Hirdetés

Lisztérzékenyek étrendje

A lisztérzékenység-betegségben az elfogyasztott gluténtartalmú ételek és élelmiszerek hatására a vékonybél bolyhai károsodnak, ezért az emésztés és a felszívódás elégtelenné válik, majd megjelennek a tünetek.

lisztérzékenység, Glutén, Gliadin |

Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(5):19-19   Celsus Kft. | Rábenspeck, R.

A terápia az étrend megváltoztatása, így a nyálkahártyakárosodás és a tünetek is megszűnnek. Az új étrend lényege, hogy a nem fogyasztható gabonákat (búza, rozs, árpa, zab) más növényi alapanyagokkal (kukorica- és rizsliszt, illetve kukorica- és burgonya-keményítő) helyettesítsük. Gluténmentes az az élelmiszer, amelynek előállítása, raktározása és árusítása során biztosítják, hogy a búzát, árpát, rozst vagy ezekből származó bármilyen élelmiszer-alapanyagot még nyomokban sem tartalmaz.

Ezt a csomagoláson, címkén a következőképpen kell jelölni: Gluténmentes, Gliadinmentes, Lisztérzékenyek és cöliákiások is fogyaszthatják vagy az áthúzott búzakalász. A Magyar Táplálékallergia- és Intolerancia Adatbank gondozásában minden évben megjelenő kiadványban szereplő termékek vonatkozásában a gyártók biztosítják a gluténmentességet. Évente kerül megújításra, csak az aktuális évi használható biztonsággal.

Az élelmiszeripar fejlődése révén ma már számos lehetőség nyílik a lisztérzékenyek számára, hogy kiegyensúlyozottan és változatosan táplálkozhassanak. Kaphatók kész gluténmentes kenyerek, száraztészták, kekszek, de létezik alternatíva az otthoni sütéshez is.

A tőkehúsok gluténmentesek, ezek párolva, főzve, sütve ehetők.

A húsipari készítmények és húskonzervek gluténtartalmúak lehetnek, ezért csak a listán szereplő termékek ajánlottak.

Az ízesítés nélküli tej, író, túró, juhtúró fogyasztható. A natúr kefir, joghurt, tejföl, tejdesszert, joghurthab, túrókrém, ízesített joghurt csak akkor, ha jelölten gluténmentesek. A sajtok szabadon ehetők, kivéve a holland sajtok.

A tojás gluténmentes, ezért fogyasztható.

A zöldségek és a gyümölcsök gluténmentesek, frissen fogyasztva és gyorsfagyasztva egyaránt használhatók. A gyorsfagyasztott burgonya gluténtartalmú lehet, ezért nem ajánlott. A gyümölcsök közül a zöldalma gluténtartalmú bevonatot tartalmaz, de az otthon termesztett zöldalmát fogyaszthatja.

A zsiradékok gluténmentesek, kivéve egyes szalonnafélék. Itt is csak a listán szereplőkből lehet válogatni.

A fűszerek, ízesítőanyagok közül a zöld és száraz fűszernövények gluténmentesek. A levesporok, leveskockák, mártásporok, ételízesítők, fűszerkeverékek, ketchup, mustár, majonéz többsége gluténtartalmú, ezért csak a listán szereplők közül lehet választani.

A víz, ásványvíz, rostos és szénsavas üdítők, teák gluténmentesek, de az árpából készült pótkávé, valamit az instant kakaó, kávé fogyasztása tilos.

Lisztérzékeny-étrend

Reggeli:

- 2 dl tej
- 2 szelet gluténmentes kenyér
- Pick párizsi
- Delma margarin

Tízórai:
- 1 db körte

Ebéd:
Lecsós sertésszelet: A sertéskarajt sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben pirosra sütjük. Közben a paradicsomot kockára, a zöldpaprikát kisebb csíkokra vágjuk. Egy lábasban olajat hevítünk, és az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk rajta. Ezután a sült karajt és a zöldségeket beletesszük, és összepároljuk.

Párolt rizs: Lábosban olajat hevítünk, és a megmosott rizst megpirítjuk. Ezután kétszeres mennyiségű vizet öntünk rá, mikor a víz elpárolgott, a rizs megpuhul.

Uzsonna:
Barackos turmix: A turmixgépbe 2 dl tejet, 50 g tehéntúrót, 1 db őszibarackot teszünk, és simára turmixoljuk.

Vacsora:
- Póréhagymás rántotta

Rábenspeck Réka, dietetikus (x)

lisztérzékenység, Glutén, Gliadin

2007-05-28 15:59:37

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop