Gyász és szívhalál

Dán kutatók szerint a partner halála utáni első évben különösen nagy a kockázata annak, hogy a túlélő társ szívritmuszavarban szintén meghal. A tanulmány az Open Hearth című brit online folyóiratban jelent meg.

szívritmuszavar, pitvarfibrilláció, stroke | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A szerzők a dán országos egészségügyi regisztert felhasználva csaknem egymillió dán lakos 1995 és 2014 között gyűjtött adatait elemezték. A vizsgáltak között 88 612 embernél diagnosztizáltak pitvarfibrillációt, amely a szívritmuszavar leggyakoribb formája, szívinfarktushoz és szívelégtelenséghez vezethet.

A kutatók kiválasztottak egy 88 612 egészséges emberből álló kontrollcsoportot. Az első csoportból 17 478-an élték meg partnerük halálát, a kontrollcsoportból 168 940-en.

Az adatok alapján a kutatók megállapították, hogy a fibrilláció kialakulásának kockázata 41 százalékkal nagyobb azoknál, akik elveszítették társukat. A partner halála utáni 8-14 napban a legmagasabb a rizikó, mely fokozatosan csökken, majd egy évvel a haláleset után újra majdnem akkora, mint azoké az embereké, akiknek nem gyászoltak.

A legnagyobb veszély a fiatalokat fenyegeti: a hatvan év alattiaknál kétszer nagyobb a fibrilláció veszélye. Ha a partner egy hónappal halála előtt még egészséges volt, tehát váratlanul halt meg, a fibrilláció kockázata 57 százalékra nő.

Az összefüggést már korábbi tanulmányok is megállapították, a dán vizsgálat azonban először mutatott rá a fibrilláció viszonylagos gyakoriságára.

A szakértők ugyanakkor kiemelték: csak "megfigyelő" vizsgálatot végeztek, eredményeikből nem vonhatók le ok-okozati következtetések. Nem vizsgálták az érintettek életmódját, táplálkozási és sportolási szokásait vagy a szívbetegségek esetleges örökletes hajlamát.

Elképzelhető, hogy a gyász miatti stressz vezet szívritmuszavarokhoz, hiszen a társ elvesztése a legmegterhelőbb tapasztalatok egyike. A súlyos gyász lelki betegségeket, többek között depressziót, alvászavart és étvágytalanságot, alkoholizmust is kiválthat.

| szívritmuszavar, pitvarfibrilláció, stroke
2016-04-09 18:14:26


Gyász és szívhalál

Dán kutatók szerint a partner halála utáni első évben különösen nagy a kockázata annak, hogy a túlélő társ szívritmuszavarban szintén meghal. A tanulmány az Open H...


Viselhető defibrillátor gyerekeknek

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) engedélyezte a viselhető külső defibrillátort olyan gyermekeknek, akik súlyos szívritmuszavarral élnek.


Az energiaital fogyasztás veszélyes lehet

Az energiaitalok önmagukban nem veszélyesek, a koffein túladagolás azonban a fiataloknál, fiatal felnőtteknél és a szívbetegeknél életveszélyes ritmuszavart okozhat. A ...


Beethoven szívritmuszavara magyarázhatja egyes művei ritmusváltásait

Egy kutatás szerint Beethoven szívritmuszavara magyarázhatja egyes műveiben a hirtelen és meglepő ritmusváltásokat.


Génterápiával készült "biológiai pacemakert" teszteltek

Génterápiával készült, a szervezeten belül magától kialakuló "biológiai pacemakert" teszteltek sertéseken amerikai tudósok.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^