Hirdetés

Először sikerült felnőtt emberek bőrsejtjeiből őssejtet klónozni

Először sikerült felnőtt emberek bőrsejtjeiből őssejtet klónozni amerikai kutatóknak. Adataik szerint a létrehozott őssejtek génjei azonosak a felnőttekével, akiktől a bőrsejtek származnak.

bőrsejt, őssejt, klónozás, bőr |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


A Cell Stem Cell című szaklap online kiadásában olvasható tanulmány szerint a kutatók egy klónozási eljárással embrionális őssejteket hoztak létre, ami "nagy előrelépés" afelé, hogy az őssejtekkel különböző gyógyíthatatlan betegségek - a rák, a vakság, az Alzheimer-kór - kezelésére új gyógymódokat alakíthassanak ki.

Az Advaned Cell Technology intézet Robert Lanza vezette kutatócsoportja felnőttektől vett bőrsejtek DNS-ét ültette be petesejtekbe, melyekből előzőleg eltávolították az örökít anyagot.

Végül a sejtszaporodást áramütéssel indították be. Az így keletkezett őssejtek genetikailag megegyeztek a felnőttével, akitől a bőrsejtek származtak.

Tavaly oregoni tudósok már sikerrel alkalmazták az eljárást csecsemő bőrsejtjeivel. Most ugyanez valósult meg egy 35 és egy 75 éves felnőtt esetében. A sejtek "átprogramozása" felnőtteknél nehezebb. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a felnőtt sejtjei messzebb távolodtak attól a pluripotensnek nevezett állapottól, melyből sok különböző sejttípus alakulhat ki - írták a kutatók.

Az embrionális őssejteknek ez a "mindentudása" az alapja a gyógyászati célú klónozásnak. A kutatók remélik, a sejtek és szövetek szaporítása egy nap meggyógyíthat vagy legalább enyhíthet olyan betegségeket, mint a Parkinson-kór, a gerincsérülésből fakadó bénulás vagy a szívbetegségek.

Az új módszer előnye, hogy az őssejtnyeréshez nincs szükség megtermékenyítéssel létrehozott embrióra, ezért etikailag is kevésbé támadható.

bőrsejt, őssejt, klónozás, bőr

2014-04-22 23:45:27

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop