Hirdetés

A gének és az online média

A gének erősen befolyásolhatják, hogyan használja az ember a közösségi oldalakat, a csevegő szobákat és az online játékportálokat - állapította meg egy új brit tanulmány, mely a PLoS ONE tudományos folyóiratban jelent meg.

genetika, gén, közösségi oldal, csevegő szoba, online média, online játékportál, internethasználat |

InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.


A kutatók több mint 8500 ikerpár internet használatát vizsgálta meg. A 16 éves ikerpárok között voltak egypetéjű ikrek, vagyis olyanok, akik azonos génkészlettel születtek, valamint olyanok, akiknek génkészlete felerészben egyezett meg, akárcsak a korkülönbséggel született testvéreké.

Az ikerpárok két csoportjának összehasonlításával a kutatók meg tudták becsülni, mekkora szerepet játszanak a gének illetve a környezeti tényezők abban, hogy ki mennyire kötődik az online médiához, mennyi idejét áldozza rá.

Az eredmények szerint az öröklött genetikai tényezők jelentősen befolyásolják az online média mindenféle használatával eltöltött időtartamot: a DNS szerepe 37 százalékos a szórakozás, 34 százalékos a tanulás, 39 százalékos a játék területén.

A különbségek majdnem kétharmadát egyedi környezeti tényezők magyarázták, többek között olyanok, hogy az ikerpár egyik tagjának volt saját okostelefonja, a másiknak nem, vagy hogy a szülők szigorúbban korlátozták az egyik gyerekük közösségi média használatát, mint a másikét.

Az eredmények megkérdőjelezik azt a nézetet, amely szerint az ember passzívan kénytelen elszenvedni a média hatásait. "Amit kiderítettünk, az ellentmond az online média befolyásáról alkotott népszerű elméleteknek. Ezek általában olyan külső tényezőnek tekintik a médiát, amely jó vagy rossz hatással van a vele szemben tehetetlen fogyasztóra" - írta a tanulmány vezető szerzője, a londoni King's College kutatója.

A genetikai különbségek alapvetően befolyásolják, hogyan viszonyul az ember az online médiához. A felhasználó választja és módosítja igényei szerint, hogy mennyi médiahatásnak teszi ki magát.

genetika, gén, közösségi oldal, csevegő szoba, online média, online játékportál, internethasználat

2018-09-12 12:16:52

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop