Hirdetés

A szívizombetegségek nem-sebészi kezelése

Houston. Timothy Erwin csütörtökön az első ember volt Amerikában, akin egy nem-sebészeti beavatkozást végeztek a túltengő szívizomzat kezelésére.

kardiomiopátia, nem-sebészi |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Sorelle, R.

Erwin, 38 éves, egyike annak a száznál valamivel több betegnek, aki világszerte átesett ezen a kezelésen. Az eljárás lényege, hogy tiszta alkoholt alkalmaznak egy beteg szívizom-rész elpusztításához, mondta Dr. Robert Roberts, a Baylor College of Medicine and Methodist Hospital kardiológiájának vezetője Houstonban, ahol Erwin kezelésére sor került.

Erwin betegsége, amit hipertrófiás obstruktiv kardiomiopátiának neveznek, öröklődik, és az addig egészségesnek hitt fiatal atlétákban a legfőbb halálok, mondta Roberts.

Ebben az esetben a jobb és bal kamrát elválasztó izmos sövény túlteng, megvastagszik és bedomborodik a kamra üregébe. Ha ez a folyamat elég kifejezett, akkor a kamrai sövény nekifekszik a mitrális billentyűnek, amin keresztül a bal pitvarból a bal kamrába áramlik a vér. A kamrába bedomborodó kamrai sövény akadályozza a normális véráramlást a szívben.

Ebben a kórképben szenvedő betegeknek nehézlégzésük és mellkasi fájdalmaik lehetnek, vagy eszméletvesztéses rohamok lépnek fel. Mások tünetmentesek, de hirtelen meghalhatnak.

Az orvosok szerint a betegség ritka, de nincsenek megfelelő adatok arra vonatkozóan, hogy valójában mennyi lehet a betegek száma. Egy szakértő véleménye szerint 500 ember közül egy születik ezzel a betegséggel. Mások azt állítják, hogy a betegség gyakorisága egy a 10,000-ből.

Ha egy személy hordozza a betegségért felelős gént, akkor a gyermekeiben 50% valószínűséggel szintén megtalálható a hibás gén.

Bizonyos esetekben a gyógyszerek csökkenthetik a kamra kiáramlási akadályát azáltal, hogy lassítják a a szívműködést és fenntartják a normális szívritmust, mondta Dr. William Spencer, aki szintén a Methodist és Baylor intézet kardiológusa.

Szívritmusszabályozót (pacemakert) is alkalmaznak, mondja Roberts, de az sok esetben hatástalan.

Másik lehetőség a műtét, állítja Roberts, és jelenleg ez a választandó megoldás a legtöbb beteg számára. A sebészek egyszerűen eltávolítják a véráramlást akadályozó izomrészt.

Azonban Dr. Ulrich Sigwart, az invazív kardiológia vezetője a londoni Royal Brompton Hospital-ban kb. két évvel ezelőtt egy új, nem-sebészi eljárást fejlesztett ki a túltengő szívizomzat eltávolítására. Egy vékony csövet, amit katéternek neveznek, vezet be a kamrai sövény vérellátását biztosító artériába.

Ezután felfúj egy, a katéteren levő ballont, éppen az alatt a terület alatt, ahol az izombedomborodás kezdődik. Majd tiszta alkoholt (ethanolt) fecskendez a katéteren keresztül a károsodott izmot tápláló artériába. Az ethanol egy mini szívrohamot vált ki, aminek során elpusztul a bal kamrába bedomborodó szívizomrész.

Az eljárás nehéz az artéria kicsi mérete miatt, és csak a betegek válogatott csoportjában alkalmazható.

A három, bemutatott (előkészített) beteg közül Spencer csak egyben, Erwinben tudta az eljárást elvégezni. Az első betegnek túlságosan kiterjedt volt a szívizombetegsége, a harmadikban pedig az orvosok nem tudták a katétert megfelelően elhelyezni.

Erwinnek, aki tornász volt az egyetemen és tornaedző volt a helyi Zsidó Közösségi Centrumban, fogalma sem volt róla, hogy szívbeteg, egészen öt évvel ezelőttig, mondta a felesége, Linda Erwin.

Azonban egyszer csak nehézlégzése lett, amikor felfutott az emeletre, ami szokatlan egy egészséges, aktív emberben.

Miután a betegségét diagnosztizálták, az orvosok kivizsgálták a családját is, és azt találták, hogy az édesanyja a betegség enyhe formájában szenved, meséli Linda Erwin.

Az utolsó évben, Erwin sokféle gyógyszert szedett a szívbetegsége miatt. Azonban a foglalkozása megköveteli, hogy nagyon aktív legyen, mondta Linda.

Amikor az orvosok ezt a kezelést ajánlották, elhatározta, hogy megpróbálja.

A beavatkozás után közvetlenül Erwin nagyon álmos volt, de nagyon optimista, mondja a felesége. "És azt reméli, hogy a sok hasonló eljárás közül ez lesz a legjobb, ha valóban eredményesnek bizonyul", mondta.

Megjelent: Houston Chronicle

kardiomiopátia, nem-sebészi

2002-07-31 18:16:38

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop