Hirdetés

Nyilvános adatok a nyitott szívműtétekről

A kezdeti szkepticizmus után egyre nyilvánvalóbb, hogy az orvosi smart card-ra nagy szükség van.

nyitott, szívműtétek, statisztika |

The New York Times Health News Service   Medincorp | McKinney, M.

Amikor New York állam elkezdte összeírni a nyílt szívműtétek sebészenkénti halálozási rátáját, sokan azzal vádolták meg az orvosokat, hogy a betegebb betegeket átirányítják egy másik államba, hogy ott rontsák a statisztikát.

Kutatók egy csoportja összehasonlította az amerikai Medicare hálózat biztosítottjainak kartonjait 1987 és 1992 között.

Ezidő alatt csökkent azoknak az aránya, akik New Yorkban laknak, de a bypass-műtéten más államban estek át, jelentette a Duke University munkatársa, a cikk szerzője, dr. Eric D. Peterson. Azoknak az aránya, akik a bypass-műtétet követő 30 napon belül meghaltak, az államban 33 százalékkal csökkent, olvasható a Journal of the American College of Cardiology okóberi számában.

Mivel az országos csökkenés csupán 19 százalékos volt a jelzett időszakban, dr. Peterson a New York-i rendszert "az eredményesség mintájának" nevezte. Hogy az orvosonkénti halálozási ráták nyilvánosságra hozatala mennyiben volt erre hatással, azt nem lehet pontosan tudni.

Miközben egyes kutatók úgy érvelnek, hogy a statisztikák segítségével az emberek sokkal könnyebben tudnak orvost választani, New York-i városi tisztviselők nem találtak bizonyítékot arra, hogy a közvélemény bármi előnyét látná a rendszernek, jegyezte meg dr. Peterson.

Az egyik lehetőség, hogy a statisztikák úgy javítanak az eredményeken, hogy ösztönzőleg hatnak a kórházakra. Ha egy orvosnak rossz a sikerességi rátája, akkor a kórházi vezetés csökkenti az orvos műtéti kiírásainak számát, privilégiumait. Ráadásul a rendszer arra is ösztönzi a kórházakat, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a komplikáció kockázatának kitett betegekre.

Megjelent: Medical Tribune News Service

nyitott, szívműtétek, statisztika

2002-07-31 22:42:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop