Hirdetés

Autóvezetés és a depresszió

Több a depressziós olyan idős nők körében, akik abbahagyják az autóvezetést - állapították meg a Queensland-i Egyetem Egyetem és a Newcastle-i Egyetem kutatói.

depresszió, idős nő, autóvezetés |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Az idős embereknél a depresszió az életminőség romlásával, betegségekkel, a szellemi hanyatlással és a halálozás fokozott kockázatával függ össze.

A kutatók négyezer idősebb nő mentális egészségét és szociális támogatottsági szintjét hasonlították össze, egy részük még vezetett autót, a többiek már nem. Kilenc éven át követték nyomon a hetvenes és nyolcvanas éveik végén járó alanyokat.

A már nem vezető nők rosszabb mentális állapotról számoltak be, mint azok, akik abbahagyták ugyan a vezetést, de továbbra is részt vettek különböző szociális tevékenységekben, például színházba, misére, sporteseményekre, kártyázni és hasonló programokra jártak.

Az autóvezetés abbahagyása az irányítás és a függetlenség elvesztésének érzésével jár, ezért fontos, hogy az embernek legyen valamilyen szociális támasza, és még időben kitaláljon magának megfelelő programokat az autózás helyettesítésére.

A szakember szerint az elszigeteltség elkerülését segíti, ha az ember elcseveg a szomszédjaival, rendszeresen beszél telefonon a barátaival, családtagjaival, szörfözik az interneten, megismerkedik a tömegközlekedéssel vagy kipróbálja a telekocsizást.

depresszió, idős nő, autóvezetés

2016-09-22 21:49:59

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop