Hirdetés

A fekélyt okozó baktérium kiszűrése megelőzheti a gyomorbántalmakat

Az egyik útja, hogy a munkaadók csökkentsék a betegállományban levő dolgozóik számát, hogy elküldik őket egy, a fekéllyel és más gyomorbántalmakkal összefüggésben álló fertőzés szűrésére.

gyomorbántalmak, Helicobacter, pylori, fekélyt, okozó, baktérium, baktérium, szűrés |

The New York Times Health News Service   Medincorp | McKinney, M.

Még korai volna megjósolni, milyen hatással lehet mindez a táppénzen töltött napok számára, egy német gyáros által beindított program azonban számos ismeretlen gyomorbántalmat fedezett föl. A cég több mint 6000 dolgozójából mintegy 38 százaléknak volt pozitív a Helicobacter pylori tesztje; ez a baktérium jelentős szerepet játszik a legtöbb peptikus fekély kialakulásában. Dr. Maz A. Zober, a BASF-cég üzemorvosa azt jelentette, hogy a betegek Helicobacter pylorival való fertőzöttségét számos tényező befolyásolja.

A több műszakban dolgozók 46 százaléka volt fertőzött a Helicobacter pylorival, szemben a csak nappal dolgozók 35 százalékával. Az órabérben dolgozók között is nagyobb volt a fertőzöttek száma, mint a fix fizetésért dolgozóknak, jelentették dr. Zaber és munkatársai a Journal of Occupational and Environmental Medicine júliusi számában.A felmérés azt is kimutatta, hogy a dohányosok között is magasabb a fertőzöttség aránya. Mindent összevéve a dolgozók 13 százalékát küldték további kezelésre.

Egy év múlva a kutatócsoport újra megvizsgálja ezeket a dolgozókat és választ akar arra kérdésre, vajon a kezelés csökkentette-e a gyomorproblémák okozta betegnapok számát. A munkások vagy az üzemorvosnál lefolytatott vizsgálatuk során vagy önkéntes alapon vettek részt a fölmérésben.

''Nagyon tetszett, hogy a cég elvégeztette ezt a fölmérést'' - mondta dr. Edward J. Bernacki, aki az American College of Occupational and Environmental Medicine nevében szólt. ''Nagy szolgálatot tettek a dolgozóiknak.''

Sajnos a legtöbb gyárban nincs üzemorvosi szolgálat, tett hozzá dr. Bernacki, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem foglalkozás- és környezetegészségügyi tanszékének vezetője. Ha egészségügyi intézmények és biztosítótársaságok szintén fölajánlanák az efféle szűrést, jelentősen csökkenne a gyomorfekélyes és -rákos betegek száma.

Dr. Duane T. Smoot, a washingtoni Howard Egyetem klinikájának gasztroenterológusa szerint, ha széleskörben alkalmazzák a Helicobacter pylori-szűrést, nem tudni, megéri-e.

Hozzátette, hogy a résztvevőknek mindössze a 13 százalékát küldték kezelésre, ez néhány munkaadónak lehet, hogy nem elég magas küszöb ahhoz, hogy igazolja a költségeket.

Megjegyezte még, hogy a Helicobacter pylori kezelése nem akadályozza meg az összes gyomorpanaszok létrejöttét. Akiknek fáj a gyomruk, de nincs fekélyük, a Helicobacter pylori kizárása csak a panaszok felét szünteti meg.

Megjelent: Medical Tribune News Service

gyomorbántalmak, Helicobacter, pylori, fekélyt, okozó, baktérium, baktérium, szűrés

2002-07-31 21:29:31

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop