Hirdetés

Vastagbél polipok

Az emésztőtraktus egyéb helyein előforduló daganatokhoz hasonlóan a vastagbél tumorai esetén sem lehet jelenleg egyértelmű oki tényezőket kimutatni.

vastagbél daganat, polip |

Az emésztőrendszer és betegségei   SubRosa Kiadó | Várkonyi, T.

Éppen ezért az orvosnak mindennapi munkájában figyelmét a daganatok megjelenési formáira, tünettanára, a terápiás megoldás lehetőségeire kell fordítania. Gyakorlati szempontból a vastagbéltumorokat jó- és rosszindulatú csoportra oszthatjuk.

Mivel a jóindulatú vastagbéldaganatok túlnyomó része a mirigyes hámból indul ki, megjelenési formájuk miatt a leíró polip kifejezést használjuk megjelölésükre, míg a rosszindulatú daganatokat gyakorlatilag ráknak tekinthetjük.

Jóindulatú vastagbéldaganatok

A vastagbél polipjai a nyálkahártya hámjának mirigyes részéből fejlődnek ki. Leggyakoribb előfordulási helyük a végbél, a szigmabél és a vastagbél leszálló szára. Lehetnek magányosak, többszörös, sőt igen nagyszámú megjelenésűek.

A kezdeti elváltozások általában széles alapon elterülő képletek, melyek fejlődésük során kocsányossá válnak. Eredési helyüktől függően nagyságuk néhány millimétertől néhány centiméter átmérőig terjedhet. Az örökletes formától eltekintve megjelenésük a 30-70 életévek közé tehető.

Klinikai jelentőségüket rákos átalakulásra való hajlamuk adja, a belőlük előbb vagy utóbb bizonyíthatóan nagy gyakorisággal kifejlődő rák miatt. A polip és a rák közötti összefüggésre több adat mutat. A polip és a rák elhelyezkedése és életkori gyakorisága csaknem azonos. Ha rendszeresen ellenőrizzük a polipokat, észleljük, amint belőlük rák fejlődik ki. Gyakran a tükrözés során eltávolított polipokban már rákos átalakulás látható.

A jóindulatú daganatoknak jellemző tünetük nincs. Gyakran véreznek, a vérzés ritkán nagyfokú, inkább szivárgó jellegű és csak kémiai próbával mutatható ki. Ha élénkpiros vért látunk a székletben, akkor a vérzés forrása a legalsó bélszakaszban van. Ez azonban nemcsak a polipokra jellemző, rákok is, vagy a vastagbél gyulladásos betegségei is okozhatnak élénkpiros vérürülést. Ezért minden, végbélből jövővérzést alapos vizsgálatnak kell követnie!

A polipoknak a rákkal való összefüggése határozza meg diagnosztikus és terápiás álláspontunkat. Mivel a polipok és rákok fele ujjal, háromnegyedük pedig sigmoidoszkóppal végzett tükrözéssel elérhető, ezért ezen vizsgálatok nem nélkülözhetők. Vastagbél-megbetegedésre utaló panaszok esetén mindig, egyébként amilyen gyakran csak lehet, el kell végezni. Jó lenne, ha olyan rutin lenne, mint az EKG vagy a mellkasröntgen. Nem nélkülözhető a székletből történő rejtett vérzés kimutatására használatos Weber-próba, a vastagbélröntgen és a korszerű végbél- és vastagbélvizsgálatra alkalmas eszközökkel végzett endoszkópig sem.

Amennyiben az elváltozás felismerésre kerül, a polipok a rákos átalakulás esélye miatt mindenféleképpen eltávolítandók - amelyet feltétlenül szövettani vizsgálatnak kell követnie - függetlenül attól, hogy egy vagy több polipról van-e szó. Az eltávolítást követően a beteget rendszeresen ellenőrizni kell az esetleges kiújulás felismerése céljából.

Örökletes colon polyposis

A férfi és a női családtagok között azonos arányban előforduló, dominánsan öröklődő megbetegedés. A vastag- és a végbélben igen nagyszámú polip fejlődik ki, szinte befedik a teljes nyálkahártyát. Kicsik, s jellemzőjük hogy nagyon gyakori a rosszindulatú elfajulás. A tünetek között a gyengeség, vérszegénység dominál, a beteg fogy. A széklet nyákot, esetleg kevés vért tartalmaz. A diagnózis, a családi előfordulás, a végbél és a vastagbél endoszkópos vizsgálata egyértelműen igazolja a betegség fennállását.

A terápiában a vastagbél teljes kiirtása jön szóba a rákos átalakulás megelőzése céljából. Természetesen a beteg meggyőzése ilyenkor igen nehéz. Ha örökletes polyposist látunk, feltétlenül meg kell vizsgálni a beteg családtagjait is!

vastagbél daganat, polip

2007-11-20 12:29:43

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop