Az aranyérbetegségről

Az aranyérbetegség csaknem mindig végbéltáji viszketéssel, majd enyhe vérzéssel és fájdalommal kezdődik. A betegek többsége azért nem fordul ekkor orvoshoz, mert szégyenli szóba hozni ezeket a panaszokat.

Pedig pont ez az egyik legegyszerűbb példa azokra a betegségtípusokra, melyek elhanyagolása komoly panaszokhoz és szövődményekhez vezethet, ugyanakkor egyszerű figyelmességgel mindez praktikusan kezelhető és a gondok kiküszöbölhetők.

Mik az aranyér kialakulására hajlamosító tényezők?

1. Gyakori székrekedés - Az aranyérbetegségek csaknem 60%-áért felelős. A székrekedéses székletürítés során az erőteljes hasprés nem csupán a bélsarat préseli a végbélnyílás felé, hanem a vért is a végbél vénás ereibe. Ezáltal itt pangás alakul ki, s a vékony falú vénák kitágulnak - ezek az úgynevezett "aranyerek".

2. Öröklött hajlam - Egyes családokban kifejezetten gyakori, halmozottan előforduló betegség. Az öröklött hajlam a végbélnyálkahártya vénás ereinek veleszületett szöveti gyengesége.

3. Sok ülés - Ez szintén az alsó testfélben, így a végbél vénáiban is vértorlódáshoz, pangáshoz vezet, csakúgy, mint a lábszárak visszereiben.

4. Gyakori, erőteljes izommunka - A lélegzet visszatartásával és a hasizomzat megfeszítésével járó hasprés a fent leírtak szerint ebből a szempontból kedvezőtlen hatású.

5. Táplálkozási tényezők - Elhízás, bőséges és fűszeres étkezés, túlzott alkoholfogyasztás.

6. A terhesség - Az utolsó hónapokban az altest nagy vénái a növekvő magzatot magában foglaló anyaméh által nyomásnak vannak kitéve. Így a vér nem tud az alsó testfélből szabadon a szívbe visszaáramlani, tehát ez szintén a végbélnyílás körüli vénák kitágulásához vezet. A szülés során mindezt tetézi a jelentős hasűri nyomással járó kitolási szak.

7. Nem megfelelő higiénia - Ez tipikusan az a tényező, melyet életmódunk során figyelembe véve jelentős kellemetlenségeket előzhetünk meg. Minden székelés után mossuk le végbélnyílásunkat langyos, szappanos vízzel, majd száraz törülközővel töröljük meg. A papír nem elegendő!

Az aranyér kialakulása tehát megfelelő életmód követésével, a táplálkozás helyes megválasztásával és a széklet rendezésével gyakran megelőzhető. Amennyiben végbéltáji viszketés, vérzés vagy fájdalom jelentkezik, félre az indokolatlan szeméremmel - forduljon kezelőorvosához!

| aranyér, végbél, székrekedés, műtét
2007-11-20 11:34:44


Tippek aranyér esetére

Az aranyeres csomókat a végbél és a végbélnyílás falában található kitágult vénákat tartalmazó szövetduzzanat képezi.


Mit tehetünk az aranyér ellen?

Ezt a kellemetlen állapotot megelőzni és kezelni is lehet, ha ügyelünk néhány dologra és betartjuk a legfontosabb szabályokat.


Az aranyér kockázati tényezői

Sokan zavarban vannak a témától, de tény, hogy az emberek mintegy 75 százaléka életének egy szakaszában átéli azt az idegesítő, viszkető, kellemetlen érzést, amivel...


Dermoid ciszta (pilonidális betegség)

A pilonidális betegség olyan fertőzés, mely a farpofák közti redő felső részén egy szőrszál okozta bőrsérülésből alakul ki. A pilonidális tályog a fertőzés...


Végbél előesés

A végbél előesés a végbél előboltosulása a végbélnyíláson keresztül. A betegségben a végbél kifordul, így a nyálkahártya a végbélnyílásból kilógó söt...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^