Hirdetés

Tűzoltás a gyomorban

Reggel kapkodás közben éhgyomorra még gyorsan leönteni egy feketekávét, majd lógó nyelvvel futás a busz után, nehogy elkéssünk az irodából... Ugye ismerős? Biztosan sokan vannak Olvasóink között is, akik hasonlóan kezdik a munkanapokat.

gyomor, fekély, fájdalom |

InforMed Hírek16   InforMed | Balaicza, E.


És ez még mind nem elég: két telefon és egy tárgyalás között ¬ gyakran a fontosabb iratok átnézése közben ¬ gyorsan magunkba tuszkolunk valamit ebédre, hiszen az evésre nincs idő. Van, aki napközben a kávén és a cigarettán kívül legfeljebb egy szendvicsig jut el, este azonban jócskán bepótolja a mulasztást.

És ha ez minden nap hasonlóan zajlik, nem csoda, ha előbb-utóbb gyomorgörcs és égő fájdalom jelentkezik, ráadásul reggelente elgyötörten, ödémás szemekkel, puffadt hassal ébredünk.

Ősszel sokan panaszkodnak gyomorfájdalmakról, -égésről és teltségérzésről ¬ nem véletlen, hiszen az ősz (és a tavasz is) köztudottan a fekélyek évszaka. A nyári pihenést követően növekvő stressz és a nehezebb ételek sem kedveznek a jó emésztésnek.


Persze nem minden gyomorpanasz utal rögtön fekélyre, sokkal gyakoribb a krónikus nyálkahártya-gyulladás. Ilyenkor feltétlenül érdemes a gyógyszerek előtt néhány saját magunk által is elvégezhető módszert kipróbálni. Sőt az is előfordulhat, hogy az alábbi tippek segítségével gyomor-, nyombélfekélye is gyorsabban rendbe jön, vagy elkerülhető.

Vannak olyanok is, akik minden stresszhelyzetre, feszültségre azonnal heves gyomorpanaszokkal reagálnak. Ilyenkor szokás "ideges gyomorról" beszélni.

MITŐL ÉG A GYOMOR?

A gyomor egy erős izomzatú zsák, amely erőteljes munkájával és emésztőenzimei segítségével kisebb, könnyebben emészthető részekre bontja az ételt, illetve továbbpréseli a vékonybélbe, ahol az emésztés fő része zajlik.

Ahhoz, hogy a gyomorfal a sósav és a fehérjebontó enzimek hatására ne károsodjon, a gyomornyálkahártya mirigysejtjei filmszerűen bevonó nyákot termelnek. Normális körülmények között ez a film és a többi védőmechanizmus (prosztaglandinok, jó nyirok- és vérkeringés...) elegendők a nyálkahártya-sérülés megelőzésére. Ám ha több sav termelődik, vagy a védőfaktorok károsodnak, a nyálkahártyát a sósav felmarja, mélyebb károsodáskor pedig fekély keletkezik.

Ez történik akkor is, ha étkezés után a munkahelyi stressz azonnal folytatódik: ilyenkor ugyanis az emésztéshez és a nyálkahártya védelméhez szükséges többlet vér az agyba és a végtagokba áramlik. A gyomor azt a parancsot kapja a magasabb idegközpontokból, hogy "gyorsabban dolgozz", ekkor pedig még több sav termelődik, hogy az utasításnak eleget tehessen.

Ha rendszeresen kimarad az étkezés utáni pihenés, a nagyobb mennyiségű savtermelés állandósul (a védőfaktorok szintje pedig csökken), és már akkor is több lesz, ha nincs is rá szükség. A felmaródott nyálkahártya alatti simaizmok pedig görcsbe rándulnak, és görcsös vagy tompa hasi fájdalom jelentkezik.

A gyomor/nyombélfekély tünetei

Gyomor
• Fájdalom a gyomorszájban, a szegycsont alatt
• Étkezés után azonnal fájdalom
• Gyomorégés, émelygés, hányinger, hányás
• Savas felböfögés
• Puffadás, teltségérzet
• Székrekedés

Nyombél

• Köldök körüli vagy jobb bordaív alatti fájdalom
• Éhgyomri fájdalom, mely étkezés után enyhül
• Tavasszal és ősszel intenzívebb a panasz
• Bizonyos ételektől (egyénileg más és más) heves puffadás
• Émelygés, hányinger, hányás

Kísérő tünetek

• Levertség, kedvetlenség, ingerültség
• Alvászavar
• Étvágytalanság
• Fogyás
• Legyengülés

Az utóbbi 10 évben derült ki, hogy gyomor- vagy nyombélfekély kialakulhat savtúltermelés nélkül is, sőt több betegnél normális vagy csökkent a savszint, mint ahánynál több. A fekélyek keletkezéséért a medicina a Helicobacter pylori nevű baktériumot is felelőssé tesz. Az azonban még ma sem egyértelmű, hogy a kórokozó jelenléte valóban elsődleges kiváltója az elváltozásnak, vagy inkább a betegség következménye?

Egyesek szerint inkább a védőfunkciók meggyengülése miatt szaporodnak el a károsult nyálkahártyán a gyulladást fenntartó és a gyógyulást gátló kórokozók. A kezelés elsődleges célja ezért a védőfunkciók megerősítése, a hámsérülés rendezése, a gyulladás és a fájdalmak megszüntetése és az immunrendszer megerősítése, és nem a baktériumok nagy erőkkel történő kipusztítása.

Ha ez utóbbi mégis elkerülhetetlen, feltétlenül gondoskodnunk kell a normál bélflóra rendezéséről, hiszen a nagy adagban alkalmazott antibiotikumok a szükséges baktériumokat is károsítják. Ez pedig az amúgy is rossz emésztőfunkció és a gyengébb immunrendszer miatt gombás fertőzés kialakulásának kedvez.

Rizikófaktorok

• Élvezeti cikkek alkohol, kávé, cigaretta, fekete tea
• Stressz
• Pszichés faktorok bizonytalanság, krízis, partnerkapcsolati problémák, konfliktusok, feldolgozatlan problémák, haláleset, munkanélküliség, munkahelyváltás, vizsgaidőszak
• Rendszertelen étkezés
• Túl koncentrált ételek, italok édességek, savanyú, ecetes és csípős ételek, hígítatlan gyümölcslevek (főleg éhgyomorra!)
• Egyes gyógyszerek szteroidok, daganatellenes szerek, gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók
• Röntgensugárzás

MEGELŐZÉS ÉS KEZELÉS

Legfontosabb a rizikófaktorok kerülése, kiküszöbölése. Mindaddig, amíg a rizikófaktorokon nem sikerül tartósan változtatnunk, alig van esély a gyors gyógyulásra.

ÉTKEZÉS

Elsősorban bázikus (lúgosító) vagy neutrális (semleges) vegyhatású élelmiszereket ajánlott fogyasztani: burgonyát, zöldségeket, főzelékeket, nem túl savanyú gyümölcsöket, tejtermékeket és magvakat. A fekély kezelésének kezdetén érdemes kevésbé rostdús, majd később egyre több rostot tartalmazó ételt választani. A rostosakat az esti órákban inkább csak pároltan és nagyon kis adagban fogyasszuk.

Mindent nagyon alaposan meg kell rágni (minden falatot legalább 40-50-szer), hogy a gyomor munkája, terhelése csökkenjen, és többet tudjon pihenni. A csípős, erősen fűszeres és nehéz ételeket kerülni kell. Túl forrón, de túl hidegen se együnk, igyunk semmit, mert egyik sem kedvez a hámregenerálódásnak.

Egyszerre soha nem szabad túl sokat enni: akkor kell abbahagyni, amikor még nem feszül a gyomorfal! Az egyes étkezések között mindenképp tartsunk szünetet, hogy a gyomornak jusson elég ideje a feldolgozásra! Este lefekvés előtt már ne együnk, és napi utolsó étkezésünk a lehető legkönnyebben emészthető ételek közül kerüljön ki.

A tej fogyasztása ma vita tárgyát képezi. Ezért mindenki cselekedjék aszerint, ahogy a szervezete diktálja. Akinek 1-2 dl tej elfogyasztása könnyít a panaszain, az enyhítheti fájdalmát egy csésze tejjel is, de ha utána puffadás, égő fájdalom és savas felböfögés jelentkezne, jobb elhagynia. Talán az egyik legfontosabb és legnehezebben megvalósítható, de megtanulható dolog a rendszeres táplálkozás.

NYÁLKAHÁRTYA-REGENERÁLÓ RECEPTEK

Burgonyalé

A benne található nyák védőfilmet képez a gyomor- és bélnyálkahártyán. Kétóránként kortyolgassunk el két-három evőkanál frissen préselt burgonyalét teával vagy nem szénsavas ásványvízzel hígítva. A napi összmennyiség egy női ökölnyi méretű gumó levének felel meg.

Fehérkáposzta-lé

Magas U-vitamin-tartalmának köszönhetően felgyorsítja a nyálkahártya-sérülés gyógyulásának ütemét. 2-3 nap után a savas felböfögés és a gyomorfájdalom is jelentősen lecsökken, a fekély pedig 3 hét alatt begyógyul. Étkezések előtt és között 3-4 korty hígított, frissen préselt levet ajánlott kúra szerűen elkortyolgatni.

Savanyúkáposzta-lé

A sótlanul, tejsavasan erjesztett savanyú káposzta hígított leve is tartalmaz U-vitamint, tehát segíti a fekély gyógyulását. Ám ennél sokkal fontosabb, hogy a benne található tejsavbaktériumok védik és regenerálják a normál bélflórát, ezenkívül rendezik a székletet is.

Céklalé

A cékla háromféle ¬ emésztőrendszerünk számára fontos ¬ hatóanyagot is tartalmaz: a betain a máj méregtelenítő enzimeit támogatja, a cholin a májban történő felesleges zsírok eltávolításában segít, a betanin (a cékla színét adja, a szeder, a fekete ribizli és a bodzabogyó festékéhez hasonló vegyület) gátolja a kórokozó baktériumok elszaporodását, ezenkívül immunerősítő, roboráló és élénkítő hatású is.

Almalé

Almalével együtt egy pohár hígított céklalé nagyon jót tesz a gyomornak, különösen Helicobacter-fertőzések esetén. Az almalében található pektin segít megkötni mindenféle, a szervezet számára káros, toxikus anyagot, a flavonoidok pedig immunerősítő és baktériumölő hatásúak. Az almát fogyaszthatjuk reszelten is: 1 közepes méretűt reszeljünk le, és napközben apránként kanalazzuk el.

Sárgarépalé

A sárgarépa színét is adó béta-karotin nagyon fontos hámvédő és regeneráló hatású elővitamin (az A-vitaminé). Naponta egy-két pohárnyi nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem segít a fekély begyógyulásában is. Keverhető a fentiekkel is, de ezt is csak hígítva tanácsos elfogyasztani.

Zabnyák, rizsnyák, lenmagnyák

A felsorolt gabonákból készíthetünk tejbedarához hasonló krémet, melyet a nap folyamán érdemes apránként elkortyolgatni. Az egész gabonaszemeket (2-3 evőkanálnyit 1 liter vízzel) főzzük puhára, majd passzírozzuk át egy szűk lyukú szűrőn. Gyorsabban elkészülhetünk, ha a felsoroltakból készült őrölt liszttel dolgozunk.

A krémek a gyomor- és bélfalon savkötő védőburkot képeznek, kellemesen megnyugtatják a gyomrot, és gyorsítják a fekély gyógyulását. Érzékeny gyomrúaknak érdemes reggel éhgyomorra nyákkal kezdeniük a napot, vagy vacsora helyett, esetleg "utóvacsoraként" is ajánlható.

GYÓGYVÍZKÚRA

A legkiválóbb emésztésrendező és fekélyellenes gyógyvizek a hidrogén-karbonát-, a szulfát-, a kalcium-, a magnézium- és a nátriumtartalmúak. A bikarbonát megköti a felesleges gyomorsavat, és egyidejűleg csökkenti a gyulladásos tüneteket. Érdekes megfigyelés, hogy évente kétszer egy 4-6 hetes bikarbonátos gyógyvízkúra szabályozza a gyomornedvtermelést akár túlzott, akár alacsony savtermelésről van szó.

A szulfátok (magnéziummal vagy nátriummal) aktiválják a hasnyálmirigy és a máj működését, fokozzák az emésztőnedvek termelődését, vagyis javítják az emésztést, és csökkentik a székrekedést, illetve a puffadást. Ezenkívül folyadékot kötnek meg, és hígítják a bélsarat. Mivel kitűnő epehajtók is, csökkentik a gyomor- és nyombélfekélyhez oly gyakran társuló epekőképződés esélyét is.

Terápiás céllal 4-6 héten keresztül naponta többször célszerű 1 dl gyógyvizet teával vagy szénsavmentes ásványvízzel hígítva elkortyolgatni. Érdekességként megemlítjük, hogy a keserűsó, az F. X. passzázs-só és a Glauber-só is magnézium-, illetve nátrium-szulfátot tartalmaz.

A gyomor- és bélbetegeknek átmeneti székletrendezésre használhatók is, tartós vagy rendszeres, több napon, héten keresztül történő használatuk, különösen nagy adagban, azonban orvosi ellenőrzés nélkül semmiképp sem ajánlott, hiszen nagy a hozzászokási veszély és az ásványianyag-veszteség.)

Relaxáció

Az emésztőszervi betegségek hátterében gyakran komoly vegetatív idegrendszeri és lelki stressz áll. Ezért ilyen esetben a lazítás, a kellő pihenés elengedhetetlen. Legalkalmasabb relaxációra az autogén tréning, a jóga és a meditáció. De ha nincs lehetőségünk ezek elsajátítására vagy rendszeres alkalmazására, már az is sokat segít, ha az étkezés előtt és utána kicsit kifújjuk magunkat.

Helyezkedjünk el kényelmesen egy székben vagy egy fotelben, csukjuk be szemeinket, és vegyünk jó mély lélegzetet. Belégzéskor mondjuk el magunkban a következő mondatot: "Nyugalom és béke árad belém, teljesen ellazulok, nyugodt és kiegyensúlyozott vagyok." A kilégzés során pedig a következő gondolatot éljük át teljes valójában: "Minden feszültségtől megszabadulok."

Este feküdjünk le időben, reggel pedig mielőtt kiszállnánk az ágyból, gondoljuk át aznapi teendőinket. Majd ismételjük el magunkban néhányszor: "A nehézségeket könnyedén veszem, derűs és felszabadult leszek."

A gyomor- és bélbetegekre jellemző jegyek

• Sokan közülük nagyon szigorú, merev és kevés szabadságot nyújtó nevelést kaptak.
• Mindig jó gyerekek voltak, vagyis feszültségeiket, agresszióikat nem tudták vagy nem lehetett a felszínre hozniuk.
• Fekély leggyakrabban akkor alakul ki náluk, ha szociálisan izoláltakká válnak (elszakadnak a családtól, válás után, munkanélküliség vagy annak veszélye esetén), vagy ha új környezetbe kerülnek, ahol még nem ismerik őket, vagy ha nem érzik magukat biztonságban (munkahely-változtatáskor, továbbtanuláskor).
• Igyekvők, lelkiismeretesek, precízek, teljesítmény orientáltak, elismerésre vágynak.
gyomor, fekély, fájdalom

2019-03-18 19:24:11

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop