Hirdetés

A heveny szívizomfarctus kezelése

A szív, amely arra szolgál, hogy eljuttassa a vért testünk minden részébe, egyáltalán nem hasonlít a Bálint-napi kártyákon látható szívecskékre. És ha Cupido nyila átdöfné, akkor az eredmény nem az égig érő szerelem, hanem a majdnem biztos halál lenne.

Infarctus, InfarceratioElhalás, szív, szívizomfarctus |

Gyógy-ír   Kisalföld | Varga, J.

A szív romantikus jelkép mivoltát a tudomány realitása már régen megtépázta. Az idők folyamán a tévhitek eloszlottak, s ma már tudjuk, hogy a szív nem más, mint pumpa, sem több, sem kevesebb. De milyen csodálatos pumpa!

Kóreredet, adatok

Gondoljuk csak meg, hogy ennek a szívpumpának életünk folyamán mennyi energiára és oxigénre van szüksége. Ezt számára saját erei, a koszorúerek biztosítják. Az élet során az ismert rizikótényezők hatására a koszorúerekben zsíros-meszes felrakodások keletkeznek, kialakul a koszorúér-elmeszesedés. Ezek a meszes felrakódások (plakkok) beszűkítik az ér keresztmetszetét. Egyszer aztán - nem ritkán erős fizikai terhelés, vagy stressz hatására - a plakk megreped és rajta vérrög (thrombus) alakul ki, amely teljesen eltömeszeli az ér belvilágát. Logikus következmény: a mögötte lévő szívizomterület a tápláló vér hiányában elpusztul. Ezt nevezzük szívizomfarctusnak. A heveny szívinfarctusos betegek több, mint 95 százalékában akutan keletkező vérrög zárja el a koszorúeret.

Magyarországon évente mintegy 30.00 új szívizomfarctus fordul elő. Ez többnyire súlyos, életveszélyes betegség. A betegek ezt gyakran nem ismerik fel, döntő többségük a tüneteket követő első két órában még sajnos nem kér orvosi segítséget. Pedig az első órák kritikusak, a szívizomfarctus halálozásának 50 százaléka a klinikai tünetek kialakulásától számított 3-4 órán belül következik be.

Panaszok és tünetek

A betegek mintegy kétharmada napokkal-hetekkel már korábban érez előjelző tüneteket: bizonytalan mellkasi fájdalmakat, nehézlégzést, gyengeséget

A betegek 70-80 százalékában az infarctus első tünete a mellkasi fájdalom. Ez lehet újkeletű, máskor a már régebben fennálló időszakos fájdalmak fokozódnak. A fájdalom többnyire szorító, szegycsont mögötti, esetenként szinte elviselhetetlen, legalább 20 percig, néha órákon át tart. A fájdalmat általában szorongás, verejtékezés kíséri. A beteg néha csak enyhe kellemetlenséget érez, sőt az esetek 20 százalékában az infarctus "némán" zajlik, tehát az illető nem veszi észre, hogy beteg lenne.

Minden 35 év feletti férfi és 50 év feletti nő esetében érdemes szívinfarctusra is gondolni, ha a fő panasz a mellkasi fájdalom.

A kezelés elvei

Ideálisan a korai ellátás a családorvosnál, vagy a mentőben kezdődik. Ez a diagnózis gyors felállításából, a fájdalom és a nyugtalanság csökkentéséből, a szívritmus és a vérnyomás stabilizálásából, vérrögoldó kezelés megindításából és kórházba szállításból áll.

Az infarctusgyanús beteget amilyen hamar csak lehet, olyan kórházba kell szállítani, ahol a heveny szívbetegségek kezelésére felkészült coronariaőrző és osztály van. Néhány városban (így például Győrben is) olyan magas színvonalú intenzív terápiás rendszer áll rendelkezésre, hogy még a kórházba érkezés előtt lehetséges nem csak a diagnózis gyors felállítása, hanem a korszerű kezelés megkezdése is.

A coronaria őrzőben elektromos ellenőrző rendszerek (monitorok, stb.) széles skálája áll rendelkezésünkre, amely lehetővé tette, hogy az infarctus korábbi korai (első 1-3 nap) halálozása 30 százalékról mintegy 5-7 százalékra csökkent. Az őrzőben dolgozó egészségügyi személyzet minden tagjának ismernie és szükség esetén azonnal alkalmaznia kell az újraélesztés ABC-jét.

A kezelés célja az, hogy:

1. megnyugtassa a beteget,

2. csökkentse az infarctus kiterjedését,

3. mérsékelje a szív munkáját,

4. megelőzze és kezelje a szövődményeket.

Az első intézkedések közé tartozik a fájdalomcsillapítás, a beteg megnyugtatása, mivel a fájdalom nem csak kellemetlen, hanem növeli a szorongást, a pulzusszámot és a szívizomzat oxigén igényét is. A betegek általában nem élik túl a bal kamra (az infarctus általában a szív bal kamráját sújtja) több mint ötven százalékos elvesztését. A szív későbbi teljesítőképessége az épen maradt szívizom nagyságán múlik.

A modern kezelés arra irányul, hogy megkisebbítsük az elhalt területet, csökkentsük a szív oxigénigényét, munkáját. Erre bizonyos úgynevezett értágítók alkalmasak. Más szerek - például az úgynevezett béta receptor blockolók - alkalmasak arra is, hogy csökkentsék a szívfrekvenciát, elhárítsák az esetleges életveszélyes ritmuszavarokat.

Az utóbbi évek nagy sikere az úgynevezett vérrögoldó kezelés bevezetése volt. Több nagy tanulmány meggyőző módon igazolta, hogy az infarctus akut szakában adott vérrögoldó anyagok 30-40 százalékkal csökkentik a kórházi halálozást és javítják a szív működését. Alkalmazásuk során minden perc késedelem rontja az esélyeket, ezért fontos, hogy ezt a kezelést minél korábban - a klinikai tünetek kezdete után azonnal, de maximum hat órán belül (esetleg már a mentőben) - elindítsák. A kezelés azonban szigorú ellenőrzést igényel, ellenjavallatai is vannak. Csak ily módon lehetséges, hogy az elzáródott koszorúérben a keringés újra megindulhasson.

Ma már a korai szakban is egyre gyakrabban és sikerrel alkalmazzák az elzáródást okozó meszes plakkok műszeres tágítását is, természetesen arra alkalmas szívcentrumokban. A vérrögoldó kezeléssel párhuzamosan vagy azt követve gyakran úgynevezett alvadásgátló kezelést is alkalmazunk.

Az általános teendők közé tartozik a nyugodt, pihenést biztosító környezet. Az idegesség, hangulatváltozások és az elutasító magatartás az infarctusban szenvedő betegeknél gyakori. Enyhe nyugtató segíthet. Depresszió a betegség harmadik napjára szokott kialakulni, de a gyógyulás során valamikor szinte minden esetben előfordul. Ezért fontos a beteg pszichés vezetése, alaposan megmagyarázzuk betegsége lényegét, körvonalazzuk a reményteljes felépülés programját. Közben megismerjük a beteg életkörülményeit és a körülötte élőkhöz való viszonyát.

A rehabilitációs kezelés már a kórházban megkezdődik.

Infarctus, InfarceratioElhalás, szív, szívizomfarctus

2002-07-18 12:30:03

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop