Értetlenül fogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a WHO új besorolását

Értetlenül fogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC - az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szakosodott ügynöksége) új besorolását, amely a húskészítményeket rákkeltő kockázatúnak értékelte; a vörös hús fogyasztását pedig "valószínűleg rákkeltőnek" ítélte.

hús, bélrendszer, rák, daganat | MTI Hírek12
A NAK közleménye emlékeztet: az IARC tanulmánya, miután a vörös húsnak vannak tápláló hatásai is, a nemzeti kormányokra és a nemzetközi szabályozó ügynökségekre bízza, hogy a kockázatokat és az előnyöket bizonyító tanulmányokat tegyenek közzé.

A NAK az európai húsipari szakmai szervezetekhez hasonlóan nem tartja helyénvalónak, hogy egyetlen élelmiszer-termékcsoportnak tulajdonítsanak fokozott rákeltő hatást.

Kiterjedt tudományos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a hús és a hústermékek nélkülözhetetlen tápanyagforrásokat tartalmaznak. Így valószínűleg nem egy tényező felelős a gondokért, minden bizonnyal számos egyéb tényező kombinációja okozza a problémákat - vélekedik az agrárkamara.

Az IARC több mint nyolcszáz különböző tanulmány eredményei alapján sorolta be a feldolgozott húskészítményeket az emberre nézve rákkeltő kockázattal bíró anyagok kategóriájába, és nem erre irányuló konkrét kockázatelemzést végzett.

Mindezek figyelembevételével a kamara nem tartja szerencsésnek, hogy egy korlátozott érvényességű tudományos jelentést a magyar médiafelületek "hírértékűvé" téve megtévesszék a szakmai ismeretekkel nem rendelkező fogyasztókat. A NAK ugyanis fontosnak tartja, hogy kellő támogatást kapjon az utóbbi években tapasztalható húsfogyasztás-csökkenés megállítása - jelzi a közlemény.

A WHO hétfőn hozta nyilvánosságra rákkutató intézetének tanulmányát, amelyben megállapították, hogy a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és "valószínűleg" a vörös húsé is. Ez utóbbi kategóriába sorolták a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.

| hús, bélrendszer, rák, daganat
2015-10-29 21:03:05


Az életmód és a vastagbélrák kockázata

Spanyol onkológusok kimutatták, hogy az életmód nagyobb hatással van a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatára, mint a genetika.


Gyorsan terjed a vastag- és végbélrák a fiatalok körében az Egyesült Államokban

Gyorsan terjed a vastag- és végbélrák a fiatal felnőttek körében az Egyesült Államokban - figyelmeztet friss jelentésében az Amerikai Rákellenes Társaság.


A vastagbélrák szűrés eredményes

Legalább 17 évig jelentősen véd a vastag- és végbélrák kialakulása ellen egy egyszeri részleges béltükrözés, a szigmoidoszkópia - közli a témában készített eddi...


Nyálkahártya beültetésével tették könnyebbé egy rákból gyógyult férfi életét

Nyálkahártya beültetésével javítottak egy nyelőcsőrákból felgyógyult páciens életminőségén berlini orvosok, a férfi sokkal könnyebben eszik és iszik azóta - kö...


Leheletből lehet kimutatni a nyelőcsőrákot

Olyan eszközt fejlesztettek ki a Hofeji Fizikatudományi Intézet és a Kínai Tudományos Akadémia kutatói, amely a lehelet elemzéséből képes szinte azonnal diagnosztizáln...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^