Hirdetés

Ha egyedül nem megy...

A székrekedés ma már a gyerekek körében is igen elterjedt. Gyakran más panasz kísérője, például a vérszegénységé vagy idegességé, de olyan akut megbetegedések velejárója is lehet, mint a skarlát vagy a mandulagyulladás.

székrekedés, obstipáció |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Mercz, M.

Ha a székrekedés önálló tünet, annak legtöbbször a helytelen életvitel az oka: hőhiány (amelyet a túl vékony alsónemű vagy vizes lábak okozhatnak), mozgáshiány, és elsősorban az egészségtelen étkezés válthatja ki (túlságosan sok fehér kenyér, sütemény, puding, hús, felvágott, tojás és sajt, illetve a túlságosan kis mennyiségben fogyasztott gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű termékek). Ezek mellett a székrekedést gyakran olyan lelki tényezők okozzák, amelyek a beleket görcsössé teszik: szorongás, félelem, rohanás, kapkodás stb. Székrekedés esetén, ha két-három napon belül nem történik javulás, feltétlenül vigyük orvoshoz a gyermeket

Kínzó tünetek

Az az optimális, ha a gyermeknek naponta legalább egyszer van széklete. Nem beszélhetünk székrekedésről azonban még akkor sem, ha rendszeresen csak minden másnap ürít székletet, de a széklet normális állagú és nem száradt be. Székrekedésnek azt nevezzük, ha a széklet túl sokáig marad a bélben, ott kemény bogyókká, gombócokká sűrűsödik, és csak ritkán, kis mennyiségben ürül. A kemény, darabos széklet ritka ürítéséhez ­ ez sokszor fájdalommal is jár ­ gyakran párosul teltségérzet, étvágytalanság, fejfájás, és néha kólika is.

Hogyan kezeljük?

Az első és legfontosabb teendő az étkezési szokások megváltoztatása. Olyan étrendet kell összeállítani, amely megfelelő mennyiségben tartalmaz nyers ételeket és teljes kiőrlésű termékeket, mert ezek a ballasztanyagok természetes hordozói.

Néha elegendő, ha az ételeket a megszokottól eltérő módon kombináljuk. Ha a gyermek a müzlijével már minden egészséges tápanyagot megkapott, akkor egy magos mézes zsemle és egy borsmentatea is sokat segíthet a megszokott tej helyett. Ugyanakkor a tésztaféleségekhez, fehér kenyérhez és süteményekhez szokott gyereknek meg kell ismerkednie a rostdús ételekkel is.

Az érintetteknek egyúttal le kell mondaniuk a székrekedést okozó ételekről ­ mint a kakaó, a banán, az alma, az áfonya, a feketetea és a tej. Vonatkozik ez a húsra (elsősorban a sertéshúsra) és a tojásra is.

Jó hashajtó, székletlágyító viszont az író, az aludttej, az ásványvíz, az aszaltszilva-lé és a paradicsomlé.

A következő teakeverékeket a gyógyszertárban készíttessük el (rendszeresen és hosszú időn át egyiket se használjuk a hozzászokás veszélye miatt!):

Emésztésjavító tea 1.

20 g kamilla, 10 g édeskömény, 10 g libapimpó, 20 g macskagyökér (csak ideges eredetű székrekedés esetén)

Áztassunk egy teáskanál teakeveréket egy csésze hideg vízben 8-10 órán keresztül, majd röviden forraljuk fel és szűrjük le. Adjunk a gyermeknek reggel és este egy-egy csészényit a teából.

Emésztésjavító tea 2.

10 g édeskömény, 15 g gyermekláncfű és gyökere, 10 g kömény, 20 g bengekéreg, 25 g rebarbaragyökér

Öntsünk le egy teáskanál teakeveréket egy csésze hideg vízzel, röviden forraljuk fel, hagyjuk 5 percig állni, majd szűrjük le. Adjunk a gyermeknek reggel és este egy-egy csészényit ebből a teából.

Mit tehetünk még?Étkezéskiegészítők
  • Szárított gyümölcsök ­ Vágjunk darabokra 6 db szárított fügét vagy 8 db aszalt szilvát, és áztassuk egy pohár vízben egy éjszakán át, majd adjuk gyermekünknek a gyümölcsöt és a levet éhgyomorra, vagy keverjük a müzlijébe. Használhatunk kész gyümölcskockát is.
  • Lenmag ­ Áztassunk be két evőkanál lenmagot és egy evőkanál kénmentes mazsolát egy pohár vízbe, s hagyjuk egy éjszakán keresztül állni. Keverjük reggel a mazsolát a kásába, és adjuk gyermekünknek éhgyomorra. A mazsola áztatóvizét ne fogyassza el a gyermek.

Keverjünk el egy teáskanál őrölt lenmagot egy kis mézzel és három csepp citromlével, majd keverjük aludttejhez, leveshez vagy müzlihez.

Rendszeres székletürítés

Fontos, hogy rászoktassuk gyermekünket a rendszeres székletürítésre, például étkezés után. Álljon rendelkezésére elegendő idő, s vigyázzunk, gyermekünk ne érezze, hogy "produkálnia kell", hiszen így görcsössé válhatnak a belek, s a várt eredmény elmarad.

Ricinusborogatás

A hirtelen fellépő székrekedésnél ­ például utazáskor vagy megváltozott életkörülmények között ­ nagy segítséget jelenthet a ricinusborogatás. Kisgyerekek és csecsemők esetében is alkalmazható. Egy darab gézt vagy zsebkendőt úgy kell összehajtogatnunk, hogy takarja az altestet. Áztassuk át ricinusolajjal, és egy másik kendővel rögzítsük a gyermek hasára. Hagyjuk a borogatást egy éjszakán keresztül hatni. Fájdalmak esetén meleg vizes tömlőt is tehetünk a borogatásra.

Masszázs

Néha már egy gyengéd alhasi masszázs is segít, amelyet az óramutató járásával azonos irányban végezzünk. Fokozza a hatást, ha a masszázshoz kevés ricinusolajat is használunk.

Beöntés

A leghatásosabb és leggyengédebb megoldás a kamillateás beöntés.




A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
székrekedés, obstipáció

2002-07-25 15:55:58

Hirdetés
Hirdetés