Hirdetés

A szívinfarktus kockázata fiataloknál

A dohányzás jelentősen megnöveli a szívinfarktus kockázatát a fiataloknál: az ötven év alattiak esetében nyolcszor nagyobb a szívroham esélye, mint a nemdohányzóknál.

szívroham, infarktus, szívinfarktus, dohányzás, kockázat |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Brit kutatóknak a Heart című szaklapban megjelent tanulmánya szerint idősebb korban kisebb a különbség a dohányosok és a nemdohányzók között. Az 50 és 65 év közötti korcsoportban már csak ötször, 65 év felett pedig csak háromszor nagyobb eséllyel kapnak szívinfarktust a dohányosok, mint a nemdohányzók.

Az eddig is ismert tény volt, hogy a dohányzás általában megnöveli az infarktus rizikóját. A tanulmány újdonsága a korcsoportok közötti üsszefüggések megfigyelése.

"Annak tekintetében, hogy a dohányzás mennyire megnöveli az infarktus esélyét a fiataloknál, talán ez minden rizikófaktor közül a legnagyobb, mely hatását minden más tényezőnél hamarabb fejti ki" - összegezték a tanulmány szerzői. Olyan sürgős intézkedésekre hívják fel a figyelmet, amelyek segítségével a fiatalok leszoktathatók a dohányzásról vagy eltántoríthatók a kipróbálásától.

A kutatók 1727 olyan páciens adatait elemezték ki, akiket 2009 és 2012 között szívinfarktussal szállítottak kórházukba. Az információk kiértékelése nyomán kiderült, hogy a dohányosok átlagosan tíz évvel korábban szenvednek szívinfarktust, mint a nemdohányzók, vagy a dohányzást már korábban abbahagyók. A vizsgált Dél-Yorkshire-i térségben az ötven év alatti felnőttek 27 százaléka dohányzik, és ők teszik ki az ötven év alatti, szívinfarktussal kezelt betegek 75 százalékát.

szívroham, infarktus, szívinfarktus, dohányzás, kockázat

2016-12-03 08:20:29

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop