Hirdetés

„Túlnyomás” a hasban

A divertikulózis gyakran sokáig rejtetten maradó probléma, amelynél a vastagbél bizonyos részein kisebb kiöblösödések jelennek meg. Megelőzhető? Kezelhető?

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(3):51-51   Celsus Kft.

A bélben megnövekedett nyomás okozta kitüremkedéseket diverticulumnak hívják. Azt követően alakul ki, amikor a bélfal helyenként meggyengül.

Életveszélyes is lehet…

Ha a kitüremkedések a bennük pangó és erjedő bélsártól begyulladnak, a következő tünetek jelentkeznek: görcsös fájdalom, láz, hányinger.

Egy ilyen gyulladás életveszélyes lehet, és azonnali orvosi beavatkozást igényel!

E betegség kialakulásának veszélye idősebb korban egyre nagyobb, és főleg a 20. század nyugati társadalmainak betegsége.

JÓ TUDNI! Főleg a rostban szegény táplálkozás tehető felelőssé a kiöblösödésekért.

Kellemetlen tünetek

A divertikulózisban szenvedő betegeknek lehetnek hasi görcseik, de ez nem törvényszerű. Felfúvódhatnak, székrekedés is gyötörheti őket, gyengeséget és különböző fájdalmakat érezhetnek, főleg a has bal alsó részében. Ha gyulladás alakult ki, a tünetekhez társulhat láz, hidegrázás, hányinger és hányás is.

Hogyan kezelhető?

Az orvosok gyakran ajánlanak recept nélkül kapható rostpótló szereket, de a súlyosabb eseteket gyógyszerekkel kezelik, például antibiotikumokkal, fájdalomcsillapítókkal, valamint belekre ható görcsoldókkal. A diverticulum vérzését vérzéscsillapító injekciókkal lehet visszaszorítani.

Az enyhébb esetekben a szakemberek elegendő folyadékbevitelt, valamint rostban gazdag étrendet javasolnak. A súlyosabb esetek egy részében szükség lehet teljesen folyékony diétára és a beteg vastagbélszakasz műtéti eltávolítására.

Étrendbeli változtatások

Az étrend egyértelmű hatással van arra, hogy milyen gyakran, mennyire súlyos mértékben fordul elő, illetve újul ki a gyulladás. Egy kísérlet során felfedezték, hogy azoknál, akik sok húst esznek, és kevés zöldséget fogyasztanak, 50%-kal gyakrabban alakul ki divertikulózis, mint a sok zöldséget és kevés húst fogyasztóknál. A betegség megelőzhető rostban gazdag étrenddel, de a már kialakult betegség kezelésében is sokat segít a növényi rost.

Életviteli változtatások

A túlsúly is megnöveli a divertikulózis kialakulásának esélyét.

JÓ TUDNI! A testmozgás, különösen a kocogás és a futás egyértelmű védelmet nyújt a divertikulózis ellen. A rendszeres testmozgás egy sor más vastagbélbetegség kialakulását is megelőzi.

Étrend-kiegészítők

A divertikulózisban szenvedő betegek székrekedésén sokat enyhíthet a rostpótlás. A hosszú ideig tartó rostpótlás megvéd a divertikulózis komplikációitól is.

Rostpótlásra ajánlott:

  • indiai útifűmag-őrlemény
  • zab-, búzakorpa vagy -pehely
  • lenmag
  • savanyú káposzta vagy a többi káposztaféle: karfiol, brokkoli, karalábé, kelbimbó
  • aszalt gyümölcsök: szilva, barack és füge.

Extratippek

A krónikus székrekedés kezelésének és a diverticulumok kialakulásának megelőzésében segítséget nyújt a bélfürdő (kolon-hidroterápia). Évente legalább egy 10 alkalmas kúrával, esetleg rövidebb fenntartó kezelésekkel kivédhető a szövődményes gyulladás is.

A bél tónusát javítja és a passzázst serkenti a Mayr-féle hasi kezelés és a reflexmasszázsok is. 10-12 kezelés évente kétszer komoly segítséget jelent a renyhe bélműködésűek számára.

Az emésztést serkentik, a bélpasszázst fokozzák a következő gyógynövények: fehérmályva, katáng, angelika, borsmenta.

A gyulladást csökkentik: kamilla, cickafark, orbáncfű, körömvirág, libapimpó, kígyószisz.

A vérzést mérsékelik: palástfű, pásztortáska. Készítsünk belőlük teát.

H. M.

2005-03-06 20:37:21

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop