A gyomorrákról

A gyomorrák volt az egyik leggyakoribb emésztőszervi daganat a nyugati és a kevésbé fejlett világban egyaránt az elmúlt évtizedekig, amikor a gyomorrák gyakoriságának szinte érthetetlen fokozatos csökkenése következett be először az Egyesült Államokban, majd fokozatosan az egész civilizált világban.

gyomorrák, gyomorrák | Gyógy-ír   Kisalföld | Pécsi, Gy.
Ugyanez a tendencia volt megfigyelhető Magyarországon is (ugyanakkor sajnos a vastagbéldaganatok előfordulása folyamatos emelkedő tendenciát mutat).
A gyomorrák patogenezisére vonatkozóan nem rendelkezünk kellően megalapozott ismeretekkel. Feltételezhető, hogy a daganat úgynevezett daganatmegelőző állapotokból indul ki, de ismeretlen az a mechanizmus, ami ezt a transzformációt létrehozza. A gyomorrák családi halmozódását sokan észlelték. A környezeti faktorok, illetve a Helicobacter pylori szerepe is felvethető itt. Érdekes, hogy az "A" vércsoporthoz kötődően a diffúz típusú gyomorrák aránya a lakossághoz képest magasabb.

Rizikócsoportok

  • Helicobacter pylori okozta krónikus gyomornyálkahártya-sorvadás és -hurut. A Helicobacter pylori fertőzés által előidézett krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás esetén a gyomorrák-veszélyeztetettség megnő, az általános népesség adataival összehasonlítva annak 3-4-szerese.
  • Vészes vérszegénység. Régóta ismert a B12vitamin-hiány okozta vészes vérszegénység és a gyomorrák kifejlődésének kapcsolata.
  • A gyomor csonkolóműtétei utáni állapotok. 15-20 évvel a gyomorcsonkoló műtét után indokolt a beteg rendszeres endoszkópos ellenőrzése.
  • Gyomorpolipok. A gyomor jóindulatú daganatai közé tartozó gyomorpolipok egyes szövettani típusai esetén rosszindulatú elfajulásra van lehetőség. Ezek a polipok teljes egészében endoszkópos úton eltávolíthatók, így a gyomorrák kialakulása megelőzhető.

Diagnosztika

Sajnálatos módon a gyomorrákos betegek jelentős része panaszai miatt már csak akkor jelentkezik, amikor lokális nyirokcsomó vagy távoli áttétek a műtéti prognózist lényegesen rontják. Szűrő jellegű endoszkópos vizsgálatokat csak Japánban sikerült elindítani, ott viszont jó eredménnyel.

Magyarországon általános elvként azt fogadhatjuk el, hogy különös figyelmet kell fordítanunk a tudottan rizikócsoportba tartozó betegek ellenőrzésére és a familiáris rákhalmozottságra. 45 éven felüli betegeknél emésztőszervi panaszok jelentkezése esetén szervi elváltozás fennállását ki kell zárni!

A gyomorrákos betegek leggyakrabban jelentkező panasza az étvágytalanság. Először csak a nehezebb ételek, majd bármilyen étkezés után jelentkező kellemetlen émelygés, hányinger.

Gyakran jelentkező tünet az ételundor, vagy a betegek ízlésének megváltozása. A beteg régebbi kedvenc ételeit sem kívánja. Ezek a panaszok előbb-utóbb akár jelentékenyebb mértékű fogyáshoz is vezetnek. A fájdalom meglehetősen későn jelentkezik, felhasi, tompa jellegű, a szegycsont mögé vagy hátba sugárzik. Vérhányás, szurokfekete széklet relatíve ritka, viszont az esetek nagy részében találunk csak laboratóriumi módszerrel kimutatható, vérzésre utaló jeleket a székletben. A gyomortükrözés során vett minta perdöntő jelentőségű a gyomorrák kórismézésében.

Kezelés

A gyomorkarcinóma kezelése a radikális sebészi gyomorcsonkolás.

| gyomorrák
2007-11-20 11:29:27


Rákban elhunyt a szeptember 11-i támadás egyik híressé vált túlélője

Gyomorrákban elhunyt Marcy Borders, a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás egyik túlélője, akit a tornyok összeomlásakor teljesen beterített a felcsapó por, a r...


A botox hatékony lehet a gyomorrák kezelésében

Az esztétikai plasztikai sebészetben a ráncképződés csökkentésére alkalmazott vegyület, a botox hatékony lehet a gyomorrák kezelésében is - erre a következtetésre j...


Harminchat kilogrammos daganatot távolítottak el egy nő testéből Csehországban

Hatalmas, több mint 36 kilogrammos daganatot távolítottak el egy nő testéből Csehországban. A 47 éves asszonyt a zlíni Tomás Bata kórházban műtötték meg néhány nap...


Az eutanáziát választotta a legidősebb belga atléta 95 éves korában

Az eutanáziát választotta a legidősebb belga atléta 95 éves korában. A végstádiumos rákbeteg férfi előző nap barátai körében, pezsgővel búcsúzott az élettől - ...


Leheletteszttel diagnosztizálható a gyomorrák

Egy gyors és egyszerű leheletteszttel kilencven százalékos biztonsággal megállapítható a gyomorrák - derül ki egy új tanulmányból.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^