Hirdetés

Aki több halat eszik, növeli a HDL, azaz a jó koleszterin szintjét

Aki több halat eszik, növeli a jó koleszterin, vagyis az érfalakat védő HDL szintjét, ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát - állapította meg egy finn kutatás.

HDL, koleszterin, halfogyasztás |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


Régóta vélik úgy, hogy a halfogyasztás egészséges, és akinek magasabb a HDL-szintje, annál általában kisebb az esélye, hogy szív- és érrendszeri betegsége alakul ki. Azt azonban nem tárták még fel teljesen, hogy a halban található hasznos tápanyagok miként hatnak az emberi szervezetre.

A Kelet-finnországi Egyetem közleménye szerint az új kutatás megállapította, hogy több hal fogyasztása növeli a vérben a nagy HDL-részecskék számát, melyek a vérerek belső falából elszállítják a felesleges koleszterint, ezzel csökkentik a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

A kutatásban 131 középkorú, a szívbetegség kockázatával élő önkéntes vett részt. Jelentkeztek már náluk az úgynevezett metabolikus szindróma jelei: a vércukor anyagcseréjének zavara, a magas vérnyomás, a kóros vérzsírösszetétel és az elhízás.

Azt kérték a résztvevőktől, jegyezzék fel, mit esznek. A kutatás kezdetén és három hónap elteltével is vérvizsgálatot végeztek náluk. Azt figyelték meg, hogy a nagy HDL-zsírcseppek száma azoknak a vérében növekedett, akiknek legalább heti háromszor-négyszer került a tányérjára egy-egy adag hal.

A fogyasztott hal zsíros fajta volt: lazac, szivárványos pisztráng, hering és törpemaréna. Elkészítésükhöz nem használtak sem vajat, sem tejszínt.

"Akinek rendben van a vérzsírszintje, az se gondolja, hogy felesleges az étrendjével törődnie. A dolog ennél bonyolultabb. A növényi zsírok és a hal fogyasztása minden esetben előnyös" - magyarázta Maria Lankinen, a kutatócsoport tagja.

A kutatók az étrend szerepét hangsúlyozták a teljes koleszterinszint, és a "rossz koleszterin", vagyis az LDL szintjének csökkentésében is. Tanulmányuk a PLoS One tudományos lapban jelent meg.

Kapcsolódó rovatok:
Egészséges táplálkozás
Szív és érbetegségek


HDL, koleszterin, halfogyasztás

2014-03-11 22:04:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop