Hirdetés

„A kulcslyuk vakbélműtét” előnyei

Az Annals of Surgery januári számában megjelent cikk szerint a laparoszkópos appendectomia eredményei jobbak a hagyományos műtéti eljárásnál.

appendicitis, kulcslyuksebészet, laparoszkópia |

InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Glanz, J.

A műtétet kis metszésekből kamera és speciális vágó, vérzéscsillapító és kapocsrakó eszközökkel végzik. A beteg kórházi tartózkodása lerövidül, kisebb a fertőzés és más szövődmények veszélye, mint a hagyományos eljárásnál. A szerzők szerint még tályog vagy perforáció (a féregnyúlvány kilyukadása) esetén is előnyösebb a kulcslyuk módszer.

A féregnyúlvány a vastagbél jobb felének, a tulajdonképpeni vakbélnek a kitüremkedése, mely az emésztésben nem játszik szerepet. Fertőzés esetén „felrobbanhat” és a baktériumok a hasüregbe özönlenek, súlyos hashártyagyulladást okozhatnak, mely életveszélyes állapot.

Az appendicitis leggyakrabban 10 és 30 éves kor között fordul elő, megoldása a műtét, a féregnyúlvány eltávolítása.

A szerzők 43 000 operált beteg adatait vizsgálták át, melyet egy 1997-es adatbázisból kerestek ki. CEbből az derült ki, hogy csak a betegek 17%-ánál végeztek laparoscopos műtétet. Az átlagos kórházi tartózkodás ezeknél a betegeknél 2,06 nap volt, ezzel szemben a hagyományos módszerrel operált betegeknél 2,88 nap, fertőzés a fele, egyéb szövődmények előfordulása 20% volt.

Az érdekes tanulmány arra ösztönzi a sebészeket, hogy több laparoscopiás műtétet végezzenek, azonban fontos, hogy a betegek tudják, minden sebészi beavatkozásnál esetről esetre kell mérlegelni és dönteni.

Discovery Channel
appendicitis, kulcslyuksebészet, laparoszkópia

2005-05-20 13:46:30

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop