Hirdetés

Új készülék a szív gyorsabb gyógyulásáért

Az a szerkezet, amelyet eddig a transzplantációs műtéteknél a páciens szívverésének fenntartására használtak, olyan mértékben csökkenti a szív terhelését, hogy akár önmagában is alkalmazható lenne terápiás eszközként, derül ki egy új tanulmányból. Pennsylvaniai kutatók egy csoportja 22 olyan beteg szívéből vett izomsejteket vizsgált meg, akik szívelégtelenségben szenvedtek, és később új szívet kaptak. A páciensek közül hatnak úgynevezett LVAD-ja (a left ventricular assist device, azaz balkamrai segédberendezés rövidítése) is volt, átlagosan 111 napig beültetve. Az ilyen betegek szívéből vett sejtminták sokkal erősebben és gyorsabban húzódtak össze, mint a berendezés nélkül átültetésre váró betegekből származók, ami arra enged következtetni, hogy a szívük jobb állapotban volt, jelentette ki a tanulmány szerzője, dr. Kenneth Margulies, a philadelphiai Temple Egyetem szívtranszplantációs központjának professzora.

szív, készülék, szívelégtelenség, LVAD |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Christensen, D.

"Ez az első jele annak, hogy emberi szívsejtek működését valamilyen kezeléssel javítani lehet," mondta a professzor. "Munkánk a bizonyíték arra, hogy az LVAD súlyos elégtelenség esetén is szinten tartja, sőt akár erősítheti is a szív működését." A tanulmányt az American Heart Association folyóirata, a Circulation adta közre."A tanulmány sok szempontból jelentős," főként azért, mert eddig úgy véltük, hogy a szív túlzott megterhelése okozta izomdegenerálódás visszafordíthatatlan folyamat," kommentálta a hírt dr. William Barry, a Salt Lake City-i Utah Egyetem kardiológusa.

Mintegy 5 millió amerikai szenved szívelégtelenségben, amelynek következtében a szerv nem pumpál elegendő vért a szövetekhez. A betegség általános kezelése gyógyszerekkel történik, amelyek csökkentik a terhelést, ezáltal pedig lassítják a betegség progresszióját. Amint a szív azt a jelzést kapja, hogy továbbítson több vért a szövetekhez, a bal alsó szívrekesznek, vagyis a bal kamrának általában megnövekszik a mérete. A szerv mérete miatt ugyanakkor sokkal nehezebbé válik a vér továbbítása, így a kör bezárul.

A legsúlyosabb esetekben a pácienseknek LVAD-t szoktak beültetni, hogy addig biztosítva legyen az állandó szívverés, amíg donort találnak az átültetéshez. Ez a szerkezet lényegében átveszi a bal kamra szerepét. A mostani tanulmány azt állítja, hogy az LVAD és minden más, orvosi vagy sebészeti eljárás, ami csökkenti a szív terhelését, elegendő javulást biztosít ahhoz, hogy a szervezetnek a szívelégtelenséggel járó általános leromlása megelőzhető legyen. A kutatók szerint a készüléket pedig már a kezelés korábbi fázisaiban is használni lehetne. Mindazonáltal dr. Margulies arra figyelmeztetett, hogy még nem tudni, hogy ez a hatás megmarad-e akkor is, ha a készüléket eltávolítják, illetve hogy pontosan kik azok, akiknél hatékonyan alkalmazható ez a terápia.

Megjelent: Medical Tribune News Service

szív, készülék, szívelégtelenség, LVAD

2002-07-31 21:02:36

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop