Bűnös-e a koleszterin? - Hitek és tévhitek…

Tojás, vaj és disznókaraj tilos! Csak a koleszterinszegény táplálék tartja fitten a szívet - gondolják legtöbben, hiszen attól tartanak, hogy koleszterinszintjük emelkedésének betegség lesz a vége…

koleszterin, érelmeszesedés, triglicerid | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(11):25-27   Celsus Kft. | Tamás, É.
A koleszterin rossz hírneve nem teljesen jogos. Sőt a koleszterin életfontosságú anyag, amely nélkül a hormonok, a D-vitamin és az epe sejtképződése lehetetlen enne. Koleszterin nélkül összeomlana az emberi emésztés. Az agy, a máj és a vörösvérsejtek sem boldogulnának nélküle. Ám sajnos az is igaz, hogy a túl sok koleszterin lerakódik az érfalakon, s a vizsgálatok szerint minden negyedik felnőtt koleszterinszintje magas.

Mi az igazság?

Aki sok húst és zsíros ételeket fogyaszt, különösen veszélyeztetett. Miután manapság a civilizált országokban a férfiak körében robbanásszerűen nő a szív, és érrendszeri megbetegedések száma, megállapították: túl sokat és túl zsírosan táplálkozunk. A szakértők azonban vitatják az ideális koleszterinszintet. A táplálkozási tudósok többsége azon a véleményen van, hogy a magas koleszterinszint hozzájárul az érelmeszesedés, így a szívinfarktus és a gyenge szívműködés kialakulásához.

Ugyanakkor tudományosan vitatott kérdés, hogy a koleszterin csökkentése valóban kedvezően befolyásolja-e az érrendszeri betegségeket. Nincs bizonyítva, hogy a trigliceridek közrejátszanak az érelmeszesedés kialakulásában. Ez tehát annyit jelent, hogy nem kell aggódni, ha magasabb a koleszterinszintünk!

De! A hasnyálmirigyet károsíthatja, ha kimagaslóan sok koleszterin található a vérünkben.

Koleszterinforrások

A szervezetben található koleszterin két forrásból származik:
- többségében a májban képződik
- állati eredetű táplálékkal visszük be szervezetünkbe.

A zsíros táplálék, a bőséges alkoholfogyasztás, a máj-, a pajzsmirigy- és a vesebetegségek, a cukorbetegség növelheti a koleszterinszintet. Mindez azonban örökölhető is. Az orvos által megállapított koleszterinszint különböző zsíranyagok összessége.

A nőknek jobb

A nők vérében átlagosan több HDL-koleszterin található, mint a férfiakéban. A zsír eloszlásának a testünkön komoly szerepe van. A tipikus női „körteforma” kevésbé veszélyes, mint a „dobforma”, továbbá a nők a változókorig a női nemi hormon, az ösztrogén által védve vannak, ami többek között rugalmassá teszi az ereket. A terhesség során csupán a harmadik harmadban növekszik meg a koleszterin, általában 35%-kal, diétától függetlenül. Ez a szervezet természetes mechanizmusa.

Különböző zsírok

A trigliceridek a, táplálékkal jutnak szervezetünkbe. Éppen ezért vitatott kérdés az orvostudományban, hogy a túl sok triglicerid valóban érelmeszesedéshez vezet-e. Tény: a megnövekedett trigliceridérték kevésbé veszélyes az egészség szempontjából, mint a túl magas koleszterinszint. A táplálékkal felvett zsírok a vérben nem oldódnak fel, ezért speciális hordozófehérjékbe kapaszkodnak, melyek más és más szerepet játszanak az érelmeszesedésben.

Nobel-díjasok

Michael Brown és Joseph Goldstein amerikai kutatók 1986-ban kaptak Nobel-díjat a koleszterin-anyagcsere területén végzett munkájukért.

Kiderítették, hogy különböző koleszterinek éteznek:
- a „rossz” LDL-koleszterin
- a „jó” HDL-koleszterin.
Ezek áramlanak a vérkeringésünkben, és receptorok segítségével azokba a sejtekbe hatolnak be, melyeknek szükségük van rájuk. Ha elég koleszterin jut a sejtbe, akkor becsukja a receptorokat. Azok a koleszterinek, amelyek nem jutnak be, egy idő után lerakódnak a sejtfalakon.

Ezt főképp a rossz LDL-koleszterinek teszik, ami tehát annyit jelent, hogy a túl magas LDL-szint megnöveli az érelmeszesedés esélyét. A jó HDL-koleszterinek valószínűleg épp védenek ellene, mert a felesleget visszaszállítják a májba. Ám a döntő kérdés még mindig nyitott: hogyan lehetséges, hogy túl sok koleszterin cirkulál a vérben?

A koleszterin egyik része a táplálékból származik, másik része a szervezetünkből, ami maga is előállít koleszterint, méghozzá olyan mennyiségben, amennyit nem is lennénk képesek megenni. Ez 500-2000 mg koleszterint jelent, mely elvileg nem is okozhatna problémát, mert a szervezet flexibilis: szükség szerint állít elő anyagokat, ha nincs rá igény, egyszerűen nem termel. Ez a funkció azonban nem minden embernél működik: akinél veleszületett zsíremésztési zavarok állnak fenn, túl kevés a sejtjei receptora, így állandóan sok LDL-koleszterin úszik a vérében.

A koleszterinőrület

A koleszterintől való félelem már évekkel ezelőtt átterjedt az USA-ból Európába. Az eredmény: a középkorú férfiaknak és nőknek azonnal lelkiismeret-furdalása támad, ha élvezettel elfogyasztanak egy szelet húst vagy egy tortát…

Érdekesség! Egy amerikai szívspecialista néhány évvel ezelőtt azt követelte, hogy az összes amerikai gyereknek állapítsák meg a koleszterinszintjét, és szüntessék meg a jégkrémárusítást az iskoláknál…

Ami mindebből igaz és észben tartandó: a magas koleszterinszint hosszú távon hozzájárul az érelmeszesedés kialakulásához.

Megelőzés

Az egészséges koleszterinszint pontos meghatározása továbbra is vitatott kérdés a szakmában. Az amerikai orvostudományi újság, a JAMA a következő adatokat összegezte:
- felnőtteknél 29 éves korig 200 mg/d
- felnőtteknél 30-39 éves kor között 225 mg/d
- felnőtteknél 40-49 éves korig 245 mg/d
- felnőtteknél 50 év felett 265 mg/dl.

Az amerikai szívtársaság ezzel ellentétben 1988 óta szigorúbb értékeket ajánl, s javasolja, hogy a 20 év felettiek minimum 5 évente vizsgáltassák meg a koleszterinszintjüket!

A kapott érték:
- 200 mg/dl-ig nem veszélyes
- 200 mg/dl feletti értékeknél a vizsgálatot néhány hét elteltével meg kel ismételni, hogy kizárják a labortévedés lehetőségét!

Segítsünk magunkon!

A negatív stressz, a magas vérnyomás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a túlsúly, a kevés testmozgás, a cukorbetegség és az előrehaladott kor önmagában avagy együttesen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

Aki azonban azt hiszi, hogy csupán a megfelelő étrenddel kezelni tudja a koleszterinszintjét, téved. A legújabb tanulmányok bebizonyították, hogy koleszterinszegény táplálkozással csak 7%-ig befolyásolhatjuk a magas koleszterinszintet. Továbbá megállapítható, hogy ha egyáltalán nem fogyasztunk állati eredetű zsírt és tejtermékeket, akkor hosszú távon egyéb Fontos vitamint és ásványi anyagot fog hiányolni a szervezetünk.

(Ez azért nem jelenti azt, hogy meggondolatlanul kezdjünk el enni! Zsíros táplálkozás helyett, ami túlsúlyhoz vezethet, illetve megnövelheti a cukorbetegség és a magas vérnyomás esélyét, ügyeljünk továbbra is a koleszterinszintre! Nyomelemekben gazdag táplálékok segíthetik mindezt.)

Tamás Éva
| koleszterin, érelmeszesedés, triglicerid
2006-11-13 11:51:55


Fertőzés okozná az érelmeszesedést?

Nem a vérben lévő zsírok, hanem az erek külső falának vérellátási zavara állhat a szívinfarktust is okozó érelmeszesedés hátterében egy német szívsebész szerint...


Kuruzslás

Érelmeszesedéses embereket kezelt engedély nélkül, engedélyezetlen szerrel egy négytagú - egy biológusból, két orvosból és egy ápolóból álló - csoport Miskolcon ...


Most akkor használ-e a kávé vagy nem?

Napi néhány csésze kávé elfogyasztása segíthet elkerülni a szívbetegség ismert kockázati tényezői közé tartozó érelmeszesedést - állapították meg dél-koreai k...


Aki több halat eszik, növeli a HDL, azaz a jó koleszterin szintjét

Aki több halat eszik, növeli a jó koleszterin, vagyis az érfalakat védő HDL szintjét, ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát - állapította meg egy finn kutatás.


„Jó” koleszterin: nem is annyira jó?

Éveken át sulykolták belénk, hogy az LDL a „rossz” koleszterin, amely fokozza, míg a HDL a „jó”, amely csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázat...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^