Hirdetés

A makacs csuklás a nyelőcsőrák tünete lehet

Az ismétlődő csuklási rohamok fogyással és nyelési nehézségekkel együttesen a rák előjelei lehetnek. Tom Walsh dublini professzor szerint egyes nyelőcsőrákban szenvedő betegei makacs és ismétlődő csuklásról számoltak be.

nyelőcsőrák, csuklás |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

Ebben a betegségben többen meghalnak, mint ahányan az Ír Köztársaság autópályáin, mondja a professzor. Ugyanakkor az emberek többsége még azt sem tudja, hogy helyezkedik el a nyelőcső. A csuklás számos betegség kísérő tünete lehet, így a nyelőcsőráké is.

– A nyelőcsőrák a rák egyik legveszélyesebb formája, igen magas a halálozási aránya. A betegek többségénél három hónapnál is hosszabb ideig fennálltak a tünetek, és akár 7 kilogrammot is fogytak, mielőtt felkeresték az orvosukat – mondja Walsh professzor.

– Megpróbáljuk tudatosítani az emberekben, hogy nem szabad nem tudomásul venni a korai figyelmeztető jeleket – a nyelési nehézséget, a fogyást, és a csuklást.

A professzor szerint a nyelőcsőrák természete drámai módon megváltozott. – Míg a múltban ez a betegség a dohányos és italozós életmóddal volt kapcsolatban, manapság gyomorégéssel, reflux-szal és a regurgitációval jár.

Egy 99 beteg bevonásával végzett kísérletben a résztvevők 27 százaléka panaszkodott makacs csuklásra, és 6 százalékuk mondta az, hogy ez a tünet késztette arra, hogy orvoshoz menjen.

BBC News
nyelőcsőrák, csuklás

2006-04-24 12:19:28

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop