Hirdetés
A zöld tea védi a szívet
Egy Nagy-Britanniában végzett laboratóriumi kutatás szerint a zöld tea – amelyet több mint négyezer éve fogyasztanak az emberek – csökkenti a szívinfarktus és a stroke okozta károsodás mértékét.
A zöld tea antioxidáns tulajdonságai meggátolják, hogy a koleszterin lerakódjék az érfalakra. A védőmechanizmus alapja, hogy az EGCG blokkolja a Stat1 nevű fehérje működését. A Stat1 az infarktus vagy a stroke után aktiválódik, és hozzájárul a sejthalálhoz. Az EGCG, úgy tűnik, a szívizomsejtek regenerálódását is elősegíti.
– Nagyon bátorítóak az eredmények – mondta dr. Stephanou –, azt reméljük, hogy a felfedezés aklinikai gyakorlatban is hatásos.
A kutató szerint további kísérletek szükségesek, de remélhetőleg hamarosan teljes bizonyossággal kijelenthetik majd, hogy a szívbetegségre hajlamosaknak ajánlható a zöld tea fogyasztása.
BBC News
2005-05-24 00:14:00