Hirdetés

Intelligens has: áteresztő bélszindróma

Az áteresztő bélszindróma, hála zavaros étkezési szokásainknak, a legtöbbször értelmetlen antibiotikumszedésnek, a gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók és a szteroidok mértéktelen fogyasztásának, egyre több ember számára okoz komoly gondot. Sajnos csak az orvosok igen kis része az, aki foglalkozik vele, vagy egyáltalán gondol rá, amikor már sokadszorra keresi fel betege szűnni nem akaró hasi panaszai miatt. A probléma ráadásul számtalan egyéb szövevényes tünetet, bajt hoz magával, gyakran a krónikus fejfájás, az ízületi gyulladás, az allergiák vagy túlérzékenységi reakciók, az állandó kimerültség és a legyengült immunrendszer előfutára.

|

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Balaicza, E.

A bélnyálkahártya 200-300 m 2-nyi felületén keresztül szervezetünk nap mint nap mérhetetlen mennyiségű mikrobával, antigénnel, idegen anyaggal kerül kapcsolatba. Normális körülmények között a bekerülő anyagoknak csak igen kis része kerülhet át a bélfalon és juthat be az érpályába. A bélnyálkahártya védőrétegének köszönhetően a nagyobb molekulák, a kórokozók és méreganyagok nem juthatnak át a szűk lyukú "szitán". A szűrőberendezés biztonsági okokból ráadásul több rétegből, részből áll: szorosan illeszkedő bélhámsejtek, nyákréteg, nyirokképletek, a normál flórához tartozó baktériumok. Ha ezek valamelyike megsérül, a szita lyukjai kitágulnak, s már nagyobb, idegen molekulák (zsírban nem oldódó anyagok, nagyobb fehérjemolekulák, összetett szénhidrátok, részben lebontott tápanyagok, bakteriális toxinok, szervetlen vegyületek, salakanyagok, környezetszennyező anyagok, vegyszerek.) is képesek beömleni a vérbe. S ekkor kezdődik a baj.

Mi lesz az eredmény?

  • Krónikus bélnyálkahártya-gyulladás (M. Crohn, colitis ulcerosa, irritábilis bél): a bél falába is bejutó nagy molekulák és toxinok gyulladásos folyamatokat indíthatnak el.
  • Táplálékallergia-túlérzékenység : mivel a bél salaktalanító funkciója is sérül, az elfogyasztott anyagok sokkal tovább képesek időzni a bélben, s ott olyan erjedési és rothadási folyamatokat indítanak el, melyek következtében allergiás és túlérzékenységi tünetek alakulnak ki. Később aztán elég már csak rövid időre érintkezni a kiváltó anyaggal, s azonnal megjelennek a panaszok.
  • Ekcéma, allergiás bőrkiütés : a vérbe felszívódó makromolekulák a bőrön is számtalan tünetet idéznek elő, s kedveznek az allergiás és gyulladásos elváltozásoknak.
  • Hasmenés, formálatlan és pépes széklet : egyrészt az irritált nyálkahártya és a kóros csírák, másrészt pedig az erjedés és rothadás következménye.
  • Puffadás, teltségérzet, hányinger : a rossz emésztés során keletkező anyagoknak köszönhető.
  • A normál flóra felborulása : az áteresztő bél miatt olyan láncreakciók indulnak be a bélben, melynek köszönhetően a velünk élő, szelíd baktériumok aránya is megváltozik - egyesek elszaporodnak, mások viszont aránytalanul háttérbe szorulnak. Emiatt viszont teljesen összezavarodik az a sokrétű funkció is, amit eddig ezek a mikroorganizmusok töltöttek be: immunaktiválás, B- és K-vitamin-termelés, az idegen csírákkal szembeni védelem.
  • Parazitafertőzések (bélférgek, gombásodás) : a bélnyálkahártya védőköpenyének sérülése sokkal könnyebben lehetővé teszi a kórokozó csírák, élősködők és gombák elszaporodását.
  • Immungyengeség, visszatérő fertőzések, allergiák, gyulladások : a felszívódó nagymolekulák és toxinok túlterhelik az immunrendszer eltakarító- és védekező rendszerét, s emiatt amikor szükség lenne rá, már nem tud megfelelően teljesíteni, vagy hibás reakciókat (allergiák) indít el ártalmatlan anyagok ellen is.
  • Autoimmun betegségek : a szervezetbe bejutó idegen anyagok elősegítik a normál sejteket is károsító "autoantitestek" (ellenanyagok) termelését - pl. szklerózis multiplex, SLE (bőrfarkas), ízületi gyulladás alakulnak ki.
  • Állandó kimerültség , fáradékonyság, teljesítőképesség csökkenése: oka a hiányos és nem megfelelő felszívódás okozta hiánytünetek és a központi idegrendszer működését rontó erjedési és rothadási termékek.

Fontos tudni!

Az áteresztő bélszindróma lehet oka és következménye is allergia. Tehát az allergizált bélfal átereszthet számos anyagot a vérbe, ami a fenti problémákhoz vezethet. Ám a sérült védőréteg is hajlamossá teheti a bélnyálkahártyát helyi allergiás tünetek kialakulására. Gyakran annak kiderítése, hogy mi volt előbb, az allergia vagy az áteresztőképesség zavara, igen nehéz, csaknem lehetetlen. Emiatt érdemes időben odafigyelni a hasi szignálokra, s időben célszerű kiteszteltetni, nincs-e valamire allergiánk vagy túlérzékenységünk.

Vizsgálata

Legjobb a "laktulóz-mannitol teszt", melynek során laktulózt és mannitot itatnak a beteggel, majd mérik azok vizeletben való megjelenését.

A laktulóz egy olyan nagyobb molekulájú szénhidrát, ami a bélhámsejteken nem tudna átjutni, csak azok között, vagyis csak ha a szűrőfunkció sérült. Ilyenkor megjelenik a vizeletben is, s a bélfal fokozott áteresztőképességét jelzi.

A mannit egy kisebb molekula, s ezért könnyen át tud hatolni a bélhámsejteken a vérbe. Ha nem jut be a vérbe, s nem mutatható ki semennyi a vizeletben, akkor az felszívódási zavar jele.

A bélfal állapotát leginkább a laktulóz/mannit hányados mutatja meg (normálisan 1-3 közötti). A mannitfelszívódás mérsékelt csökkenése és a laktózbejutás (és vizelettel való kiválasztás) enyhe fokozódása is már komoly béláteresztési és felszívódási zavart tükröz. Kolitiszes betegeknél ez akár a 10-szeresét is elérheti.

Ezenkívül a modern ultrahangkészülékek (3 dimenziós) is segíthetnek, mert tükrözés nélkül is szépen képesek ábrázolni a bélfal ödémáját, a nyálkahártya duzzanatát, ami mögött bizonyosan mindig áll fokozott áteresztőképesség.

A rendelőben nap mint nap keresnek fel olyan betegek, akik aspecifikus hasi panaszaikkal és allergiás tüneteikkel már megjárták a pokol bugyrait is, de mindhiába, mert tartós segítséget nem kaptak. A probléma gyakran már évek óta fennáll, s többnyire nem hozható semmilyen konkrét elváltozással, eseménnyel összefüggésbe, vagy egy rég lezajlott hasmenés rovására írják. Az állapotot néha egyértelműen rontják bizonyos ételek, máskor viszont az étkezéstől és a napi stressztől is függetlenül erősödnek vagy gyengülnek a kellemetlen reakciók.

A krónikus betegség rendezése mindig óriási kihívást jelent minden orvos számára, s hatalmas türelmet igényel gyógyítótól és betegtől egyaránt. Lássuk, milyen lehetőségek adottak az áteresztő bélszindróma kezelésére.

Átfogó életmódreformra van szükség

Legfontosabb a bélnyálkahártya regenerálása, a meglevő gyulladás megszűntetése, az emésztés serkentése és a normál mikroflóra regenerálása . Ehhez pedig nélkülözhetetlen a sokszor igen nagy önfegyelmet igénylő precíz diéta, miszerint kerülni - de legalább is jelentősen korlátozni kell a következő élelmiszerek és fűszerek fogyasztását:

  • búza, rozs, árpa, zab, rizs
  • szója
  • cukor (fehér és barna is!)
  • alkohol
  • feketekávé, fekete teák
  • szénsavas üdítők, dobozos gyümölcslevek (főleg töményen!!)
  • csípős fűszerek: chili, curry, bors, mustár, vöröshagyma, fokhagyma
  • ecet
  • torma, paradicsom
  • káposztafélék, hüvelyesek (száraz bab, lencse)
  • savanyú déli gyümölcsök (narancs, citrom, mandarin)
  • tej

Helyettük a következőket ajánljuk:

  • burgonya
  • kukorica/liszt, hajdina, durumbúza, köles
  • friss zöldségek: brokkoli, sárgarépa, cékla, spárga, zöldbab.
  • alma, banán, körte, mangó, grépfrút, papaya, óvatosan: barack, szilva, cseresznye, meggy
  • hal, száraz baromfihús
  • gyógyteák: kamilla, körömvirág, gyermekláncfű, apróbojtorján, katáng.
  • szűrt tiszta víz
  • savanyított tejtermékek - óvatosan tesztelés után!

Mi segíthet még?

  • Bélflóra-regenerálás : erről már több ízben is írtunk az ideál hasábjain. Legfontosabb alapelv, hogy addig kár bármilyen készítményt szedni, amíg a bélnyálkahártya állapotát nem sikerült legalább is valamelyest rendezni. Tehát előbb a gyulladást kell megszűntetni, az esetleges kórokozókat kell eltávolítani, majd támogatni kell az emésztő funkciót (enzimekkel) és közben javítani az immunrendszer állapotát (ld. januári számunkban az "Immunerősítés mesterfokon" c. cikket). Ha a panaszok régi keletűek, biztosan számolni kell felszívódási zavarral is, s emiatt a hiányzó ásványokat, vitaminokat és nyomelemeket is pótolnunk kell. Ezt hívom én "talajrendezési fázisnak", mert a bélnyálkahártyát olyan állapotba hozzuk, hogy a normál flórához tartozó csírákat képes legyen befogadni, s azok a helyes arányban meg is tudjanak maradni. Ha ezen állomások nélkül próbáljuk probiotikus készítményekkel rendezni a bélflórát, igen csekély eredménnyel számolhatunk csak! Ezen kívül ne várjunk csodát egy-két doboz tejsavbaktériumtól sem, mert a krónikus bélpanaszok csak hosszabb (hónapokon át alkalmazott) kezeléssel javíthatók.
  • A bélfal kitisztításának egyik igen hatékony módja a kolon-hidroterápia (KHT). Az intenzív bélfürdő során nemcsak a nyálkahártyára felrakódott bélsár tisztulhat ki, hanem a kóros csírák és a gyulladásos nyák is. A kezelés előtt okvetlen hozzáértő szakorvos tanácsát kell kérni a terápia gyakoriságáról és a kiegészítő ill. utókezelésről. Egy KHT nem elegendő a gyógyuláshoz, krónikus esetben csak 8-10 kezelés hozhat javulást, és időnként ismétlésekre is szükség lehet.
  • Enzimterápia : a legyengült bélrendszer emésztőfunkcióinak erősítésére átmenetileg kiegészítésül enzimeket is érdemes szedni. Aki nem akar állati eredetű készítményeket használni, annak sem kell ma már nélkülöznie, mert hazánkban is elérhetők jó minőségű gyümölcsökből készült enzimpreparátumok.

Gyulladáscsökkentő kiegészítők

  • Glutamin : ez az aminosav különösen hatásos kiegészítő nagy fogyással és legyengüléssel járó felszívódási zavarok és bélgyulladás esetén. Segíti a vékonybél nyálkahártya regenerálódását és csökkenti a kóros áteresztőképességet. Kiváló természetes glutaminforrások: joghurt, sajtok, tojás, kecsketej. Javasolt napi adag 6-12 g/nap.
  • Cink : a koleszterol és egyes fehérjék termelésében vesz részt. Szabályozza az A-vitamin májból történő vérbe jutását, védi a sejteket a szabadgyököktől és támogatja a hámsejtek regenerálódását. Jelentős szerepe van a gyulladásos bélbetegségek gyógyulásában (M. Crohn, colitisz), a paraziták eltávolításában is hatékonyan közrejátszik, és enyhíti az allergiás ill. túlérzékenységi reakciókat. Cinkben gazdag ételeink: élesztő, tökmag, napraforgó, búzacsíra, tojás, savanyított tejtermékek. Javasolt napi adag 15-30 mg/nap. Figyelem! Felszívódását fokozhatja az egyidejű vas- és rézpótlás, a fitátok (a teljes kiőrlésű gabonák része), a szójafehérje, a vörösbor és a laktóz.
  • Továbbá : omega-3 és - 6 zsírsavak (gyulladáscsökkentő), pektin (áteresztőképességet csökkentő ballasztanyag), fructo-oligoszacharidok (gyermekláncfűből, articsókából, gyümölcsökből) -elsősorban a bélbaktériumoknak szolgálnak táplálékul, de lebomlási termékük (butirátok) a bélnyálkahártyát is védik a sérüléstől.

Dr. Balaicza Erika

2004-07-16 12:14:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop