Mi az emberi élet végső határa?

Az emberi élettartam végső határa 115 év lehet egy új amerikai tanulmány szerint, melyet a Nature tudományos folyóiratban publikált egy New York-i kutatócsoport.

emberi élettartam végső határa, öregedés, élettartam | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A védőoltásoknak, a születés biztonságosabb körülményeinek, a rák és a szívbetegségek gyógyításának köszönhetően a várható élettartam folyamatosan növekszik a 19. század óta. A kutatók a halálozási adatbázis alapján dolgozták fel francia, japán, brit és amerikai idős emberek adatait, hogy a végső határt megtalálják.

Megállapították, hogy a várható élettartam növekedése a százon felülieknél lelassul, az elérhető életkor pedig már legalább két évtizede stagnál. A 105 év felettieknél nagyon kicsi a várható élettartam növekedése, ami azt sugallja, hogy valószínűleg közeledünk az emberi élettartam végső határához.

A legidősebb, hivatalosan dokumentálható korú ember, aki a 125 évet megközelítette, Jeanne Calment, ő 122 évesen halt meg 1997-ben. Még az Eiffel-torony építése előtt született és találkozott Vincent van Goghgal is.

Az elemzett adatok olyan száz év feletti emberektől származtak, akiknek gyermekkorában, a 19. században még arattak a fertőző betegségek - a himlő csak 1980-ban tűnt el a Föld színéről - és a táplálkozás is hiányos volt.

A Max Planck Demográfiai kutatóintézet igazgatója szerint a 115 éves felső határ túl magas. Az emberi evolúció nem készült fel a szélsőségesen magas korra. A természetes kiválasztódás évmilliói arra tökéletesítették az embert, hogy fiatal korában legyen képes a túlélésre és a szaporodásra.

Evolúciós története során az ember sohasem ért el ilyen magas kor. Ami fél évszázaddal később vagy még idősebb korban történik, az az emberi DNS-ben hordozott, fiatal korban fontos utasítások "mellékhatása. Az élettartam növeléséhez olyan módszer lenne szükséges, ami túlmutat a betegségek gyógyításán. és a sejtek öregedését győzi le.

| emberi élettartam végső határa, öregedés, élettartam
2016-10-11 10:45:13


Több mint kilencven évre nő a várható élettartam az ipari országokban

Az iparosodott országokban élők várható élettartama 90 év fölé emelkedhet 2030-ra.


Öregkor

Japán gerontológiai társaságok azt javasolják, hogy ne 65, hanem 75 éves kortól számítsák az öregkort, miután egyre több idősebb ember őrzi meg szellemi és fizikai ...


Erősítő edzés idős nőknek

A rugalmas gumiszalaggal végzett rendszeres erősítő edzés a 80 év feletti nőknél is sok előnnyel járhat: a cél elsősorban az izmok leépülésének megakadályozása, n...


Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év feletti embereknek különösen oda kell figyelniük, mit esznek. Ebben a korban előfordulhat, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik megfel...


Fiatalít a plazma?

Idős egereket fiatalítottak meg fiatal emberek vérplazmájával amerikai kutatók, az állatoknak javult az emlékezőképességük, kognitív funkcióik és fizikai képessége...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^