Hirdetés

Jóindulatú gyomordaganatok

A gyomor jóindulatú daganatai folyamatosan növekvő szövetszaporulatok, amelyek -szemben a rosszindulatú daganatokkal - lokalizáltak, nem növekszenek a környező szövetek és szervek felé, és nem roncsolják a környező szöveteket. A jóindulatú tumorok a gyomordaganatok 15-24%-ában fordulnak elő.

polip, jóindulatú gyomordaganat |

Az emésztőrendszer és betegségei   SubRosa Kiadó | Várkonyi, T.

Leggyakoribb formái a polipok, amelyekre azért kell különösen figyelni, mert különös jelentőségüket az adja meg, hogy rákmegelőző állapotnak tekintendők.

A jóindulatú gyomortumorok általában tünetmentesek vagy csak jellegtelen, enyhe panaszokat okoznak. A tünetek a daganat nagyságától, elhelyezkedésétől, a növekedés irányától, valamint az esetleges komplikációktól (fekélyképződés, vérzés stb.) függenek.

Nyelészavar a gyomorszáj melletti folyamatok esetén alakul ki, de akadályt okozhat a kivezető gyomorszájnál is. Ebben az esetben a tünetek igen változatosak lehetnek. Nagyobb daganatok esetén nem jellemző nyomás- és teltségérzés, étvágytalanság lehet jellemző. Az elváltozások felszínén fekélyek alakulhatnak ki és vérzések is előfordulhatnak, de nagyobb vérzések ritkák. A jóindulatú daganatok ritkán ismerhetők fel a velük kapcsolatos panaszokról.

A röntgenvizsgálat megbízható módszer a polipok kimutatására, de nem teszi lehetővé a rosszindulatú daganatoktól való elkülönítést.

A biztos kórisme csak a gyomor tükrözéses vizsgálatával biztosítható. Már megtekintéssel, az eszközön keresztül felismerhetők a polipok, de alakjuk, nagyságuk, színük vagy a felszíni megjelenés megtévesztő lehet a vizsgáló számára, ugyanis a kis vagy nagy polipok egyaránt lehetnek jó- és rosszindulatúak. Ezért feltétlenül a szövettani vizsgálatnak jut a döntő szerep, de ezt nem biopsziás mintából, hanem az egész képlet eltávolítása (ún. polypectomia) után végezzük.

A jóindulatú daganatok kezelése a szövettani diagnózistól, az elváltozások nagyságától és a komplikációk veszélyétől függ, amit befolyásol még a folyamat kiterjedtsége, elhelyezkedése és természetesen a beteg életkora. A jóindulatú daganatok azon formáit, amelyek rákmegelőző állapotok csoportjába tartoznak (polipok), egyértelműen el kell távolítani. Ezt követően legalább évente ellenőrzés szükséges.

Ha valamilyen oknál fogva endoszkópos úton nem távolítható el a polip, csak akkor jön szóba a műtéti megoldás. A polipózis miatti rákmegelőző gyomorműtét ma már a múlté!

polip, jóindulatú gyomordaganat

2007-11-20 12:25:58

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop