Csendes szívroham

A szívrohamok csaknem fele nem jár az infarktusra jellemző tünetekkel, de ettől még veszélyeztetheti a páciens életét - ismertette egy új amerikai kutatás, amelyben több mint 9000 középkorú nő és férfi vett részt.

szívroham, infarktus, tünetek | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Az úgynevezett "csendes szívrohamokkal" kapcsolatos eddigi legnagyobb szabású kutatást végezték el az Egyesült Államokban a Wake Forest Orvosi Egyetem tudósai. Az amerikai kormány által finanszírozott tanulmány eredményeit hétfőn tették közzé a Circulation című online folyóirat honlapján.

A kutatáshoz négy amerikai közösség középkorú polgárai közül kerestek fehér és afroamerikai résztvevőket: a marylandi Washington megyéből, Minneapolis külvárosából, a Mississippi állambeli Jacksonból és az Észak-Karolinai Forsyth megyéből. A tudósok a korral összefüggő, szívbetegséghez vezető koszorúér-károsodás okait kutatták.

A résztvevők 13 éven át rendszeres klinikai ellenőrzésen vettek részt, egyebek mellett EKG-vizsgálatokon mérték fel állapotukat, és telefonon is válaszoltak a kutatók kérdéseire.

A tanulmány szerint a vizsgált személyek körében bekövetkezett szívrohamok 45 százaléka a "csendes szívroham" kategóriájába tartozott. Az összes résztvevő 3 százalékánál, 317 személy EKG-ján fedezték fel a csendes szívroham jeleit: miközben a pácienseknek nem voltak gyanúra okot adó tüneteik - esetleg csak fáradtságot vagy más bizonytalan tünetet tapasztaltak -, a vizsgálat kimutatta, hogy átestek egy szívrohamon.

Ezzel szemben a résztvevők 4 százalékának, 386 páciensnek a jellegzetes tünetekkel - mellkasi fájdalommal, légszomjjal, az állkapocsba és a karokba kisugárzó fájdalommal - járó szívrohama volt.

A kutatás több mint tíz éve alatt a vizsgálatban résztvevők közül 1830-an hunytak el, 189-en szívbetegég következtében. A csendes szívrohamon átesetteknél háromszor nagyobb volt a kockázata, hogy szívbetegség okozza a halálukat, mint azoknál, akinek a vizsgált időszakban nem volt szívinfarktusa.

A kutatók a szívinfarktusos eseteknél a nemek és a bőrszín szerinti megoszlást is vizsgálták. A szívinfarktus mindkét változata gyakoribb volt a férfiaknál. A fehér férfiaknál a klasszikus szívinfarktus gyakoribb volt, mint a csendes, a fekete férfiaknál viszont nagyjából egyenlő arányban fordult elő a szívroham két változata.

Az afroamerikai nők esetében a csendes szívroham gyakoribb volt, mint a klasszikus, a fehér nők körében azonban egyenlő arányban fordult elő.

Az amerikai kormány adatai szerint évente több mint 700 ezer amerikai esik át szívrohamon, közülük 120 ezer hal meg. A kutatók hangsúlyozták, hogy a csendes szívrohamot éppolyan hathatósan kell kezelni, mint a klasszikus szívrohamot: egyebek mellett be kell állítani az egészséges testsúlyt, vérnyomást és koleszterinszintet, és a páciensnek sok testmozgást kell végeznie.

| szívroham, infarktus, tünetek
2016-05-19 20:21:37


Meghalt Carrie Fisher színésznő

Los-Angeles-i kórházban helyi idő szerint kedden reggel meghalt Carrie Fisher színésznő.


Elhunyt Gábor Zsazsa

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Gábor Zsazsa magyar származású hollywoodi filmdíva - jelentette a CBSLA hírportál.


A szívinfarktus kockázata fiataloknál

A dohányzás jelentősen megnöveli a szívinfarktus kockázatát a fiataloknál: az ötven év alattiak esetében nyolcszor nagyobb a szívroham esélye, mint a nemdohányzókná...


Vasárnap lesz az európai újraélesztési nap

Facebook-kampányt indított az Országos Mentőszolgálat Alapítvány az újraélesztés európai napjához, október 16-ához kapcsolódóan, az akció célja, hogy minél több...


Szívünk napja - Kardiológusok társasága: még mindig késve kérünk segítséget

Magyarországon még mindig többségben vannak azok, akik hiába tapasztalják magukon az infarktusra utaló jeleket, mégis késve hívnak orvosi segítséget - mondta a Magyar K...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^