Hirdetés

Száznegyven évig is élhetünk

140 évre is kitolható az emberi életkor határa, ha sikerül lassítani az öregedés folyamatát, közlik az izraeli Bar Ilan Egyetem kutatói a The Journals of Gerontology című orvosi folyóiratban. Eddig a bizonyítottan legmagasabb korú ember egy 122 évet élt francia nő volt, aki 1875-ben született és 1997-ben halt meg.

életkor, öregedés, élettartam, egészség |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Az elmúlt 60 évben a várható életkor átlaga 72 százalékkal emelkedett, de a maximális életkor mindössze nyolc százalékkal nőtt. A múltban az emberek 70 százaléka fertőzésekben halt meg, ma 70 százalékuk az öregkori betegségben.

A csecsemőhalandóság óriási csökkenése, az antibiotikumok felfedezése, az oltások bevezetése, a higiénia fejlődése a várható élettartam látványos növekedését okozta, de közben az utóbbi két évtizedben szinte egyáltalán nem nőtt a maximális életkor, mert nem foglalkoztak az öregedés biológiai folyamataival.

A kutatók összegyűjtötték és elemezték az utóbbi két évtized ilyen témájú kutatásait és megállapították, hogy sikerült késleltetni már gombák, baktériumok, egerek, patkányok, sőt még majmok öregedését is. Ha ezeket a kezeléseket kiterjesztik az emberre, a várható élettartam akár 30 százalékkal is növekedhet.

Az öregedés természetes biológiai folyamat, amelyet az élettani funkciók romlása jellemez. Remélhetőleg gyógyszerekkel ez a folyamat lassítható és az élettartam meghosszabbítható. A cél nem csak az, hogy tovább, hanem az is, hogy egészségesen éljen az ember, mondta a kutatócsoport vezetője.

életkor, öregedés, élettartam, egészség

2017-12-06 14:14:22

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop