Fiatalít a plazma?

Idős egereket fiatalítottak meg fiatal emberek vérplazmájával amerikai kutatók, az állatoknak javult az emlékezőképességük, kognitív funkcióik és fizikai képességeik is. A módszert jelenleg Alzheimer-kórban szenvedő embereknél próbálják ki a szakemberek.

plazma, vérplazma, Alzheimer-kór, fiatalság | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Korábban már kutatók idős és fiatal egerek érrendszerét kapcsolták össze, azzal az eredménnyel járt, hogy a fiatal állatok agya elkezdett öregedni, az öregebbek fiatalabbá váltak.

"A megújulás hatásának vagyunk tanúi" - hangoztatta Sakura Minami, az öregedéssel kapcsolatos betegségek ellenszerét kutató Alkahest cég szakembere, aki az amerikai Idegtudományi Társaság San Diegó-i konferenciáján ismertette legújabb kutatásaik eredményeit.

A fiatalság kulcsa a kutatók szerint a vérplazmában van. Számos tanulmányban kimutatták, hogy a fiatal egerek plazmáját idős egerekbe juttatva megújul az agy és más szervek, köztük a máj, a szív és az izmok is.

A kutatók 18 éves emberek vérmintáit fecskendezték be 12 hónapos egerekbe. Ez az életkor embernél megfelel 50 évesnek. Ekkor az egerek elkezdenek öregedni, és a memóriateszteken rosszul teljesítenek.

Az egerek hetente kétszer kaptak emberi plazmát. Három hét után teszteket végeztettek velük, teljesítményüket összehasonlították három hónapos egerekével, illetve olyan idősekével, amelyek nem kaptak vérplazmát.

A szakemberek azt állapították meg, hogy az emberi plazma fiatalít. A kezelt idős egerek ugyanúgy futottak nyílt térben, mint a fiatalok. Memóriájuk is javult, sokkal jobban emlékeztek útvonalukra az útvesztőben, mint azok az idős egerek, amelyek nem kaptak kezelést.

A kutatócsoport megvizsgálta mindkét idős egércsoport agyát. Új idegsejtek születésének jeleit, a neurogenezis folyamatát kutatták a hippokampuszban, ami fontos az emlékezet és a tanulás számára. A kezelt egerek agyában több új idegsejtet találtak.

A kutatók azonosítottak néhány összetevőt a fiatal vérben, amelyek elősegíthetik ezt a folyamatot, de nem fedte fel, melyek ezek. Úgy tűnik, hogy néhány behatol az agyba, míg mások távolról, a szervezet más részeiben fejtik ki hatásukat.

A kutatók remélik, hogy egy nap eredményeik segíthetik az öregedés elleni kezelést emberek esetében, különösen azoknál, akiknek agya az öregedés jeleit mutatja.

| plazma, vérplazma, Alzheimer-kór, fiatalság
2016-11-18 16:43:49


Több mint kilencven évre nő a várható élettartam az ipari országokban

Az iparosodott országokban élők várható élettartama 90 év fölé emelkedhet 2030-ra.


Öregkor

Japán gerontológiai társaságok azt javasolják, hogy ne 65, hanem 75 éves kortól számítsák az öregkort, miután egyre több idősebb ember őrzi meg szellemi és fizikai ...


Erősítő edzés idős nőknek

A rugalmas gumiszalaggal végzett rendszeres erősítő edzés a 80 év feletti nőknél is sok előnnyel járhat: a cél elsősorban az izmok leépülésének megakadályozása, n...


Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év feletti embereknek különösen oda kell figyelniük, mit esznek. Ebben a korban előfordulhat, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik megfel...


Fiatalít a plazma?

Idős egereket fiatalítottak meg fiatal emberek vérplazmájával amerikai kutatók, az állatoknak javult az emlékezőképességük, kognitív funkcióik és fizikai képessége...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^