Hirdetés

A hipnózis enyhítheti az irritábilis bél szindróma tüneteit

A hipnoterápia jó hatékonysággal enyhíti az irritábilis bél szindróma tüneteit, és az esetek jelentős százalékában akár teljes panaszmentesség is elérhető.

irritábilis bélszindróma, IBS, hipnózis, hipnoterápia |

InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.

Bizonyos ételek elhagyásával enyhíthetjük a betegség tüneteit, de ez általában csak átmeneti eredményhez vezet. Ez azzal magyarázható, hogy a diétás változtatások nem befolyásolják a betegség okát: a túlérzékeny beleket. Erre lehet megoldás a hipnoterápia.

Az első tapasztalatok szerint ugyanis a hipnoterápia tízből kilenc páciensnél jelentősen enyhíti a tüneteket. Tízből négynél a panaszok teljes megszűnése is elérhető, a maradék pedig arról számolt be, hogy úgy érzi, jobban tudja uralni a tüneteit.

A páciensek számára egy másik lehetőség a probiotikumok fogyasztása, ami bizonyos esetekben igen jó eredményeket is adhat. A probléma sajnos csak az, hogy a jelenlegi szabályozás alapján nem lehet megmondani, hogy melyik termékeknek lehet jótékony hatásuk.

A megfelelő probiotikus termék élő formában kell, hogy tartalmazza az adott baktériumtörzset, és az is szükséges, hogy a baktériumok megőrizzék életképességüket egészen addig, amíg el nem jutnak a belekbe. Arra is szükség van, hogy kellően jó klinikai tapasztalatok álljanak rendelkezésre az adott törzzsel kapcsolatban.

Jelenleg az irritábilis bél szindróma kizárásos diagnózis, azok a páciensek kerülnek ebbe a kategóriába, akiknél nem lehet a panaszok hátterében más okot kimutatni. A szorongás és a depresszió ronthatják az irritábilis bél szindróma tüneteit, de sok betegnél egyáltalán nem áll fenn mentális betegség.

Science Daily
irritábilis bélszindróma, IBS, hipnózis, hipnoterápia

2010-03-23 21:34:49

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop