Felborult ritmus - A szív ritmuszavarai 1.

Minden életjelenségnek ritmusa van. Meghatározott ritmus szerint működik a természetben minden, legyen az növény, állat vagy éppen ember...esetleg egy szerv vagy szervrendszer. Sokszor a ritmikusság nem észrevehető, vagy nem tudatosul bennünk. Ám van egy szervünk, amelynél ez nagyon is feltűnik. (Vagy ha a ritmus nem, hát az, ha szabálytalanná válik...) A szívünkről van szó!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(11):47-49   Celsus Kft. | Móritz, H.
A szívünk felelős vérünk keringetéséért. Hatalmas feladat ez, hiszen ez a szervünk mindössze akkora, mint összeszorított öklünk.

A SZÍV MUNKÁJA ÉS A RITMUS

Szívünknek naponta több ezer liter vért kell átpumpálnia a kb. 100 000 km hosszú érrendszeren. Teszi is ezt folyamatos összehúzódásával és elernyedésével. De mi hozza létre e ritmust? A szív saját ingerületképző és -vezető rendszerrel rendelkezik. Ez a rendszer biztosítja a szabályos összehúzódást, hiszen az sem mindegy, hogy a szív üregei milyen sorrendben húzódnak össze.

A szívnek saját ritmusgenerátora van, ez egy kis cso-mócska a jobb pitvar falában, amit szinuszcsomónak hívunk. Innen indul az ingerület, ami aztán a speciális ingerületvezető rostokon keresztül ráterjed az egész szívre -előbb a pitvarokra, majd a kamrákra. Az elektromos inger hatására aztán a szív ösz-szehúzódik, majd elernyed. Magát az ösz-szehúzódást ionok kis csatornákon keresztül történő áramlása hozza létre.

Az összehúzódások ritmusa vagy gyakorisága változik. A szív nem maga dönti el ezt a ritmust, hanem a vegetatív idegrendszer - és egy sor egyéb tényező - szabályozza, hogy percenként hányszor húzódjon össze.

Bizonyos természetes állapotokban a ritmus felgyorsul. (Ilyen pl. ha futunk, vagy bármilyen aktív tevékenységet végzünk, avagy izgatottak vagyunk, fáj valamink, netán élvezeti anyagokat- kávé, feketetea, alkohol - fogyasztottunk.) De erős érzelmek hatására is gyorsabban ver a szívünk, gondoljunk csak az első randevúra...

TUDTA? A csecsemőknek és a kisgyermekeknek gyorsabban ver a szívük. Pihenéskor, alváskor csökken a szívfrekvencia. A legalacsonyabb frekvencia közvetlenül a kora reggeli ébredés előtt mérhető. Sőt az edzett szív is erőteljesebb és kevesebb összehúzódással biztosítja a keringést, így több ideje marad pihenni 7-7 összehúzódás között. Márpedig a pihent izmok mindig tovább bírják a „gyűrődést"...

HA A SZÍVÜNK SZAMBÁT JÁR...

Ám szívünk ritmusa nemcsak jó zenére gyorsulhat fel. Bizonyos betegségek, állapotok is előidézhetik ugyanezt. Gyorsul a szívfrekvencia: láz, vérszegénység, vashiány, vérzés, sokk, fertőzések, pajzsmirigy-túlműködés, valamint ' számos tüdő- és szívbetegség esetén. A túlzott sebesség nagyon kifárasztja a szívet. Ráadásul minél gyorsabban ver, annál kevesebb vért képes 1-1 alkalom mal kilökni magából. Ha a ritmus nagyon felgyorsul, az a keringés összeomlásához is vezethet.

ÉS HA INKÁBB RUMBÁZIK...

Más betegségek viszont lassítják a szív működését, így csökken a szívfrekvencia: pajzsmirigy-alulműködés, koponyaűri (pl. baleset okozta) nyomásfokozódás, fertőzés, kihűlés, bizonyos nyaki tumorok, szepszis (vérmérgezés), infarktus és bizonyos gyógyszerek túladagolása alkalmával. Túl lassú működés esetén viszont nem képes a szöveteket megfelelő mennyiségű vérrel és oxigénnel ellátni, ami előbb-utóbb problémákhoz vezet.

MEGZAVART RITMUS

A szív ingervezető rendszere nagyon összetett, így számos ponton képződhet zavar. Ha a fő ingerképző szerv betegszik meg, a szinuszcsomóból eredő ritmuszavarról beszélünk. A fent részletezett ritmusváltozások ebbe a csoportba tartoznak. Szintén gyakori, hogy extra ütések keletkeznek. Ezeket extraszisztolénak hívjuk, és kiindulhatnak a pitvarokból vagy akár a kamrákból is. Az okozott tünetek nagymértékben függnek attól, milyen gyakran fordulnak elő, és honnan származnak.

Megbetegedhet az ingerületvezető rendszer is: bármely szintjén keletkezhet probléma (pl. az ingerület nem jut át a pitvarról a kamrára). Ilyenkor a szív más helyekről pótolja a kieső ingert: ebben az esetben pótritmusról beszélünk.

A RITMUSZAVAROK TÜNETEI

A ritmuszavarok egy része tünetmentes. A leggyakoribb tünet a szívdobogásérzés, vagyis a szívverés tudatosulása. De nem ritka a szédülésérzés, ájulás sem, főleg azokban az esetekben, amikor a ritmuszavarok hemodinamikai zavarral is járnak. Járulékos tünetek lehetnek még a fáradtságérzés, kedvetlenség, lehangoltság is. Ez utóbbi amiatt alakul ki, hogy a megváltozott ritmus következtében a szövetek kevesebb oxigénhez jutnak.

ÍGY VIZSGÁLJÁK...

Néhány ritmuszavar alig okoz tüneteket, mégis veszélyes. Mások viszont, bár erőteljesebb tünettel járnak, mégis jóindulatúak. A ritmuszavarok kivizsgálása viszonylag egyszerű. Első lépés mindenképpen a fizikális vizsgálat, amibe beletartozik a pulzus- és a vérnyomásmérés is. A műszeres vizsgálatok közül az EKG-nak van jelentősége a ritmuszavarok kivizsgálása során. Adott esetben szükség van a Holter-monitorra, ami gyakorlatilag 24 órás EKC-felvételt jelent. Ezt azért alkalmazzák, mert nem minden ritmuszavar jelentkezik akkor, amikor éppen vizsgálják...

A RITMUSZAVAR KEZELÉSE

Ma már számos hatásos gyógyszer áll az orvostudomány rendelkezésére, melyekkel az egyes ritmuszavarok sikerrel befolyásolhatók.

JÓ, HA TUDJA! A fő probléma a gyógyszerekkel kapcsolatban az, hogy nincs mindenre hatékony szer, ugyanakkor maguk a gyógyszerek is rendelkeznek proarritmiás hatással, vagyis a ritmuszavar kezelésére használt szerek maguk is képesek ritmuszavart generálni. Ennek ellenére szükség van rájuk, a megfelelő gyógyszer kiválasztása kardiológus feladata!

A TERMÉSZET PATIKÁJA

A ritmuszavarok kiegészítő kezelésében fontos szerepük van a gyógynövényeknek, illetve bizonyos ásványi anyagoknak, mikroelemeknek, vitaminoknak is (az egyik leghatékonyabb kombináció a Q lo és az E-vitamin). Ezek a természetes eredetű anyagok nem speciálisan a ritmuszavarokra, hanem általában a szív működésére hatnak, azt segítik elő, ill. harmonizálják. Lássuk, milyen módszerekkel segíthetünk szívünknek a megfelelő ritmus megtalálásában!

SEGÍTENEK A NÖVÉNYEK!

 • A fokhagyma és a vöröshagyma keringést elősegítő, szív-ér rendszeri védőhatása közismert. Fő hatóanyaguk a metilallil-diszulfid,az ajoen és a relatív magas acetilszalicilsav-tartalom, amelyeknek értisztító és vérhígító hatásuk is van. Fogyaszthatjuk őket zöldségként, salátákban vagy akár kenyérrel is (természetesen ezúttal zsír nélkül!), de kaphatók kivonatok, kapszulák formájában is. Ilyenkor csak kúraszerűen szedjük őket, maximum 2-3 hónapig, ezután szünetet kell tartani!
 • Fagyöngy, kökény, galagonya: fontos összetevői minden, a szív támogatására készült teának és tablettának. Mindegyiknek van szívritmust szabályozó és szívizomerőt fokozó, ill. értágító hatása is. Ezeket a készítményeket szintén nem javasolt folyamatosan fogyasztani.
 • ZSÍRSAVAK

  Omega-3 és -6 zsírsavak: a többszörösen telítetlen zsírsavak szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni, már csak azért sem, mert nálunk nem eléggé elterjedtek azok az olajok, ill. egyéb táplálékok, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák. Az omega-3 zsírsavak tágítják az erek falát, ezáltal csökkentik a vérnyomást, továbbá gátolják a vérlemezkék ösz-szecsapzódását és ezzel az infarktusveszélyt. Különösen ajánlott azoknak, akiknek magasabb a vérzsírszintjük, mert tartós alkalmazása mellett a koleszterin és a triglicerid is csökken. Ajánlott napi adag 3 g/nap.

  Omega-3 és -6 zsírsavat tartalmazó élelmiszerek: tengeri halak, halolaj, olajos magvak, szója, dióolaj stb., melyek érvédő, vérnyomáscsökkentő és vérzsírszintcsökkentő hatással rendelkeznek.

  FIGYELEM! Mivel a nagy adag halolaj az LDL-koleszterin szintjét képes emelni, ezért érdemes fokhagymával kombináltan használni, ugyanis a fokhagyma visszafordítja a halolaj LDL- növelő hatását.

  KOCKÁZATI TÉNYEZŐ: AZ ÉLETKOR

  Idősebb korban egyre gyakrabban találkozhatunk szívritmusproblémákkal. Ennek oka, hogy időseknél sokszor előfordul pl. magas vérnyomás, érelmeszesedés, s ezek rontják a szív és ezzel együtt az ingerképző rendszer oxigénellátását, ami ritmuszavart idézhet elő.

  dr. Móritz Hajnalka

  |
  2005-10-27 14:12:07


  Gyász és szívhalál

  Dán kutatók szerint a partner halála utáni első évben különösen nagy a kockázata annak, hogy a túlélő társ szívritmuszavarban szintén meghal. A tanulmány az Open H...


  Viselhető defibrillátor gyerekeknek

  Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) engedélyezte a viselhető külső defibrillátort olyan gyermekeknek, akik súlyos szívritmuszavarral élnek.


  Az energiaital fogyasztás veszélyes lehet

  Az energiaitalok önmagukban nem veszélyesek, a koffein túladagolás azonban a fiataloknál, fiatal felnőtteknél és a szívbetegeknél életveszélyes ritmuszavart okozhat. A ...


  Beethoven szívritmuszavara magyarázhatja egyes művei ritmusváltásait

  Egy kutatás szerint Beethoven szívritmuszavara magyarázhatja egyes műveiben a hirtelen és meglepő ritmusváltásokat.


  Génterápiával készült "biológiai pacemakert" teszteltek

  Génterápiával készült, a szervezeten belül magától kialakuló "biológiai pacemakert" teszteltek sertéseken amerikai tudósok.


  + További hírek
  + További egészségpolitika
  hirdetés
  ^