Hirdetés

Az időskori foltok eltüntethetők!

Az időskori foltok a bőrön kozmetikai problémának számítanak, és mivel az idő múlását jelzik, nemkívánatosak. Ahogy a ráncainkat is próbáljuk kendőzni, ezekkel az elváltozásokkal sem illik megjelenni…

öregedés, bőrprobléma, foltok |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(9):71-71   Celsus Kft. | Dénes, V.

Főleg a kézfejen, az alkaron és az arcon jelennek meg. Normális esetben a bőr színéért felelős festékanyag, a melanin egyenletesen oszlik meg a bőrfelszínen és az egész testen.

Különböző tényezők azonban befolyásolhatják az eloszlását, és ezért a barna pigmentek foltot okozva egy helyen összegyűlhetnek.

A bőr öregedésének és a foltok képződésének egyik legfőbb oka az UV-sugárzás. A májbetegségek, az ösztrogénszint megemelkedése - pl. terhesség miatt - vagy bizonyos gyógyszerek szintén egyenetlen pigmentációt okozhatnak.

Elfedni a foltokat

A Camouflage - speciális összetételű, sűrű fedősmink alkalmazását gyakorolni kell. Felvitele után az eredmény azonnali, mivel a bőr színével megegyező, sűrű krém elfedi a nemkívánatos képződményeket. Este alaposan le kell tisztítani a bőrről, tehát naponta kell ismételni a fedést.

A másik lehetőség, hogy önbarnítóval az egész bőrfelületünket hozzábarnítsuk a foltokhoz. Ez azonban nem jelent tökéletes eredményt, inkább a kontrasztot lehet vele csökkenteni.

(Hó)fehérítők

A fehérítőkrémek széles skáláját találjuk meg a patikákban: ezek hatásának kialakulásához azonban időre van szükség. A legmodernebb készítmények hydrokinont, A-vitamin-savat, vízizsázsa-kivonatot tartalmaznak.

Jó tudni! Mielőtt fehérítőkrémet alkalmaznánk, 2-3 éjszakán át teszteljük bőrünket az esetleges allergiás tünetek kialakulása miatt! Ehhez legjobb terület a könyökhajlat. Ha bőrpírt, viszketést észlelnénk, még elalvás előtt mossuk le a krémet!

Fehérítőkrém alkalmazásakor ügyeljünk arra, hogy a foltok határán kívülre ne kerüljön az anyagból! A készítmény hatóanyagai az UV-sugárzás hatására is viszketést és irritációt idézhetnek elő, mert fényérzékenyítő hatásuk van. Ezért alkalmazásuk ideje alatt akkor is fényvédelemre van szükség, ha csak este használjuk őket!

Mit alkalmaz a bőrgyógyász?

Amíg a sminket és a fehérítőkrémet az ember maga is alkalmazhatja, addig az erősebb készítményeket, kezeléseket csak bőrgyógyász-kozmetológus vagy kozmetikus segítségével vehetjük igénybe. A dermabráziós kezelés, a lézer, a cryoterápia (fagyasztás) vagy a gyümölcssavas peeling mind-mind komoly körültekintést követelnek.

Dermabráziós kezelésnél speciális géppel az erős pigmentációt „leradírozzák” a bőrről.

A lézeres kezeléseknél, a fagyasztásnál a foltokat eltávolítják a bőr felszínéről. Az érintett felület teljes gyógyulásáig a páciensnek kerülnie kell a napfényt, s a kezelések után is 4-6 hétig fényvédő szereket kell használnia!

A gyümölcssavas hámlasztókúra után is mindez érvényes, de ennél a megoldásnál még számolhatunk „mellékhatásként” bőrfiatalító hatással is, mivel ezt az egész arcfelületen érdemes alkalmazni. Ezeket a kezeléseket is az őszi-téli-kora tavaszi időszakban kell végezni, mert mindegyiknek fényérzékenyítő hatása van. A tartós siker érdekében mindenkinek ajánlott fényvédő szereket alkalmazni a napi szépségápolásában.

Jó, ha tudjuk! Még felhős időben is 5-8-as erősségű lehet a káros sugárzás, szép időben pedig - télen is, árnyékban is - ennél csak magasabb.

Lássa az orvos!

Bármelyik megoldást is válasszuk időskori foltjaink eltüntetésére, a biztonság kedvéért csak akkor fogjunk hozzá a kezeléshez, ha előtte megmutattuk bőrgyógyász-kozmetológusnak! Csak ő tudja eldönteni, hogy valóban időskori bőrelszíneződésről van-e szó!

Dénes Vanda
öregedés, bőrprobléma, foltok

2006-09-02 23:50:22

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop