Hirdetés

A túlsúlyos szívbetegek számára veszélyes a testsúly ingadozása

A ciklikus fogyás és hízás veszélyes lehet a túlsúlyos szívbetegek számára a The New England Journal of Medicine orvostudományi folyóiratban megjelent cikk szerint. Körükben gyakoribb a szívinfarktus, a stroke és az elhalálozás a testsúly ingadozása esetén.

túlsúly, szívbeteg, testsúly ingadozás, ciklikus fogyás és hízás, súlyingadozás |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a testsúly ingadozása még azok számára is egészségtelen, akik nem voltak szívbetegek. A szívkoszorúér betegek körében nem vizsgálták a súlyingadozás hatásait.

A kutatók több mint 9500 résztvevő adatait elemezték. Négy éven át átlagosan 12-szer mérték meg súlyukat, néhány beteg fogyott és néhány kilót hízott a mérések között.

A tanulmány ideje alatt 1900 résztvevőnél volt nagyobb változás, közülük 37 százalék szenvedett szívinfarktust és stroke-ot, illetve más szívbetegséget, szemben a legkisebb súlyingadozást mutató 1900 résztvevő 22 százalékával.

A legmagasabb kockázati csoport tagjai átlag öt kilogrammot, a legkisebb kockázati csoport tagjai csupán 0,9 kilogrammot híztak négy év alatt. Az összhalálozás majdnem 500 volt, a legnagyobb súlyingadozást mutató csoportban volt több.

A tanulmány egyik hiányossága az, hogy nem lehet tudni, vajon a páciensek fogyása és a testsúly ingadozása szándékos volt-e, mert ez lehetett nem szándékos és súlyos betegség jele is.

túlsúly, szívbeteg, testsúly ingadozás, ciklikus fogyás és hízás, súlyingadozás

2017-04-09 21:59:28

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop