Hirdetés

Székletvizsgálat

A normális széklet átlag 65-70 százalék vizet, 12-18 százalék zsírsavat, epesavakat és 10-25 százalék szervetlen alkotórészt (magnézium, kalcium, foszfor, vas) tartalmaz. Színét az epefesték (bilirubin) lebomlási terméke, a szterkobilin adja.

laboratóriumi vizsgálat, széklet |

Gyógy-ír   Kisalföld | Gőcze, P.

A széklet lényegében tápanyagmaradványokból, baktériumokból, az emésztőnedvekből és a bél nyálkahártyájáról levált hámsejtekből áll. Egészséges emberek esetében tápanyagmaradványok benne alig találhatók, kivéve, ha a táplálék nagyobb mennyiségű emészthetetlen alkotórészből áll.

A baktériumok a széklet szárazanyag-tartalmának 9 százalékát teszik ki. A székletet makroszkóposan, mikroszkóposan és kémiai módszerekkel vizsgálhatjuk.

A makroszkópos vizsgálattal színét, állagát, alakját, emésztettségét, szagát, mennyiségét állapíthatjuk meg, benne köveket, esetleg parazitákat (bélférgeket) lelhetünk fel.


A széklet mennyisége a táplálék mennyiségének és összetételének függvénye, egészséges felnőtteknél 100-250 g/nap. Emésztési és felszívódási zavarok esetén ez a mennyiség jelentősen nőhet: pl. hasnyálmirigy-elégtelenségben, epeút-elzáródásban, súlyos bélgyulladásban (enteritis) és minden hasmenéssel járó állapotban.

A széklet állaga főként víztartalmától függ. Normálisan: formált, képlékeny. A zsírszéklet agyagszerű, kenőcsösen lágy. Székrekedés esetén kemény, bogyószerű lehet. Akut bélgyulladásban (enterocolitis) híg, vizes, vérhasban véres, gennyes, tífuszban borsópürészerű, kolerában szürkés-zavaros, híg rizslevesszerű a széklet. Fekélyes bélgyulladás esetén pedig napi 10-30-szor ürített véres-nyákos cafatok jellemzők.

A széklet színének változása

Vegyes táplálkozás esetén a széklet jellemző színe barna. Ha a táplálék túlnyomóan hús, sötétebb, ha főleg tejből áll, világossárga, a csecsemő széklete aranysárga. A széklet színe kóros körülmények között jellemző módon megváltozhat. Legfontosabb a nagyobb mennyiségű (100 milliliternél több) vér jelenlétének felismerése. Friss, piros vér rárakódása, illetve hozzákeveredése esetén a vérzés forrása a vastagbél utolsó szakasza, a végbél, illetve a végbélnyílás területén van. (Leggyakrabban aranyeres csomók okozzák.)

A széklet fekete elszíneződésének oka lehet:

  1. Vérzés a gyomor- bélrendszer területén. A "szurokszékletnek" nevezett jelenség a nyelőcső, gyomor- és nyombélfekélyek, polipok, divertikulumok, daganatok stb. vérzései esetén látható.
  2. Élelmiszer, például nagyobb mennyiségű véres hurka, vörösbor, fekete szeder fogyasztása után.
  3. Gyógyszer, például vastartalmú készítmények, széntabletták szedésekor.
Klorofilban (zöld növények) gazdag táplálkozás zöld színű széklet ürítésével jár.

A széklet elszíntelenedése (agyagszerű zsírszéklet) az epeutak teljes elzáródásakor fordul elő.

A normális széklet szaga fehérjerothadási termékektől származik. Ez a szag különösen kifejezett rothadásos emésztési zavar esetén, az erjedéses széklet szúrós szagát illó zsírsavak okozzák.

A kémiai módszerekkel történő vizsgálatok közül a legfontosabb a szabad szemmel nem látható kis mennyiségű vér kimutatása, mely általában a gyomor-, bélrendszer fekélyes vagy daganatos megbetegedéseiben kerül a székletbe. Elvégzendő a vizsgálat akkor is, ha nem tudjuk, hogy a széklet véres vagy más okból színeződött feketére.

A vér kimutatására szolgáló reakció igen érzékeny, az értékelhetőség előfeltétele 3 napos hús- és klorofilmentes étrend. Így a beteg nem fogyaszthat húst, véres hurkát, felvágottat, halat, retket, tormát, zellert, répát, banánt, sóskát, spenótot, vasat és rezet tartalmazó gyógyszereket. Ezen élelmiszerek és gyógyszerek fogyasztása után vérzés nélkül is pozitív a reakció.

Általános elv, hogy negatív próba kizárja a gyomor-, bélrendszerből eredő vérzést, a próba pozitivitása esetén a körülmények gondosan mérlegelendők (Pl. a fogmosással kapcsolatos fogínyvérzés, orrvérzés pozitív reakciót okozhat).

Mivel a vér a széklethez nem egyenletesen keveredik, legalább három egymás utáni székletmintát kell megvizsgálni egy beteg esetében. A vizsgálati anyagot műanyag széklettartályban kell a laboratóriumba küldeni.

A széklet epefesték-tartalmának vizsgálata esetén a festékanyag hiánya epeút-elzáródásra utal.

Egyéb székletvizsgálatok

Vizsgálható a széklet vegyhatása. A normálisnál savasabb kémhatás erjedés, lúgosabb rothadás mellett szól.

A hasnyálmirigy megbetegedéseire következtethetünk az emésztőenzimek székletből történő meghatározásával. Leggyakrabban vizsgált a kimotripszin, aktivitásának csökkenése hasnyálmirigy-elégtelenségre utal.

A mikroszkópos vizsgálatok célja elsősorban a tápanyagmaradványok, sejtes elemek (vörösvértestek, fehérvérsejtek, hámsejtek, daganatsejtek) és paraziták (férgek), illetve petéik kimutatása.

Szénhidrát (keményítőszemcsék), izomrostok, kötőszövet, zsír nagyobb mennyisége a székletben zavart emésztési folyamat mellett szól. A székletemésztettség vizsgálatának eredménye nem megbízható, ezért mellőzhető. Emésztési vagy felszívódási zavar gyanúja esetén a széklet zsírtartalmának meghatározása és a tápanyagok felszívódásának mérése több információt nyújt.

Féreg, pete, illetve amőba vizsgálatát az ÁNTSZ laboratóriumai végzik. A széklet bakteriológiai vizsgálatának hazánkban elsősorban a szalmonellózis, vérhas, hastífusz és paratífusz felismerésében van elsőrendű szerepe. Mivel ezen kórokozók kimutatásának járványügyi jelentősége van, a bakteriológiai diagnózis felállítása szintén az ÁNTSZ feladata. A háziorvos és a klinikus szerepe gyanú esetén a székletmintát a szakintézetbe eljuttatni. A megfelelő széklettartály a gyógyszertárakban beszerezhető.

A tudomány és a technika fejlődése lehetővé tette, hogy a székletből baktériumok (Clostridium difficile) méreganyagát kimutassuk. Tartósan antibiotikummal kezelt beteg elpusztult normális bélflórájának helyét foglalják el ezek a baktériumok és méreganyag-termelésük révén súlyos kórképet okoznak.

A leírtakból látható, hogy a széklet vizsgálatával számos információhoz jutunk a gyomor- és bélrendszer működéséről és betegségeiről. Kiemelendő, hogy ezek a vizsgálatok a beteg számára megterhelést és veszélyt egyáltalán nem jelentenek.

laboratóriumi vizsgálat, széklet

2007-11-20 11:46:27

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop