Hirdetés

Ritkábban élesztik újra a nőket

Ritkábban élesztik újra a nőket a járókelők, mint a férfiakat, ismertették egy új vizsgálat szerzői, a Pennsylvaniai Egyetem kutatói az Amerikai Kardiológiai Társaság (AHA) Anaheim-i konferenciáján.

újraélesztés, szívmasszázs, szívroham |

InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.


A kutatók az Egyesült Államokban történt csaknem 20 ezer esetet tanulmányoztak. A közterületen hirtelen szívmegállást szenvedett nőknek mindössze a 39 százalékán alkalmaztak újraélesztést a járókelők, míg a férfiak esetében ez az arány 45 százalék volt. A férfiak 23 százalékkal nagyobb eséllyel élték túl az incidenst.

Az emberek vonakodnak erős és gyors nyomást gyakorolni egy nő mellkasának a közepére és talán attól félnek, hogy sérülést okoznak. A másik ok az lehet, hogy le kell venniük a nő ruháját vagy meg kell érinteniük a mellét, amire egyébként semmi szükség nincsen, ha a CPR-t megfelelően hajtják végre, a tenyereket a szegycsontra helyezve.

A hirtelen szívmegállás a szív pumpafunkciójának hirtelen megszűnését jelenti, amelyet általában ritmuszavar okoz. A hatékony beavatkozásra nagyon rövid idő, 3-5 perc áll rendelkezésre, a hosszabb idő visszafordíthatatlan agy- és szívkárosodáshoz vezet.

Évente több mint 350 ezer amerikai szenved el kórházon kívüli hirtelen szívmegállást és 90 százalékuk meghal, viszont a CPR két-háromszorosára is növeli a túlélés esélyét.

Otthoni környezetben bekövetkezett szívmegállás esetén nincs "nemi különbség" az újraélesztésben, valószínűleg azért, mert a segítségnyújtó ismeri azt, akin alkalmaznia kell a mellkasi kompressziót.

újraélesztés, szívmasszázs, szívroham

2017-11-15 21:37:53

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop