Hirdetés
Földieper a nyelőcsőrák ellen
Egy vizsgálat eredményeképpen amerikai kutatók megállapították, hogy a fagyasztva szárított (liofilizált) földieper fogyasztásával megelőzhető lehet a nyelőcsőrák.
Az Egyesült Államokban 2010-ben 16 640 új nyelőcsőrákos esetet diagnosztizáltak, és 14 500-an meghaltak ebben a betegségben. A kockázati tényezők közé tartozik az erős dohányzás és a mértéktelen italozás. Fokozza a kockázatot a gyümölcsben és zöldségben szegény étrend is.
Miután a kutatók egy állatkísérlet során azt tapasztalták, hogy az epernek jótékony hatása lehet nyelőcsőrák esetén, elhatározták, hogy embereken is kipróbálják.
A vizsgálatban 36 férfi és nő vett részt, átlagéletkoruk 54 év volt, nyelőcsőrák szempontjából valamennyien magas kockázati csoportba tartoztak, azaz rákmegelőző állapotot mutattak ki a nyelőcsövükön.
A résztvevők naponta mintegy fél kiló liofilizált, azaz fagyasztva szárított epret kaptak, ez a forma tartalmazza ugyanis a legtöményebben a rákellenes hatóanyagokat. A víz kivonásával tízszeres koncentrátumot sikerült elérni. Semmi más életmód- vagy étrendbeli változást nem írtak elő a vizsgálat résztvevőinek, akik szinte valamennyien dohányoztak.
A résztvevőknél a kúra előtt és után biopsziát végeztek. A kezdetekkor 31-nél állapítottak meg enyhe fokú, 5-nél mérsékelt diszpláziát. Enyhe diszplázia esetén a betegek 25 százalékánál alakul ki nyelőcsőrák 15-20 év alatt, mérsékelt esetén 50 százaléknál.
Az eper fogyasztása a legtöbb résztvevőnél lelassította a betegség progresszióját, a 36-ból 29-nek javult az állapota, 6-nak nem változott, egyé pedig romlott.
A nyelőcsőráknál szerepet játszó N-NMBA nevű nitrozamin rákkeltő ágens megtalálható egyes savanyúságokban, a sült szalonnában és a dohányfüstben. A kutatók úgy vélik, hogy a földieper az NMBA aktivizálódását gátolja.
Szakemberek ígéretesnek találják a vizsgálat eredményeit, de hozzáteszik, hogy nagyobb szabású és kontrollált vizsgálatokra van szükség.
2011-04-14 12:56:34