A szív ritmuszavarai (2.)

Szerveink, szervrendszereink - és így szervezetünk is - meghatározott ritmus szerint működnek. Ez a ritmikusság általában nem tudatosul bennünk, ám szívünk esetében nagyon is feltűnik, ha a „tempó" szabálytalanná válik... Cikkünk második részében áttekintjük, mi mindent tehetünk még azért, hogy szívünk ritmusa ne térjen el a „kottától"...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(12):49-51   Celsus Kft. | Móritz, H.
A szívünk felelős vérünk keringéséért, tehát életünkért. Hatalmas feladat ez, s jól tesszük, ha tudatosan támogatjuk!

SZÍVVÉDŐ VITAMINOK

C-vitamin: az egyik legfontosabb szív- és érvédő anyag. Közvetett módon csökkenti a vérzsírszintet, ezenkívül elősegíti az oxigénszállítást és a szövetekben az elhasznált E-vitamin regenerálódását. A szükséges napi mennyiségről megoszlanak a vélemények általában 1500-3000 mg körüli mennyiség tartós szedését tekintik megfelelőnek, de vannak, akik ennél sokkal kisebb vagy épp nagyobb dózist javasolnak. Sajnos, napjainkban a C-vitamin pótlására szükség van, mert a nagyüzemi termelés, a hosszú szállítás és raktározás során a növények C-vitamin-tartalma minimálisra csökken.

Q10-vitamin, ubikinon: fiatal korban még megfelelő mennyiségben termeli az emberi szervezet, de előállítása 35 éves kor felett jelentősen csökken. Kevesen tudják, de a tartós koenzim Q 1 0-vitamin-hiány is fő oka lehet a szívritmuszavarnak, amellett, hogy számos más problémáért is felelőssé tehető. Hiányában a szervezet energiahiányos állapotba kerül, tartós hiánya esetén szervi elváltozások is felléphetnek. A Q 10 -vitamint nagy mennyiségben a halak és bizonyos növények tartalmazzák, de tabletta formájában is pótolható. Már 2-3 hónapos szedés esetén is tapasztalható javulás, sokszor a szükséges gyógyszerek mennyisége is csökkenthető.

A LEGFONTOSABB ÁSVÁNYI ANYAGOK

A legfontosabb szívvédő ásványi anyag a kálium és a magnézium, bizonyos esetekben a kalcium is. Mai táplálkozásunk mellett gyakran figyelhető meg magnéziumhiány, a nagy mennyiségű sóbevitel miatt pedig relatív káliumhiány alakul ki. Egyes vizsgálatok szerint ma a Na-K-bevitel aránya 3:1-hez, az 50 évvel ezelőtti 1:2 arányhoz képest. A helyes arány kialakítása érdekében fogyasszunk sokat a következő élelmiszerekből: banán, eper, zöldborsó, édeskömény, mák, olajos magvak!

SOKAT TUDÓ L-KARNITIN

Sokrétű feladatot tölt be szervezetünk működésében. Felelős a zsíranyagcseréért, így nemvéletlen, hogy a fogyókúrák kedvelt kiegészítője, ezen túlmenően elősegíti a méregtelenítési folyamatokat, a vérzsírok szintjét is segít szabályozni. Elsősorban a májban, a vesében és az agyban termelődik, de gyakorlatilag valamennyi szervünknek szüksége van rá.

JÓ TUDNI! Magas karnitintartalmúak a következő élelmiszerek: tejtermékek, avokádó, búzacsíra. Karnitinpótlás javasolt a szív-érrendszeri betegségben szenvedőkön kívül sportolóknak, vegetáriánusoknak, elhízottaknak és időseknek is.

JEGYEZZÜK MEG! Antioxidánshatásuk miatt jelentős a flavonoidok szerepe is szívritmusunk „kordában tartásában".

AMIT MÉG MEGTEHETÜNK...

A ritmuszavarban szenvedőknek érdemes étrendjükön változtatni, elsősorban a zöldségek mennyiségét növeljék táplálkozásukban!

  • A zöldféléket nyersen vagy párolva fogyasszuk, és rendszeresen iktassunk be salaktalanító-tisztító napokat is! Az évente megismételt böjtkúra sokat segít szervezetünk egészségének fenntartásában.
  • Nem mehetünk el a rendszeres testmozgás kérdése mellett sem. Ideális a napi fél óra mozgás lenne kinek-kinek állapota, képességei, lehetősége szerint. Ha nincs kedvünk vagy időnk edzőterembe járni, vagy egészségünk nem engedi, a friss levegőn való séta is tökéletesen megfelel. A heti 2-3x1 óra még ideálisnak tekinthető.
  • Szauna, masszázs, relaxálás: minden olyan tevékenység, amely segít a stresszoldásban, támogatja szívünk munkáját is. Sokan megfigyelték már, hogy hajtósabb időszakban szívük is rendetlenkedik, vagy éppen szúrni kezd, gyakoribbak a ritmuszavarok. Ez egyébként - főleg fiatalkorban -nem jelent szervi szívbetegséget, egyszerűen így jelzi a szervezetünk, hogy elég volt, pihenni, kikapcsolódni szeretne.

VÉSZHELYZET!

Hozzák a defibrillátort! Igen ám, de mikor? Ha pitvarfibrillációról beszélünk, akkor a pitvarok percenként 400/600-szor húzódnak össze. Mivel a pitvarok és a kamrák között „beépített blokkoló" van, a kamra frekvenciája - percenkénti összehúzódás - normális, de az egyes ütések rendszertelen időközben követik egymást. Kialakulhat oxigénhiány, pajzsmirigy-túlműködés, veleszületett szívhibák miatt.

Extrém nagy frekvenciával járó kamrai ritmus esetén kamrafibrillációról beszélünk. Ilyenkor a kamra fala nagy sebességgel „remeg", viszont effektív összehúzódás nincs. Életveszélyes állapot! Ugyanis a kamra falának összehúzódása továbbítja a vért az érrendszerbe. Fibrilláció esetén ez a működés kiesik, ami gyakorlatilag a keringés leállásához vezet. Ilyenkor a sürgősséggel elvégzett defibrillálás életmentő lehet. Leggyakrabban akut infarktus esetén fordul elő.

ÉLETVEZETÉSI JÓ TANÁCS

A ritmuszavarban szenvedőknél sokszor megfigyelhetjük, hogy rendszertelenül, mondjuk úgy, ritmustalanul, zaklatottan élik életüket. Az érintetteknek érdemes átgondolniuk, van-e ritmus, rendszer a mindennapjaikban, vagy hektikusan, naponta más és más időbeosztás alapján élnek...

A két legfontosabb ritmus az étkezések és az alvás-ébrenlét ritmusa. Ha ezt helyre teszik, és emellett lelki békéjüket is megtalálják, jelentősen javulni fog fizikális állapotuk is!

TUDTA?

  • Szívünk működését akaratunkkal is befolyásolhatjuk, mert ez megtanulható! A jógik képesek erre, de az autogén tréning magasabb szintjén is megtanuljuk érzékelni és tudatosan befolyásolni szívünk sebességét.
    Ez nem is nagy ördöngösség: próbálja ki! Tapintsa ki pulzusát, vegyen mély levegőt, majd lassan fújja ki! Néhány mély légvétel után a pulzus érezhetően lassul. Ezt a trükköt alkalmazhatja akkor, ha gyorsan meg kell nyugodnia, akár egy értekezlet vagy vizsga előtt.
  • Az összehúzódás a szisztolé, az elernyedés a diasztolé - szaknyelven.
  • A tökéletesen szabályos ritmus is kóros - amikor mindig ugyanolyan sebességgel ver a szívünk -; ebben az esetben a szív elvesztette rugalmas beidegzését, vagyis nem reagál a szervezet változásaira. Ez súlyos, előrehaladott cukorbetegségben fordulhat elő leggyakrabban.

dr. Móritz Hajnalka

|
2005-11-25 17:00:14


Gyász és szívhalál

Dán kutatók szerint a partner halála utáni első évben különösen nagy a kockázata annak, hogy a túlélő társ szívritmuszavarban szintén meghal. A tanulmány az Open H...


Viselhető defibrillátor gyerekeknek

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) engedélyezte a viselhető külső defibrillátort olyan gyermekeknek, akik súlyos szívritmuszavarral élnek.


Az energiaital fogyasztás veszélyes lehet

Az energiaitalok önmagukban nem veszélyesek, a koffein túladagolás azonban a fiataloknál, fiatal felnőtteknél és a szívbetegeknél életveszélyes ritmuszavart okozhat. A ...


Beethoven szívritmuszavara magyarázhatja egyes művei ritmusváltásait

Egy kutatás szerint Beethoven szívritmuszavara magyarázhatja egyes műveiben a hirtelen és meglepő ritmusváltásokat.


Génterápiával készült "biológiai pacemakert" teszteltek

Génterápiával készült, a szervezeten belül magától kialakuló "biológiai pacemakert" teszteltek sertéseken amerikai tudósok.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^