Hirdetés

Nyelőcsőrák

A nyelőcsőrák rendkívül gyakori a világ egyes területein (Kína, Irán, a volt Szovjetunió déli része, Nyugat-Afrika). Hazánkban is lassan emelkedő tendenciát mutat.

nyelőcsőrák |

Gyógy-ír   Kisalföld | Pécsi, Gy.

Előfordulási gyakoriság

A nyelőcsőrák rendkívül gyakori a világ egyes területein (Kína, Irán, a volt Szovjetunió déli része, Nyugat-Afrika). Hazánkban is lassan emelkedő tendenciát mutat.

Lehetséges kóroki faktorok

Az alkoholizmus és a dohányzás nagy valószínűséggel kiemelt szerepet játszik a környezeti hatások közül, míg a táplálkozási hiányállapotoknál elsősorban a vashiánynak, a B-vitaminok hiányának, valamint a cinkhiányállapotnak tulajdoníthatunk valószínű jelentőséget.

A korábbi lúgivás okozta korróziós nyelőcső-károsodás szintén hajlamosíthat nyelőcsőrák kifejlődésére. A refluxbetegség egy speciális formája szintén biztosan szerepet játszik a nyelőcsőrák kialakulásában.

Klinikai tünetek

Korai szakaszban a nyelőcsőrák gyakran teljesen tünetmentes. A persistáló és romló nyelési zavar a legjellemzőbb tünet, amely a betegek majd mindegyikénél jelentkezik. Előbb a darabos étel fogyasztásakor (a beteg elmondja, hogy csak folyadékkal együtt tud darabos falatokat lenyelni), majd később folyékony ételek vagy akár nyál lenyelésekor is zavar jelentkezhet.

Az étkezési nehezítettség és a rák jelenléte együttes következménye a fogyás. A nyelési zavar gyakran társul fájdalmas nyeléssel is. A fájdalom a szegycsont mögött kezdődik és a hátba sugározhat. Hányinger, hányás, rekedtség, köhögés előrehaladottabb rákos betegségre utalhat.

Diagnózis

A röntgenvizsgálat és az endoszkópia együttes alkalmazása az esetek szinte 100 százalékban biztosítja a korrekt diagnózist és prognosztikus értékű adatokat is szolgáltat. Kiegészítő biopsziás mintavétellel szövettani diagnózisra is lehetőség van. CT-vizsgálattal a betegség környezeti kiterjedése térképezhető fel.

A betegség terápiája a kórkép természetéből fakadóan elsősorban sebészi.

nyelőcsőrák

2007-11-20 11:38:25

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop