Értetlenül fogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a WHO új besorolását

Értetlenül fogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC - az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szakosodott ügynöksége) új besorolását, amely a húskészítményeket rákkeltő kockázatúnak értékelte; a vörös hús fogyasztását pedig "valószínűleg rákkeltőnek" ítélte.

hús, bélrendszer, rák, daganat | MTI Hírek12
A NAK közleménye emlékeztet: az IARC tanulmánya, miután a vörös húsnak vannak tápláló hatásai is, a nemzeti kormányokra és a nemzetközi szabályozó ügynökségekre bízza, hogy a kockázatokat és az előnyöket bizonyító tanulmányokat tegyenek közzé.

A NAK az európai húsipari szakmai szervezetekhez hasonlóan nem tartja helyénvalónak, hogy egyetlen élelmiszer-termékcsoportnak tulajdonítsanak fokozott rákeltő hatást.

Kiterjedt tudományos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a hús és a hústermékek nélkülözhetetlen tápanyagforrásokat tartalmaznak. Így valószínűleg nem egy tényező felelős a gondokért, minden bizonnyal számos egyéb tényező kombinációja okozza a problémákat - vélekedik az agrárkamara.

Az IARC több mint nyolcszáz különböző tanulmány eredményei alapján sorolta be a feldolgozott húskészítményeket az emberre nézve rákkeltő kockázattal bíró anyagok kategóriájába, és nem erre irányuló konkrét kockázatelemzést végzett.

Mindezek figyelembevételével a kamara nem tartja szerencsésnek, hogy egy korlátozott érvényességű tudományos jelentést a magyar médiafelületek "hírértékűvé" téve megtévesszék a szakmai ismeretekkel nem rendelkező fogyasztókat. A NAK ugyanis fontosnak tartja, hogy kellő támogatást kapjon az utóbbi években tapasztalható húsfogyasztás-csökkenés megállítása - jelzi a közlemény.

A WHO hétfőn hozta nyilvánosságra rákkutató intézetének tanulmányát, amelyben megállapították, hogy a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és "valószínűleg" a vörös húsé is. Ez utóbbi kategóriába sorolták a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.

| hús, bélrendszer, rák, daganat
2015-10-29 21:03:05


Leheletből lehet kimutatni a nyelőcsőrákot

Olyan eszközt fejlesztettek ki a Hofeji Fizikatudományi Intézet és a Kínai Tudományos Akadémia kutatói, amely a lehelet elemzéséből képes szinte azonnal diagnosztizáln...


A vastagbélrák

A vastagbél- és végbélrák az egyik leggyakoribb daganatféleség. A világ fejlett országaiban évtizedek óta a második leggyakoribb daganatos halálokként szerepel.


A vastagbélrák genetikai okait térképezték fel

Az eddigi legrészletesebben tárták fel a vastagbélrák genetikai okait brit kutatók több mint ezer vastagbélrákos beteg génetikai vizsgálatával. A vizsgálatot a londoni...


Értetlenül fogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a WHO új besorolását

Értetlenül fogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC - az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szakosodott ügynöksége) új...


A feldolgozott húskészítmények nem a legegészségesebbek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) e témában megjelent jelentése a szakemberek számára nem tartalmazott új megállapításokat - mondta Martos Éva, az Országos Élelm...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^