Hirdetés

Negatív kolonoszkópiát nem szükséges rendszeresen ismételni

Elegendő kevésbé invazív vizsgálati módszereket alkalmazni a későbbiekben a vastagbélrák szűrésére azoknál az embereknél, akiknek kolonoszkópiás vizsgálata negatív lett - vélik amerikai kutatók.

vastagbélrák, kolonoszkópia, invazív vizsgálat |

MTI Hírek 2012 ;9

Az Annals of Internal Medicine című orvosi folyóiratban közzétett megállapítást egy matematikai modellezés eredményére alapozták, amely szerint mindössze néhány nap különbség van a várható élettartamban azok között, akik az első negatív kolonoszkópiás lelet után tízévente újabbakon vesznek részt, és azok között, akik székletvizsgálatot vagy más, kevésbé invaziv vizsgálati módszert választanak a vastagbéltükrözés helyett.

Amy Knudsen kutatásvezető, a bostoni Massachusetts Általános Kórház munkatársa és csoportja az Egyesült Államok Nemzeti Rákintézetének adatait elemezte matematikai modelljével. A kiinduló állapotban az elképzelt páciens 50 éves volt és első kolonoszkópiás vizsgálata negatív eredményt adott.

A kutatók úgy találták, hogy ha további szűrés nem történik, akkor 1000 ember közül 31-nél diagnosztizálnak vastagbélrákot életük során, akik közül aztán 12 halnak meg a betegségben. Abban a csoportban, amelynek tagjai tízévente ismételten átestek vastagbéltükrözésen, 11 ezer ember közül nyolcnál diagnosztizálnának életükben vastagbélrákot, és ketten halnának meg miatta.

A következő modellben azt feltételezték, hogy az első kolonoszkópia után tíz évvel, 60 évesen éves rendszerességgel székletvizsgálaton vesz részt a páciens. Ebben a modellben 1000 ember közül 11-13-nál jelenne meg vastagbélrák, akik közül három-négy halna meg következtében. A komputertomográfiás kolonoszkópia (CTC) 5 évente ismételt alkalmazása esetén kilenc embernél diagnosztizálnának vastagbélrákot és hárman halnának meg miatta a modell szerint.
vastagbélrák, kolonoszkópia, invazív vizsgálat

2012-11-07 21:22:42

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop