Hirdetés

Érhálóban - Vizsgálat arteriográfiával, Doppler-UH-gal

Érrendszerünktől is nagyban függ, hogy milyen az életminőségünk, előbb-utóbb milyen betegségek érnek utol bennünket. Állapotáról legkönnyebben arteriográfiával, ultrahang- és Doppler-vizsgálattal lehet meggyőződni. Egy jó felbontású, precíz UH-készülék az esetleges érszűkület helyét, kiterjedését, sőt akár az okát is képes meg állapítani!

érrendszer, Doppler, arteriográfia |

Ideál - Reforméletmód magazin 0200 ;19(6):59-59   Celsus Kft. | Czellért T., E

Az ereinket tönkretevő érelmeszesedés kialakulása hosszú, több évtizeden át tartó, tulajdonképpen szinte észrevehetetlen folyamat. Ezért e kórság korai felismerése rendkívül fontos, hiszen megfelelő óvintézkedésekkel megelőzhetők az olyan káros következményei, mint a szívinfarktus, az agyvérzés, az agyi keringési zavarok miatti bénulás, avagy a végtagi érszűkület.

Elég rugalmasak az erei?

Az érszűkület kialakulásának sok rizikófaktora van, így például: a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a stressz, a túlsúly, de számításba kell venni a családi hajlamot, a cukorbetegséget, az életkort és a nemet is.

Annak, aki egészségtudatosan él, és szeretné megelőzni, hogy érelmeszesedése alakuljon ki, rendszeresen ajánlott ellenőriztetnie:

  • vérnyomását
  • koleszterinszintjét
  • arteriográfos vizsgálattal erei állapotát.

Ez utóbbi azért fontos, mert az arteriográf minden ma elérhető módszer közül a legkorábban, már abban a stádiumban kimutatja az érelmeszesedést, vagy az arra való hajlamot, amikor még megelőzhető a szervkárosodás!

Korán kiderülhet a baj

A végtagi erek betegségeiben a Doppler-ultrahangvizsgálat elsődleges és kiemelkedő szerepet játszik, ugyanis ezzel a módszerrel a verőerek és a visszerek is jól ábrázolhatók. Az új és a régi mélyvénás trombózisok, valamint a kezdődő visszerek is precízen diagnosztizálhatók. Emellett a vénás keringési elégtelenségek időben történő kimutatásában és a korai kezelés eredményeinek megítéléséhez is kitűnő eszköz.

Tudta? Az agyat ellátó ütőerek Doppler-ultrahangmódszerrel történő vizsgálata során lehetőség van egyrészt a véráramlás esetleges megváltozásának, másrészt a nyaki verőerek szűkületének kimutatására. Bár az ultrahangvizsgálatok eredményei tévémonitoron általában fekete-fehérek, a színes Doppler-vizsgálat előnyösebb, ugyanis színesben jobban követhető a vér áramlása.

A Doppler-ultrahanggal különböző érszakaszokon mérhető az áramlási sebesség, ebből pedig következtetni lehet a szűkület mértékére. A legtöbb készülék ma már nemcsak egyetlen testtájék elemzésére alkalmas, hanem a különböző vizsgálatokhoz más és más frekvencián működő, illetve eltérő formájú-méretű vizsgálófej csatlakoztatható hozzá. Így „megtekinthetők” a nyaki, a hasüregi szervek, a végtagok erei is!

Lényeges! Amennyiben a Doppler-vizsgálat során a diagnosztizáló orvos olyan szűkület talál, amely valószínűsíti az érműtét elkerülhetetlenségét, mindenképpen elvégzik az érfestést is.

Különösen ajánlott…

Azoknak, akiknek végtaghűvösségéhez például fájdalom vagy más tünet is társul, feltétlen javasolt az érultrahang mielőbbi elvégzése.

Azoknak is ajánlott az érultrahang, akik stresszes körülmények között élnek és dolgoznak, túlsúlyosak, dohányoznak, a családjukban előfordult magas vérnyomás vagy szívbetegség, magas a vérnyomásuk, a változókorba lépő nőknek, a magas koleszterin- és/vagy vérzsír- (triglicerid-) szinttel bíróknak, akiknek bármilyen, érbetegséggel összefüggésbe hozható panaszuk van, váratlanul memóriazavaruk kezdődik, ugyanis ez az agyi erek meszesedésének egyik első tünete!

Czellér T. Erika

érrendszer, Doppler, arteriográfia

2007-06-18 06:28:30

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop