Hirdetés

A hirtelen szívhalált akár hetekkel korábban előre jelezhetik egyes tünetek

A hirtelen szívhalál sok esetben nem váratlanul támad: akár hetekkel korábban előre jelezhetik egyes tünetek a betegek több mint felénél - derült ki egy amerikai kutatásból.

hirtelen szívhalál, tünet, kamrafibrilláció |

InforMed Hírek11   InforMed | MTI


A hirtelen szívhalálon átesett középkorú férfiak több mint felénél akár már egy hónappal korábban is figyelmeztető jelek jelentkezhettek - közölték a tanulmány szerzői, akik az Amerikai Szívtársaság (AHA) éves tudományos ülésén mutatták be kutatásaikat kedden Dallasban.

Hirtelen szívhalálkor a szív hirtelen abbahagyja a vér pumpálását. Ez a szívet működtető elektromos hálózat kaotikus működésének eredménye (kamrafibrilláció). A túléléshez ezt a hálózatot kell helyreállítani egy defibrillátor segítségével.

Az AHA adatai szerint évente mintegy 360 ezren szenvednek hirtelen szívhalált kórházon kívül az Egyesült Államokban, és csak 9,5 százalékuk életét sikerül megmenteni, hiszen mire a mentők odaérnek, már túl késő - írta Eloi Marijon, a tanulmány vezető szerzője, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Szívkórház tudósa. (A Magyar Nemzeti Szívalapítvány szerint évente 26 000, naponta mintegy 70 ember életét követeli Magyarországon a hirtelen keringésleállás, amely ezzel vezető halálozási ok.)

A kutatók 567 portlandi férfi tüneteit és egészségügyi adatait elemezték. A 35 és 67 év közötti férfiak valamennyien kórházon kívül szenvedtek hirtelen szívhalált 2002 és 2012 között. A kutatók azt fedezték fel, hogy a páciensek 53 százaléka tapasztalt tüneteket a szívrohamot megelőzően. Közülük 56 százalék érzett mellkasi fájdalmat, 13 százalékuk tapasztalt légzési nehézségeket, ájulást vagy gyors szívdobogást korábban - mutatta ki a kutatás.

A tünetek 80 százaléka legkorábban négy héttel, legkésőbb egy órával a szívroham előtt jelentkezett. Sumeet Chugh kardiológus, a tanulmány egyik szerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy aki ezeket a tüneteket tapasztalja, ne legyintsen rájuk, hanem haladéktalanul vizsgáltassa ki magát.

A tudósok elmondták, most ugyanezt a vizsgálatot női páciensekkel is elvégzik.

hirtelen szívhalál, tünet, kamrafibrilláció

2013-11-21 13:13:28

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop