Hirdetés

Leheletteszttel diagnosztizálható a gyomorrák

Egy gyors és egyszerű leheletteszttel kilencven százalékos biztonsággal megállapítható a gyomorrák - derül ki egy új tanulmányból.

gyomorrák, leheletteszt |

MTI Hírek10

Izraeli és kínai tudósok 130 páciensnél alkalmazták a módszert, és a teszt segítségével nemcsak diagnosztizálni tudták a gyomorrákot, hanem képesek voltak megkülönböztetni azt más gyomorpanaszoktól. A Cancer (Rák) című brit szakfolyóiratban ismertetett eljárás kilencven százalékos pontossággal működött, és a szakértők véleménye szerint felgyorsíthatja és forradalmasíthatja a gyomorrák megállapításának a folyamatát.

A vizsgálati módszer olyan kémiai összetevőkre összpontosít, amelyek egyedülállóak a gyomorrákos páciensek leheletében. A teszt tudományos megalapozottsága nem új, hiszen már régóta kutatják annak módját, miként lehetne kimutatni a különböző rákbetegségek - köztük a tüdőrák - meglétét a páciensek lélegzetének az elemzésével. A rák által kibocsátott sajátos szag - illékony szerves vegyület - egyfajta kézjegyként szolgálhat, csak a felismerésére kell kidolgozni a megfelelő módszert: például a kutyákról ismert, hogy képesek kiszagolni bizonyos rákfajtákat.

A Hosszám Haiknak, az Izraeli Technológiai Intézet professzorának a vezetésével elvégzett kísérletben 37 páciensről derült ki, hogy gyomorrákja van, 32-nek fekélye volt, 61-en pedig egyéb gyomorpanaszokkal küszködtek. A leheletteszt révén azt is fel tudták mérni, hogy a gyomorrák milyen előrehaladott állapotban van.

A kutatócsoport most nagyobb mintán próbálja ki a diagnosztizálási módszert, hogy egyértelműen bebizonyosodjon használhatósága és megbízhatósága.

A BBC News idézte Kate Law-t, a brit Rákkutató Intézet igazgatóját, aki ígéretesnek nevezte a tesztet. "Jelenleg ötből csak egy betegen tudunk műtétet elvégezni, mert általában már túl későn fedezzük fel a gyomorrákot. Ha a módszer valóban segít a korai felismerésben, az változást hozhatna a páciensek hosszú távú túlélésében" - húzta alá.

Nagy-Britanniában évente hétezer embernél állapítanak meg gyomorrákot. Kétötödük tovább él egy évnél, de a kezelés ellenére már csak egyötödük marad életben legkevesebb öt évig.

A gyomorrák diagnosztizálásának legelterjedtebb módszere a biopszia, amelynek során szövetmintát vesznek a gyomorfalból.
gyomorrák, leheletteszt

2013-03-06 15:09:23

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop