Hirdetés

Harc a „rossz” koleszterin ellen

Az amerikai Országos Koleszterinprogram újonnan kiadott, átdolgozott irányelveiben felhívja a magas kockázati csoportba tartozókat az LDL-koleszterin, az ún. rossz koleszterin csökkentésére.

koleszterin |

InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.

Az irányelvek 2002-es megjelenése óta öt nagyobb kísérlet eredményeit tették közzé a sztatinokról. Ezek figyelembevételével készültek az új irányelvek.

Az egyik tanulmány meggyőző és új bizonyítékot szolgáltatott az LDL-koleszterin szintje és a szívbetegségek kockázata közötti közvetlen kapcsolatra, még akkor is, ha az LDL-szint viszonylag alacsony. A tanulmány alapján az ajánlott LDL-koleszterinszint magas kockázati csoportba tartozó betegeknél maximum 100, de még jobb, ha 70 alatti érték.

A közepesen magas kockázati csoporthoz tartozóknál még elfogadható a maximum 130-as koleszterinszint, bár egyes esetekben helyesebb a 100-at célként meghatározni

Az alacsony kockázatúak számára nem írnak elő az irányelvek újabb célszinteket.

Dr. Sidney C. Smith kardiológus szerint továbbra is nagy súlyt kell helyezni az életmódbeli változtatásokra. – A jelentés nem ajánlja egyik sztatingyógyszert sem, amiért az jobb lenne, mint a másik. Az orvosoknak azt a terápiát kell alkalmazniuk, amelyet a betegük a legjobban tolerál, és amely 70 alá csökkenti a legveszélyeztetettebbek koleszterinszintjét.

Medline Plus
koleszterin

2005-06-05 15:19:36

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop