dr. Joy Drass, a Washington Hospital Center alelnöke. Pl. míg a szívbetegségben szenvedő férfiak gyakran súlyos mellkasi fájdalmat tapasztalnak, a nőknél mellkasi feszülés érzés jelentkezik, melyet gyakran emésztési zavarnak fognak fel, hasonlóképpen a légszomjat, a fáradtságot és a hányingert.

A családorvosok 68%-a szerint, hogy nincs különbség a férfiak és nőkön végzett diagnosztikus vizsgálatokban.

Drass szerint míg a terheléses vizsgálat a leghatásosabb diagnosztikai eszköz férfiak számára, nőknél a vizsgálatot echocardiogram-mal, vagy izotóp vizsgálattal kell kombinálni. Drass kétségbe volt esve, amikor rájött, hogy a családorvosoknak csak a fele nevezte meg helyesen a szívbetegséget, mint a legfontosabb egészséget veszélyeztető tényezőt 50 év felett.

A Gallup Intézet által végzett felmérés szerint a 256 alapellátásban dolgozó orvos, belgyógyász, családorvos, általános orvos18%-a jelölte meg elsőként az emlőrákot, ezt követte az osteoporosis 10%-kal.

Megjegyezve, hogy az amerikai nők átlag 80 éves korukig élnek és a betegségük rizikója a legnagyobb a menopausa után, Drass szerint a nők kb. életük egyharmadát a szívbetegség árnyékában töltik el.

"Nagyon zavaró, hogy a szívbetegséget a legtöbb alapellátásban dolgozó orvos nem tekinti a legfontosabb kockázati tényezőnek";, mondta "és ez rendszerint azoknál az orvosoknál a leggyakoribb, akikkel a legtöbb nő először tárgyalja meg tüneteit, vagy kockázatát";.

Az orvosok 69%-a szerint alapos képzést kaptak a férfiaknál előforduló szívbetegség diagnózisában, míg csak 39% mondta azt, hogy megfelelő volt a kiképzés nők esetén, állapította meg a felmérés.

Dr. Susan Blumenthal, a Depamert of Health and Human Services helyettes titkára szerint jól dokumentálható különbségek vannak a férfiak és nők szervezetében és tapasztalataiban.

Ennek ellenére a kutatásban, az orvosképzésben és az oktatásban a férfit tekintik modellnek.

Megjelent: Hearst Newspapers

szívbetegség, közvélemény kutatás

2002-07-31 18:17:12

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop