Hirdetés

Kozmikus sugárzás és szívbetegség

A holdutazás megnöveli a szív- és érrendszeri betegség miatti halálozás kockázatát. A szerzők tanulmánya hét asztronaután végzett vizsgálatokon alapul, eredményeiket egereken végzett kísérletekkel támasztották alá és a Scientific Reports című szaklapban közölték.

holdutazás, asztronauta, kozmikus sugárzás, űrutazás, szív- és érrendszeri betegség |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Michael Delp, a Floridai Állami Egyetem munkatársa és csoportja szerint a jelenséget a Föld mágneses mezején kívüli tartózkodás okozhatja. A mágneses mező tartja távol a Föld felszínétől a kozmikus sugárzás egy részét.

"Nagyon keveset tudunk arról, milyen hatása van a kozmikus sugárzásnak az emberi egészségre, elsősorban a szív- és érrendszerre, de fontos lenne több információt szerezni a tervezett űrutazások miatt" - mondta Delp.

A NASA missziókat tervez a Hold-körüli pályára, emellett Oroszország, Kína és az Európai Űrügynökség (ESA) is készít elő utakat a Holdra. A SpaceX privát űrutazási vállalkozás a tervek szerint 2026-ban már embereket utaztatna a Marsra.

Már korábban is végeztek olyan vizsgálatokat, amelyek az asztronauták egészségi adatait hasonlították össze az átlag lakossággal, bár ez problematikus, mert az űrhajósok fittebbek és könnyebben kapnak megfelelő orvosi ellátást - írták a szakértők.

Ezért összehasonlították az elhunyt, egykor Hold körüli pályáig jutott hét asztronauta halálának okát azon 35 űrhajóséval, akik csak földközeli pályán keringtek űrutazásuk során, vagy ki sem jutottak a világűrbe. Ebből számították ki a halálozási arányokat.

A tanulmány értékelésének idejéig elhunyt hét, a Holdon vagy a Hold közelében járt asztronautából hárman - azaz 43 százalékuk - szív- és érrendszeri betegségben haltak meg, míg a többi űrhajósnak csak tíz százaléka. A vizsgáltak száma azonban nagyon kicsi, ezért a véletlenek és a kivételes esetek befolyásolhatják a statisztikai eredményeket - fejtették ki a kutatók.

Ezért Delp és kollégái 44 egérrel végzett kísérletekkel támasztották alá eredményeiket. Negyedüknél súlytalanságot szimuláltak, negyedük vas-ionos sugárzást kapott, amely a kemény kozmikus sugárzást reprezentálta. A harmadik csoport a súlytalanság és a kozmikus sugárzás hatásainak is ki volt téve, a negyedik alkotta a kontrollcsoportot.

Hat-hét hónapnyi kezelés után - ami embernél 18-20 évnek felelne meg - értékelték az eredményeket.

A súlytalanságnak semmilyen hatása nem volt az állatok szív-és érrendszerére, de azoknál az egereknél, amelyeket sugárzásnak tettek ki, elváltozások jelentkeztek az erek belső falán, melyek verőér elzáródással járnak, mint a szívinfarktus és az agyvérzés.

A berlini Charite Egyetemi Klinika űrorvostani központjának vezetője valószínűnek tartja, hogy az űrutazások következtében állandó gyulladás lép fel az erekben. Véleménye szerint a kutatás alapos, de a kevés adat alapján nem bizonyítható, hogy a kozmikus sugárzás lenne felelős az erekben bekövetkező változásért. Hiányoznak mérvadó adatok, amelyek a földközeli pályán kívüli utazásokból származnak.

Ronald Evans Apolló-űrhajós 1990-ben, 56 évesen halt meg szívinfarktusban. James Irwin 61 éves volt, amikor 1991-ben egy kerékpárúton megállt a szíve. Azt megelőzően többször szenvedett már szívinfarktust. Neil Armstrong, az első ember a Holdon, 2012-ben egy koszorúér bypass műtét szövődményei miatt hunyt el 82 éves korában. Az Apolló-14 asztronautája, Edgar Mitchell februárban hunyt el, de mivel halálának okát nem közölték, az ő adatait kizárták a tanulmányból.

holdutazás, asztronauta, kozmikus sugárzás, űrutazás, szív- és érrendszeri betegség

2016-07-29 11:24:15

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop