Leheletből lehet kimutatni a nyelőcsőrákot

Olyan eszközt fejlesztettek ki a Hofeji Fizikatudományi Intézet és a Kínai Tudományos Akadémia kutatói, amely a lehelet elemzéséből képes szinte azonnal diagnosztizálni a nyelőcsőrákot.

nyelőcsőrák, protontranszfer reakció, tömegspektrométer | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A kutatók PTR (protontranszfer reakció) tömegspektrométerrel elemezték 29 nyelőcsőrákos és 58 egészséges önkéntes leheletmintáit.

Kiderítették, hogy hétféle ion segítségével képesek elkülöníteni a rákbetegeket az egészséges emberektől. A rákbetegek leheletében öt ion közepes intenzitása csökkent, miközben kettőé növekedett. (Az ionok olyan töltéssel rendelkező kicsiny részecskék, amelyekben eltér a protonok és az elektronok száma.)

A tömegspektrométernek három percre volt szüksége az eredmény megállapításához, és pontossága 85-90 százalékos volt.

További kutatások szükségesek még ahhoz, hogy eredményeiket kétséget kizáróan igazolhassák.

Kínában évente mintegy 370 ezer ember hal mega nyelőcsőrákban. Mind a betegség gyakorisága, mind halálozási rátája miatt Kína a leginkább veszélyeztetett országok között van a világon. Eddig olyan szűrővizsgálatok segítségével állapították meg a betegséget, mint a próbareggeli, endoszkópia, CT-vizsgálat, szövettani vizsgálat. Ezek a módszerek azonban nem illeszthetők be a mindennapos orvosi vizsgálatokba, és leromlott állapotú betegeknél nem végezhetők el.

A leheletet elemző tömegspektrométer a betegség korai felismerésében, a beavatkozásban és a halálozási arány csökkentésében segíthet.

| nyelőcsőrák, protontranszfer reakció, tömegspektrométer
2016-12-14 10:00:14


Nyálkahártya beültetésével tették könnyebbé egy rákból gyógyult férfi életét

Nyálkahártya beültetésével javítottak egy nyelőcsőrákból felgyógyult páciens életminőségén berlini orvosok, a férfi sokkal könnyebben eszik és iszik azóta - kö...


Leheletből lehet kimutatni a nyelőcsőrákot

Olyan eszközt fejlesztettek ki a Hofeji Fizikatudományi Intézet és a Kínai Tudományos Akadémia kutatói, amely a lehelet elemzéséből képes szinte azonnal diagnosztizáln...


Rákban elhunyt a fukusimai erőmű volt igazgatója

58 éves korában nyelőcsőrákban elhunyt kedden Josida Maszao, aki a 2011-es japán atombaleset idején a Fukusima-1 erőmű igazgatója volt - jelentette az NHK televízió.


Jóval nagyobb a kockázata a nyelőcsőrák kialakulásának a férfiaknál

Csaknem háromszor nagyobb a kockázata a férfiaknál a nyelőcsőrák kialakulásának, mint a nőknél, ami a legnagyobb nemi szakadékot jelenti a daganatos betegségek ará...


A makacs csuklás a nyelőcsőrák tünete lehet

Az ismétlődő csuklási rohamok fogyással és nyelési nehézségekkel együttesen a rák előjelei lehetnek. Tom Walsh dublini professzor szerint egyes nyelőcsőrákban szenve...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^