A bélrendszer daganatai

Annak ellenére, hogy a béltraktus teljes hosszának 80 százaléka (körülbelül 6-7 méter) a vékonybél, az összes daganat 0,5 százalékát, a bélrendszer daganatainak 5 százalékát teszik ki.

vastagbélrák, végbélrák, vastagbélrák, végbélrák | Gyógy-ír   Kisalföld | Herodek, G.
Az ilyen kis előfordulási gyakoriság oka nem tisztázott. Lehet azért, mert a vékonybél nem rögzített teljesen, szabadabban mozog, mint a többi bélszakasz, és a tartalma gyorsabban áthalad rajta, így rövidebb ideig érintkeznek a falával rákkeltő anyagok.

VékonybéldaganatokTünetet csak későn okoz, általában heveny bélelzáródás formájában.

Vastagbélrák, végbélrák

Gyakorisága a fejlett országokban és hazánkban is emelkedik.

Férfiaknál évente 3900-4000, nőknél 3700-3800 új megbetegedésre számíthatunk, és 100.000 férfira 80 nő, 100.000 nőre 40-70 rákos beteg jut.

Kialakulásában nagy szerepet játszanak a környezeti tényezők, a magas zsír-, koleszterinbevitel, a kevés rosttartalmú étel fogyasztása. Az elfogyasztott rostok hatására a táplálék gyorsabban halad át a bélcsatornán és így a bél fala rövidebb ideig érintkezik a potenciális rákkeltő anyagokkal, illetve a nagy mennyiségű rost felhígítja ezeket a vegyületeket a tömegesebb székletben.

Megfigyelték, hogy azokban az országokban, ahol a rostfogyasztás magasabb, a vastagbélrák ritkábban fordul elő. Képalá: A bélrendszer hasüregi anatómiai elhelyezkedése.

A rostfogyasztáson kívül egyéb tényezők is szerepelnek a vastagbélrák kivédésében, pl. a sok főzelék, ezen belül a káposzta, kelbimbó, brokkoli, a kellő mennyiségű kalcium bevitele. Fontos még az örökletes, családi tényezők szerepe is. A betegek körülbelül 25 százalékában családi halmozódás figyelhető meg. Egyéb veszélyeztető tényező lehet a hosszan fennálló vastagbélgyulladás, a bélpolipok is.

A vastagbélrák később okoz tüneteket, mint a végbélrák, illetve mások a tünetei. Vastagbélrák esetén eleinte mérsékelt hasi diszkomfortérzés, enyhe hasfájdalom, hányinger, tapintható hasi terime, tisztázatlan vérszegénység, ezt kísérő gyengeség, fogyás jelentkezhet. Esetenként akut bélelzáródás vagy a bélfal daganat okozta átfúródása miatt sürgősségi ellátásra van szükség. Utóbbi esetben a kezdeti tüneteknek nem tulajdonítottak jelentőséget, és ez már a daganat helyi előrehaladott állapotát jelenti.

Minél lejjebb jutunk a bélrendszerben, annál gyakoribb tünet a székletürítési szokások megváltozása: a székrekedés, amelyet indokolatlanul hasmenés vált fel, a széklet elvékonyodása, véres, nyákos székürítés vagy széklet nélküli friss, piros vér ürítése. Görcsös lehet a székürítés olyan érzéssel, hogy a kiürülés nem volt teljes. A bélelzáródás ezen a szakaszon viszonylag ritka, mert itt a bél (a végbélnyílás felett) igen tág.

Gyakran a vérzést aranyéreredetűnek vélik annak ellenére, hogy már fél-egy évvel korábban jelentkeztek a fenti kísérő tünetek.

Nagyon fontos lenne a rendszeres szűrővizsgálat bevezetése, amellyel a székletben kis mennyiségben megjelenő vért lehet kimutatni. Emellett a végbélrákot az alsó 8-10 centiméteres szakaszon ujjal is el lehet érni, tapintható egyszerű végbélvizsgálat alkalmával.

Mindezen tünetek bármelyikének megjelenése estén azonnal forduljunk háziorvoshoz. A kivizsgálás során fel kell térképezni a lehetséges daganat helyét. Béltükrözést kell végezni, amely a pontos helymeghatározás mellett szövettani vizsgálatra alkalmas mintavételt is lehetővé tesz. A tükrözést ki kell egészíteni kontrasztanyagos röntgenvizsgálatokkal, mert az esetek 4-5 százalékában a daganat a bélrendszer más helyén is előfordulhat, illetve a daganat mellett egyidejűleg bélpolip jelenléte is fennállhat.

A bélrendszeri daganatok kezelési lehetőségeit az határozza meg, hogy milyen mélyre szűri be a bélfalat, beterjed-e körülvevő zsírszövetbe és nyirokcsomókba, adott-e távoli áttétet? Utóbbi lehet a májban, csontokban, tüdőben, agyban és más szervekben.

| vastagbélrák, végbélrák
2007-11-20 11:22:22


Az életmód és a vastagbélrák kockázata

Spanyol onkológusok kimutatták, hogy az életmód nagyobb hatással van a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatára, mint a genetika.


Gyorsan terjed a vastag- és végbélrák a fiatalok körében az Egyesült Államokban

Gyorsan terjed a vastag- és végbélrák a fiatal felnőttek körében az Egyesült Államokban - figyelmeztet friss jelentésében az Amerikai Rákellenes Társaság.


A vastagbélrák szűrés eredményes

Legalább 17 évig jelentősen véd a vastag- és végbélrák kialakulása ellen egy egyszeri részleges béltükrözés, a szigmoidoszkópia - közli a témában készített eddi...


Nyálkahártya beültetésével tették könnyebbé egy rákból gyógyult férfi életét

Nyálkahártya beültetésével javítottak egy nyelőcsőrákból felgyógyult páciens életminőségén berlini orvosok, a férfi sokkal könnyebben eszik és iszik azóta - kö...


Leheletből lehet kimutatni a nyelőcsőrákot

Olyan eszközt fejlesztettek ki a Hofeji Fizikatudományi Intézet és a Kínai Tudományos Akadémia kutatói, amely a lehelet elemzéséből képes szinte azonnal diagnosztizáln...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^